Hvorfor har vi svært ved at holde øjenkontakt, når vi taler?

Vanskeligheder med at holde øjenkontakt kan forstyrre evnen til at føre en effektiv samtale. Hvorfor? Få svaret her!
Hvorfor har vi svært ved at holde øjenkontakt, når vi taler?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

De fleste mennesker har svært ved at holde øjenkontakt, når de taler. Der er dog ting, der betyder mere end ord i en samtale: Gestikulation, tavshed, kropsholdning og naturligvis blikket.

Det er faktisk ikke kun relevant i personlige sammenhænge. På et professionelt plan spiller øjenkontakt en vigtig rolle for enhver taler. Her er grunde til, at du ikke bør ignorere den, og hvorfor det kan være svært.

Vigtigheden af øjenkontakt, når du taler

Som vi sagde, er øjenkontakt ikke bare en simpel tilføjelse under en samtale. Det er en nøglekomponent i kommunikationen, da vi bruger vores blik til at skabe forbindelse til en anden person.

Faktisk bestemmer vores blik den interesse, som den anden person kan opleve for det, vi siger. Det er en måde at bringe personen tættere på eller længere væk fra samtalen på. Når det mangler, kan det afspejle usikkerhed og gør det svært at etablere en forbindelse.

Par nyder at holde øjenkontakt

Blikket er et af de vigtigste elementer i kropssproget.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Øjenkontakt: Hemmeligheder og sjove fakta

Nogle grunde til, at det er svært at holde øjenkontakt, når man taler

At have svært ved at holde øjenkontakt, når man taler, kan forklares med flere faktorer. Mens en genert personlighed er en af de hyppigste årsager, er der faktisk også andre årsager. Lad os tage et kig på dem.

Intimidering og forlegenhed kan gøre det svært at holde øjenkontakt

Vi kan f.eks. stå foran en stolt og uhøflig person, hvis gestikulationer er meget stærke. Nogle gange afledes dette af en følelse af, at han eller hun kan læse vores tanker. Derfor er det svært at have denne øjenkontakt.

På samme måde er der det tilfælde, hvor ubehaget har sin oprindelse i, at man kan lide samtalepartneren. Dette genererer en følelse af forlegenhed eller generthed, som forhindrer os i at holde blikket.

Samtaleemnet er ikke særlig interessant

Det vil sige, at mens vi taler med den anden person, vakler vores opmærksomhed. Det er svært at koncentrere sig om “her og nu”, og vi bliver distraheret af forskellige stimuli, så vi mister øjenkontakten.

Selvværd er involveret

Nogle mennesker føler, at de er i en underlegen position i forhold til deres samtalepartner, så de “undgår” hans eller hendes blik.

Vanskeligheder på grund af social angst

Nogle oplever intens afvisning og vedvarende ubehag i sociale interaktioner. Som følge heraf har en af de færdigheder, der påvirkes, at gøre med at fastholde blikket, når man taler.

Vi ønsker at være eksplicitte med et budskab om afvisning

Uanset om det er, fordi vi er vrede, eller fordi vi ønsker at irritere den anden person, fastholdes en persons blik ofte ikke med det formål at vise denne situation. I denne forstand ser vi, hvordan blikket overskrider sin rent sensoriske karakter for at få et større formål.

Øjenkontakt er en kompleks proces

Som det sidste viser nogle undersøgelser, at øjenkontakt er vanskelig at opretholde, fordi denne naturlige proces har en vis grad af kompleksitet. At føre en samtale, mens vi kigger på hinanden, “tvinger” os til at kigge væk i nogle få sekunder for at spare på vores kognitive ressourcer.

I et forsøg sad en gruppe mennesker foran en skærm med et ansigt, der kiggede på dem. Instruktionen var, at de skulle holde øjenkontakt, mens de løste en sproglig test. I første omgang kiggede ansigtet på skærmen på deltageren, men kiggede også væk nogle gange.

I resultaterne blev præstationen ikke påvirket. Derefter blev udfordringen imidlertid gjort mere kompleks med en sproglig test af mere kompleks sværhedsgrad. I dette tilfælde blev præstationen forstyrret.

Som led i afslutningen af forsøget blev det bemærket, at folk har brug for “lidt luft” til deres hjerner. Derfor ser de væk fra en samtale.

Det er, som om de to handlinger – at ræsonnere og at se – er i konflikt med hinanden. I den forstand kan man også sige, at personer ser væk for at tænke over indholdet af det, der bliver sagt.

En frustreret kvinde trøstes af en mand

At man ikke ser væk, når man taler, kan handle om mere end at være genert. Nogle gange er det en måde at udtrykke en følelse af vrede over for den anden person på.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Jeg-budskaber: En god kommunikationsstrategi

Kulturelle faktorer har også indflydelse på at holde øjenkontakt

Øjenkontakt har også noget med sociale og kommunikative færdigheder at gøre. Faktisk er vi i stand til at øve en tale i timevis, men vi glemmer ofte, hvordan vi håndterer vores kropssprog og øjenkontakt.

Vi skal dog være opmærksomme på, at øjenkontakt er en afgørende faktor for, at vi får en anden opfattelse af det, vi lytter til. Vi kan f.eks. leve os ind i den anden person, opdage, om vedkommende er utilpas, om vedkommende forstår os, og om vi taler for højt.

Ved at inddrage øjenkontakt som en informationskilde kan vi føre mere effektive og sammenhængende samtaler.

Det er dog meget vigtigt at tage hensyn til den kultur og det samfund, som vi interagerer i. Der er stadig steder, hvor det at se nogen direkte i øjnene – f.eks. en autoritetsperson – er et tegn på dårlig opførsel.

Samtidig er der tilfælde, hvor samfundet generelt er meget underdanigt, så den, der er i en underordnet position, skal holde afstand til sin overordnede, og en af måderne at gøre dette på er gennem sit blik.

Ud over den mening, vi måtte have, er det situationer, der eksisterer, og hvor tilstedeværelsen eller fraværet af øjenkontakt har en enorm symbolsk vægt.

Kort sagt involverer øjenkontakt meget mere end et sæt synsnerver. Mennesker er i stand til at gøre forskellige brug af øjenkontakt. Med andre ord kommunikerer vi altid noget gennem det.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor vil nogle mennesker ikke se folk i øjnene?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor vil nogle mennesker ikke se folk i øjnene?

Du kender sikkert nogen, der undgår at have øjenkontakt i en samtale. Her er 5 grunde til, at nogle ikke vil se folk i øjnene


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Akechi H, Senju A, Uibo H, Kikuchi Y, Hasegawa T, Hietanen JK. Attention to eye contact in the West and East: autonomic responses and evaluative ratings. PLoS One. 2013;8(3):e59312. doi: 10.1371/journal.pone.0059312. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23516627; PMCID: PMC3596353.
  • Schneier, Franklin & Rodebaugh, Thomas & Blanco, Carlos & Lewin, Hillary & Liebowitz, Michael. (2011). Fear and avoidance of eye contact in social anxiety disorder. Comprehensive psychiatry. 52. 81-7. 10.1016/j.comppsych.2010.04.006.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.