Hvordan påvirker menstruationscyklussen damefodbold?

Der sker konstant ændringer i professionel damefodbold. Ny viden om menstruationscyklus er med til at forbedre de kvindelige spilleres præstationer.
Hvordan påvirker menstruationscyklussen damefodbold?

Sidste ændring: 03 juli, 2022

Menstruationscyklussen er i stand til at ændre mange aspekter af en kvindes liv, herunder dem, der er relateret til damefodbold. Det vil sige, at spillere, der træner hyppigt i sporten, kan opleve, at de ikke præsterer det samme i løbet af måneden.

Selv om bedre eller dårligere præstationer kan tilskrives forskellige faktorer, er der noget, der tyder på, at de er relateret til menstruationscyklusen. Menstruationen ændrer hormonniveauerne, og dermed er kroppen mere eller mindre modtagelig for anstrengelser.

Flere og flere professionelle damefodboldhold inddrager viden om menstruationscyklus for at tilpasse deres spilleres rutiner. Hvad tager de hensyn til?

Hormoner og præstation

Den normale menstruationscyklus kan fastlægges som et gennemsnit på 28 dage. Den første dag tælles, når menstruationen eller blødningen begynder.

Næsten efter en måned vil der komme en ny menstruationsblødning, hvis der ikke er nogen sygdomme involveret, og hvis kvinden ikke bliver gravid. Derfor kan vi også fastsætte cyklussens midte til dag 14, som normalt falder sammen med tidspunktet for ægløsning (hvor kvinden er mest frugtbar, fordi et æg forlader æggestokken).

I denne sammenhæng, som er et gennemsnit og gælder for de fleste kvinder, har vi to halvdele af cyklussen:

  1. Indtil ægløsning er østrogen det dominerende cirkulerende hormon. Det er et stof med anabolske (hjælper med at skabe væv) og ergogene (giver mere styrke) egenskaber.
  2. Fra og med ægløsning dominerer progesteron. Dette er et stof, der har til funktion at forberede kroppen på en eventuel graviditet, så det forårsager små ændringer i denne henseende.
Kalender med bind repræsenterer menstruation

Dagene i hver fase af menstruationscyklussen er specielle. Perioden på 28 dage er et gennemsnit, som gælder for de fleste, men ikke alle kvinder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 spændende fakta om menstruation

I damefodbold foretrækkes det at inddele menstruationscyklussen i 5 faser

Men selv om ovenstående inddeling af cyklus er den mest kendte og accepterede, ønsker professionelle damefodboldklubber at være mere specifikke. Derfor har de udviklet en opdeling af menstruationen i 5 faser. Og for hvert af dem har de fastlagt, hvad der er bedst med hensyn til træning.

1. Menstruationsfasen

Dette ville være de første 4-5 dage i en normal cyklus, hvor der er blødning. Det antages, at spilleren vil være træt, at hun vil være mere udmattet, og at hun ikke vil være i det bedste humør til at træne. Der er prostaglandiner i omløb, så der kan være en vis acceleration af hjertefrekvensen og mere glukose i omløb i blodet.

Der er også blodtab at tage hensyn til med samtidig nedsat ilttransport. I sidste ende er anbefalingen at reducere den fysiske styrkebelastning til 60 % af den normale belastning og udføre vedligeholdelsesarbejde, især i aerob tilstand.

2. Postmenstruel fase

Denne del er fra dag 5 til 12 i den normale menstruationscyklus. Østrogenerne styrer virkningen, og kvindens energiniveau stiger.

Der er en konstant anabol kapacitet, og spillerne er mere modtagelige for høje træningsbelastninger, både styrke- og aerob træning. Derfor hæves intensiteten til over 75 %. Det er muligt, at det bedste adaptive respons findes på dette tidspunkt.

3. Ovulatorisk fase

Mellem dag 13 til 16 i den normale menstruationscyklus hos kvindelige fodboldspillere stopper østrogenerne deres vækst og stabiliserer deres koncentration i blodet.

Der er en lille stigning i kropstemperaturen, og nogle kvinder har smerter i forbindelse med ægløsning. Minimalt, men de kan forårsage ubehag. Derfor er det at foretrække at reducere træningsbelastningen tilbage til 60%.

4. Post-ovulatorisk fase

Efter ægløsning er der en periode med progesteronprævalens, mellem dag 17 og 24 i den normale menstruationscyklus.

Det generelle velbefindende vender tilbage med en øget respons på høje træningsbelastninger. Lungerne er i stand til at håndtere en betydelig mængde ilt, så intensiteten kan igen bringes op på over 75 %.

5. Præmenstruel fase

De 3-5 dage før den nye menstruation er afslutningen på den igangværende cyklus, og træningen bliver vanskelig. Spillerne har et lavt respons på belastninger, og stigningen i kortisol medfører nogle ubehagelige symptomer, såsom smerte, angst og irritation.

Progesteron er på et højt koncentrationspunkt, hvilket fremmer katabolisme, dvs. ødelæggelse af nogle væv. Da træthed kan forekomme med det samme, reduceres træningsmængden til mindre end 60 %.

Hormoner og skader i damefodbold

At tage hensyn til menstruationscyklus i damefodbold betyder også at vide, om spillerne er mere modtagelige for skader på bestemte tidspunkter. For eliteklubber er dette afgørende. En skadet spiller er et stort tab for holdet.

I en nyere undersøgelse, der blev offentliggjort i Frontiers in Sports and Active Living, blev der set på 156 skader hos professionelle kvindelige fodboldspillere over 4 år. Den satte tidspunktet for skaderne i forbindelse med fasen i atleternes menstruationscyklus.

Resultaterne var overbevisende: Kvindelige spillere har dobbelt så stor risiko for seneskader, når de befinder sig i dagene umiddelbart efter ægløsning. Dette kunne fastslås til at være omtrent mellem dag 11 til 14.

Derudover fandt forskerne også frem til, at den præmenstruelle fase er i risiko (dag 25 til 28). Om end i mindre grad.

Den største præovulatoriske risiko tilskrives østrogenernes virkning. Disse hormoner forbedrer de kvindelige spilleres præstationer, men øger også senernes elasticitet og bidrager til den overbelastning, som kvinder kan udføre, idet de føler sig i stand til at træne mere.

Damefodbold

Kvindelige fodboldspillere kan bruge kendskabet til deres menstruationscyklus til at forbedre deres præstationer på banen.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Er det sandt, at kvinders menstruation synkroniserer?

Har viden om menstruationscyklus en praktisk anvendelse i damefodbold?

Kvindelige fodboldhold anvender allerede det, vi ved om menstruationscyklus og sportspræstationer. Det samme gør verdens bedste professionelle klubber.

FitrWoman ®-algoritmen, som f.eks. er blevet populær på det amerikanske damelandshold i fodbold, er blevet købt af andre hold for at skræddersy træningen til hver enkelt spiller. Dette computerprogram foreslår særlige rutiner for hvert øjeblik af cyklussen, og trænere kan få en registrering af hele deres hold for at give differentieret træning.

Denne viden om sportsmedicin er uden tvivl ved at revolutionere inden for damefodbold. Det er ikke længere nok, at atleten hviler under sin menstruation eller træner mindre, hvis hun har smerter.

I dag er målet at forbedre kvinders præstationer inden for sport, så hormonelle ændringer udnyttes til deres fordel og ikke til deres ulempe. Det bryder et tabu og åbner døren for, at kvindelige spillere kan få en hel måned med fysisk forbedring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Anderson, A. J., & Babcock, M. A. (2007). Efectos del ciclo menstrual sobre la resistencia espiratoria durante la realización de ejercicios corporales totales en mujeres.
  • Bossi, J., Kostelis, K., Walsh, S., & Sawyer, J. (2013). Effects of Menstrual Cycle on Exercise in Collegiate Female Athletes. Research Quarterly for Exercise and Sport84(S1), AXXII.
  • Martin, D., Timmins, K., Cowie, C., Alty, J., Mehta, R., Tang, A., & Varley, I. (2021). Injury incidence across the menstrual cycle in international footballers. Frontiers in sports and active living3, 616999.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.