Hvorfor oplever vi, at vores knæ knækker?

Når dine knæ knækker, skal du straks gå til en læge eller fysioterapeut, især hvis det fortsætter.
Hvorfor oplever vi, at vores knæ knækker?

Sidste ændring: 06 september, 2021

Knæene er et af de vigtigste led i kroppen. Dette er ikke kun, fordi det giver os mulighed for at udføre så grundlæggende handlinger som at gå, men de understøtter også hele vores vægt. Når vores knæ knækker, kan det skyldes, at noget ikke fungerer korrekt.

Denne hændelse er meget mere almindelig, end du måske tror. I hele vores liv, hos de fleste mennesker, er knæene det mest belastede led. Problemer som ledskader eller fedme kan forårsage yderligere problemer for knæene.

Selvom vores knæ ofte knækker, og de ikke forårsager smerter eller andre årsager til bekymring, kan det ofte være et tegn på, at der er noget galt omkring leddet.

I denne artikel forklarer vi, hvorfor knæene knækker, og hvordan du kan passe på dem for at forhindre dette.

Hvorfor vores knæ knækker

Når vores knæ knækker, laver de en poppende lyd, der kan være tegn på forskellige ting. Nogle gange sker dette knæk, fordi der er en ophobning af luft i ledvæsken. Synovialvæsken er det, vi kan finde mellem de knogler, der danner leddet.

Denne luft, når vi bøjer vores knæ, kan være det, der forårsager lyden. Men hvis vores knæ knækker ofte, er det noget at bekymre sig om. Hovedårsagen til dette er slid på ledbrusk.

Når brusken er slidt, kan det føre til slidgigt. Dette er et problem, der forårsager smerte og betændelse og begrænser leddets bevægelse. Hvis der ikke er nok brusk, banker knoglerne mod hinanden, hvilket skader dem.

Flere undersøgelser evaluerer risikofaktorer for at udvikle slidgigt. En af de faktorer, som specialister har undersøgt, er knæ, der knækker. De så, at de mennesker, hvis knæ knækker regelmæssigt, er tre gange mere tilbøjelige til at lide det.

Sort-hvidt billede af et knæled markeret rødt

Hvem sker dette for?

Selvom alles knæ vil knække på et tidspunkt i løbet af vores liv, har nogle mennesker større risiko for at udvikle slidgigt end andre. Og især stiger denne risiko med alderen.

Alternativt tyder nogle undersøgelser på, at kvinder er mere tilbøjelige til at lide af knæleddegigt. Det samme sker med atleter, især løbere. Dette skyldes, at de udsætter leddet for kontinuerligt arbejde, der har en tendens til at nedslide det.

Overvægtige mennesker er også mere tilbøjelige til at udvikle slidgigt. Undersøgelser konkluderer, at overvægt er en risikofaktor, da dette øger trykket på leddets brusk. Også dem, der lider af fedme, har en højere koncentration af inflammatoriske stoffer i deres blod, hvilket kan forværre problemet.

Kvinde tager sig til ømt knæ

Du kan være interesseret i: Fem øvelser til at styrke rygsøjlen

Hvad skal man gøre, hvis ens knæ knækker?

Først og fremmest, hvis du er overvægtig, er det en god idé at tabe dig. Eksperter bemærker, at hvert kilo lægger et tryk, der svarer til 5 kilo på knæet. Af den grund kan vægttab forårsage en bemærkelsesværdig ændring i leddets tilstand.

For det andet er det vigtigt at styrke musklerne i knæet. Ved at styrke lårmusklerne og resten af musklerne som hasemusklerne øger du stabiliteten i leddet.

På samme måde skal du opretholde en sund kropsholdning. Dette er især vigtigt, når vi sidder ned, da det er sådan, vi tilbringer det meste af vores tid. Vi anbefaler, at du undgår at overstrække dine ben og holde dem i en 90 graders vinkel.

Hvis ingen af disse tips hjælper dig, kan du også gå til en fysioterapeut. Der er endda hydrauliske syrebehandlinger, der kan hjælpe med at forbedre tilstanden af dit brusk.

Aspekter, man bør huske på

Når dine knæ knækker, skal du straks gå til en læge eller fysioterapeut, især hvis det fortsætter. Ud over dette kan du inkludere nogle af de tips, som vi tidligere har nævnt, for at reducere udviklingen af slid på brusk.

Du bør altid følge vejledning fra en person, der har evnen til at diagnosticere dig med, hvad der virkelig sker, når det kommer til behandling.

Det kan interessere dig ...
Fem medicinske planter til at håndtere smerten fra leddegigt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem medicinske planter til at håndtere smerten fra leddegigt

Medicinske planter med anti-inflammatoriske effekter kan hjælpe med at lindre smerten fra leddegigt. Det er dog essentielt at evaluere mulige bivir...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.