Hvordan er det, at tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen?

Tilsætningsstoffer til fødevarer er substanser, som bliver tilføjet til fødevarer for industrielle formål. De bliver brugt til at konservere mad eller for at forbedre egenskaber såsom smag, duft og konsistens. De er ikke næringsstoffer, og de har ikke nogen ernæringsmæssig værdi.
Hvordan er det, at tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen?

Sidste ændring: 18 oktober, 2020

Læs denne artikel for at finde ud af, hvordan tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer tilsætningsstoffer til fødevarer som substanser, der bliver tilføjet til fødevarer for at opretholde eller forbedre deres sikkerhed, konsistens, friskhed, smag eller udseende.

Folk har brugt nogle tilsætningsstoffer såsom salt i århundreder. Mange kulturer har brugt salt i mange år til at konservere fødevarer. Andre tilsætningsstoffer til fødevarer blev dog introduceret, da den moderne industri opstod.

Anvendelse af tilsætningsstoffer til fødevarer er i princippet retfærdiggjort at det teknologiske behov. Det primære mål er at garantere ordentlig konservering af fødevarer med hensyn til deres ernæringsmæssige kvalitet og stabilisering af dem.

Alligevel tilføjer nogle virksomheder disse komponenter for at gøre smagen eller udseendet af nogle produkter mere tiltalende. I ethvert tilfælde bør fødevareproducenter i det mindste i teorien altid respektere anbefalingerne fra organisationer såsom FAO (Food and Agriculture Organization of the United States).

Klassificering af tilsætningsstoffer til fødevarer

Tilsætningsstoffer til fødevarer kommer fra forskellige kilder. Nogle af dem er udvundet fra grøntsagerandre fra dyr eller mineraler, og der er en gruppe, som er syntetisk produceret. Nutildags anvender fødevareindustrien tusindvis af disse substanser, som de tilsætter til fødevarer for specifikke formål.

WHO og FAO grupperer disse substanser i tre store kategorier:

  • Smagsstoffer: Substanser, der tilføjes for at forbedre smagen eller duften.
  • Enzympræparater: Disse er naturlige proteiner, som forstærker kemiske reaktioner og kan ikke være i det endelige produkt.
  • Andre tilsætningsstoffer: Disse bliver brugt til at tilføje farve eller gøre produktet sødere.
Person handler ind og overvejer, hvordan tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen

Sundhedsmæssige risici ved tilsætningsstoffer til fødevarer

Hvert land har specialiserede organisationer, der er dedikerede til at analysere, hvordan tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen hos forbrugerne. På et internationalt niveau er WHO og FAO ansvarlige for denne opgave. Til dette formål dannede de den fælles FAO/WHO ekspertkomité i tilsætningsstoffer til fødevarer.

For at kunne vide, hvordan tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen, begynder de med en sikker daglig mængde. Dette er mængden af tilsætningsstoffer i mad eller vand, som en person kan indtage om dagen uden at se nogen effekter på helbredet.

Afgørelse af risiciene ved, hvordan tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen

De risici, man kan blive eksponeret for, når man spiser tilsætningsstoffer til fødevarer, er nævnt i Codex systemet. For at opbygge og udgive et Codex skal man involvere adskillige mellemstatslige agenturer, som analyserer risiciene ved hvert stof og laver en liste samt regler, instruktioner og anbefalinger.

Det første skridt er at evaluere risiciene for at identificere farerne. Videnskabsmænd ser på disse fra et toksologisk synspunkt.

Efter disse analyser afgør videnskabsmænd de tilsætningsstoffer, som en person kan indtage om dagen i forhold til deres kropsvægt, uden det forårsager risici for deres helbred. Efter det klassificerer de risiciene.

De mest kendte bivirkninger

Tilsætningsstoffer til fødevarer kan forårsage forskellige bivirkninger. Dette er især tilfældet, når de bliver brugt ulovligt uden at have gennemgået kontrol fra de regulerende agenturer. Disse reaktioner er opdelt i tre store grupper:

  • Allergiske reaktioner: Disse er på grund af en immunologisk reaktion. Substanserne, som oftest forårsager allergiske reaktioner, er farvestoffer.
  • Non-immunologisk intolerance eller idiosynkrasi: Disse handler om en uidentificeret intolerance, som personen, der indtager dem, har.
  • Endrokine eller neurotoksiske forstyrrende stoffer: Når substanser forstyrrer syntesen eller frigivelsen af neurotransmittere i hjernen.
Ingrediensliste med tilsætningsstoffer

Fysisk manifestering af bivirkningerne ved tilsætningsstoffer til fødevarer

Der er en række manifestationer eller sygdomme forbundet med disse bivirkninger. Den følgende liste er en opsummering og er ikke fuldkommen eller konkluderende omkring bivirkningerne ved disse substanser.

De mest kendte effekter er:

Ting, man bør have i baghovedet om, hvorvidt tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen

Der er tilsætningsstoffer til fødevarer i størstedelen af de fødevarer, vi spiser og køber hver dag. Vi bør derfor tage os tid til at se på ingredienserne, når vi handler, og på den måde vil vi kunne vide, om en anerkendt organisation har godkendt dem.

Hvis du tror, at du har haft en allergisk reaktion på en fødevare, så er det bedste at gå til en sundhedsfaglig person.

Det kan interessere dig ...
Tilsætningsstoffer til fødevarer – Allergier, symptomer og behandlinger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tilsætningsstoffer til fødevarer – Allergier, symptomer og behandlinger

Der er flere allergier over for tilsætningsstoffer til fødevarer. Det er ikke blot intolerance og det kan forårsage livstruende immunreaktioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Núñez, M. (2015). Guía completa de aditivos alimentarios. RBA Libros.
  • Ibáñez, F., Paloma Torre, and A. Irigoyen. “Aditivos alimentarios.” Área de Nutrición y Bromatología, Universidad Pública de Navarra (2003): 3-5.
  • Kraser, Rocío Belén, and Sandra Analía Hernández. “Colorantes alimentarios y su relación con la salud:¿ cómo abordar esta problemática desde el estudio de las disoluciones?.” Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias (2020): 1202-1202.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.