Hvorfor er det, at gråt hår bliver gult? 7 tips til at undgå det

I denne artikel vil vi forklare årsagerne til, at gråt hår bliver gult, samt nogle tips til at undgå dette problem.
Hvorfor er det, at gråt hår bliver gult? 7 tips til at undgå det
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 04 september, 2023

Hårets sundhed afhænger i høj grad af tilstanden af dets kutikula, som giver fleksibilitet og elasticitet. Dette lag kan dog påvirkes af forskellige faktorer, såsom varme fra udstyr (fladjern eller hårtørrer) samt elementer, der findes i hårfarver. Det er sådan, at gråt hår bliver gult.

I disse tilfælde kan skællene adskille sig eller blive flade, hvilket giver håret et kruset eller svagt og skørt udseende. Når dets kutikula er beskadiget, og cortex er blottet, mister det desuden fugt, hvilket udtørrer håret.

I en vis alder, fra 50 eller måske endda lidt tidligere, vil de fleste mennesker have grå hår. Men der er tilfælde, hvor gråt hår bliver gult, uden at man kender årsagen til det.

Her er en forklaring på, hvorfor det sker, samt nogle tips til, hvordan man kan forebygge eller bekæmpe det.

Hvorfor bliver gråt hår gult?

For det første falder mængden af melanin med alderen. Først bliver håret gråt, så hvidt. Det varierer selvfølgelig fra person til person og kan ud over alder også afhænge af faktorer som stress og genetik.

Faktisk har nogle mennesker allerede gråt hår, før de fylder 30.

Det er dog almindeligt, at gråt hår bliver gult på grund af visse eksterne faktorer, der påvirker hårstrået og ændrer dets struktur. En af disse er udsættelse for solen, som bidrager til oxidering af eumelanin, hvilket får det til at miste sin farve.

På samme måde kan sollys ændre sammensætningen af fedtsyrer eller lipider, som findes mellem skællene. Når disse oxideres, får håret en let gul farve, som er mere synlig hos folk med gråt hår.

En meget vigtig faktor, som allerede er nævnt, er varmen fra hårtørreren eller glattejernet. Disse elementer dehydrerer ikke kun kutikula, men blødgør det også og ændrer dets struktur. Glem ikke, at i tørt hår er skællene åbne, så de kan absorbere ethvert stof.

På den anden side er der kemikalier i shampoo og hårbalsam, der bidrager til fremkomsten af dette problem. I nogle tilfælde klæber stoffer som silikoner sig til håret, akkumuleres på kutikula og gør det mindre gennemsigtigt.

Det opstår også som et resultat af de mineralsalte, der findes i klor i swimmingpools og endda i det vand, der kommer ud af vandhanerne og bruseren. Det forårsager en ændring af lipiderne mellem skællene, så de mister gennemsigtigheden.

Den samme situation opstår med ingredienserne i hårfarver, herunder natriumhydroxid, ethanolamin, guanidin, ammoniak og ammoniumthioglykonat. Disse kan forårsage revner i kutikula med de førnævnte virkninger.

Selvom det måske ikke ser sådan ud, bliver gråt hår også gult på grund af røg i miljøet, hvad enten det er fra rygning eller forbrænding, samt andre forurenende stoffer, der er suspenderet i luften.

Vi tror, du også kan lide at læse denne artikel: Hvad er hyaluronsyrebehandling til hår?

7 tips til at forhindre, at gråt hår bliver gult

Vi kender allerede årsagerne til, at gråt hår bliver gult. Så det, vi kan gøre for at bekæmpe problemet eller undgå det, er at holde håret plejet og rent ved hjælp af følgende tips.

1. Fugt dit hår

For at undgå at miste fugt skal håret være ordentligt fugtet. Det kan gøres med naturlige olier som jojobaolie, borage eller macadamia. Du kan også gøre det ved at anvende shampoo og balsam med glycerin eller hyaluronsyre.

Ifølge forskning viste det sig, at tilsætning af hyaluronsyre forbedrer styrken af biopolymerfilm i hårpleje.

2. Brug protein og vitaminer

Når gråt hår bliver gult, er det et tegn på, at håret mangler næringsstoffer. For at hjælpe med at reparere det kan vi ty til shampoo eller præparater (hårkure) baseret på proteiner samt vitaminer, herunder A, C og B5 (panthenol), som beskytter mod virkningerne af elementer i miljøet.

3. Oprethold en let sur pH-værdi

Et andet punkt, der er vigtigt for at styrke håret, er, at de hårprodukter, man bruger, skal have en let sur pH-værdi på mellem 4,5 og 5. Det bidrager bedre til at sikre, at hårets kutikula forbliver lukkede.

4. Undgå visse ingredienser

Undgå produkter med ingredienser som dem, der er nævnt ovenstående (natriumhydroxid, guanidin, ammoniak osv.). I stedet bør man bruge produkter med milde overfladeaktive stoffer som taurater, betainer, glycosider eller sarcosin.

5. Anvend antioxidant produkter

Flavonoider beskytter håret mod virkningerne af solstråling. Filtre kan tilsættes shampoo eller bruges i naturlige produkter som grøn te, aloe vera eller ginkgo biloba, som ifølge forskning har et højt antioxidant potentiale.

6. Beskyt dit hår mod solen for at undgå, at gråt hår bliver gult

Ud over det ovenstående er det nødvendigt at undgå kontinuerlig udsættelse for solen. Hår, der mangler melanin, er mere følsomt.

Blandt forholdsreglerne for at beskytte dig selv kan vi fremhæve følgende: brug paraplyer, hatte eller hætter. Gå helst ikke ud i de timer, hvor solstrålingen er mest intens.

7. Brug shampoo med pigmenter

For at genvinde farven på hvidt hår og neutralisere gule nuancer kan du også anvende shampooer, der producerer mørk farve. Vælg dem med naturlige pigmenter. For at gøre dette kan du bruge planter som rosmarin.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Se yngre ud med den helt rigtige frisure og hårpleje

Husk: Sundt hår ser sundt ud

Når gråt hår bliver gult, er det et tegn på et sundhedsproblem, da det i høj grad sker på grund af svækkelse. Så det er noget, vi er nødt til at gøre noget ved, og ikke kun af æstetiske grunde.

Da årsagen kan variere, er det ideelle selvfølgelig at gå til en hårspecialist. Først bør du tale med en hudlæge og derefter med en frisør. Sørg derefter for altid at følge deres anbefalinger.

Det kan interessere dig ...
Forbindelsen mellem gråt hår og stress
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forbindelsen mellem gråt hår og stress

Der er en klar sammenhæng mellem gråt hår og stress. Det opstår måske ikke altid natten over, men der er en videnskabelig forklaring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Neveux, S., Smith, N.K., Roche, A. (2017). Natural compounds as occult ototoxins? Ginkgo biloba flavonoids moderately damage lateral line hair cells. JARO, vol. 18, 275–289. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352612/
  • Sano, M., Mayama, H., Nonomura, Y. (2023). Friction dynamics of human hair treated with water or cationic surfactant aqueous solution. J Surfact Deterg., vol. 26(2): 185– 193. https://doi.org/10.1002/jsde.12634
  • Sionkowska A., Kaczmarek B., Michalska M., Lewandowska, K. & Grabska, S. (2017). Preparation and characterization of collagen/chitosan/hyaluronic acid thin films for application in hair care cosmetics. Pure and Applied Chemistry, vol. 89(12). https://doi.org/10.1515/pac-2017-0314
  • Soon Park, J. (2021). Analysis of antioxidant efficacy of ginkgo biloba leaves and acer palmatum leaves. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), Vol. 12(6). https://doi.org/10.17762/turcomat.v12i6.2074

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.