Forbindelse mellem søskende: Det kommer fra hjertet

Mens søskende kæmper for opmærksomhed fra deres forældre, når de bliver voksne, tilsidesætter de deres forskelle og støtte og omsorg for hinanden.
Forbindelse mellem søskende: Det kommer fra hjertet

Sidste ændring: 08 maj, 2019

Forbindelsen mellem søskende kan undertiden være kompliceret. De har hver deres forskelle og års misundelse og skænderier fra barndommen, men når dagen er omme, når de altid til en genfødsel, når de bliver voksne, og oplever styrken af en bånd, der kommer lige fra hjertet.

Ifølge en undersøgelse udarbejdet af Instititute of Personality and Social Research ved University of California, Berkeley, er rækkefølgen af søskende generelt vigtig.

Som børn må hver enkelt af os bruge bestemte strategier for at opnå opmærksomhed fra forældrene, men når disse søskende vokser op, tilsidesætter de ofte disse forskelle fra fortiden og begynder at tage sig af hinanden.

Dette er en speciel forbindelse, som du ikke kan vælge. Blodet er det, der binder disse mennesker sammen og det dagligliv, der danner den binding, der gennemtrænger tid, generationer og alder.

Søskende skaber også en masse af ens identitet, og de er også dem, der rejser sig for at støtte os i svære tider.

Lad os tage et nærmere kig på det.

Søskendes forbindelse og påvirkningen af fødselsrækkefølgen

Mængden af undersøgelser, der er foretaget ud fra et psykologisk perspektiv, der fokuserer på at forklare betydningen af fødsel rækkefølgen har altid undret mig.

Ældre søskende

Ifølge udviklingspsykologen Frank J. Sulloway ved University of California, Berkeley forklarer i sin bog “Born to Rebel” at ældre søskende viser visse karakteristika, som at en masse individer identificerer sig med:

 • De er generelt mere ansvarlige og accepterer bedre forandringer inden for familien.
 • Ældre søskende er dem, der oftest kontakter deres forældre, når noget er uretfærdigt.
 • Det siges ofte også at den ældre søskende modtager flere værdier fra forældrene mens de resterende søskende bliver behandlet med mere overbærenhed og færre regler.
 • Dette vil nogle gange få det ældste barn til at acceptere disse værdier, eller som tidligere nævnt, de kunne sætte sig op imod dem.
3 piger

Anbefalet læsning:

7 vaner hos gode venner

Det midterste barn

Ofte siges det ironisk nok, at det midterste barn er i “ingenmandsland”. De søger efter deres plads i familien og det er derfor, de ofte søger opmærksomhed. De kan ikke lide hierarki, og de vil reagere mod det, de opfatter som en uretfærdighed.

 • De forsøger at være fremragende til noget, at være klogere end deres ældre søskende, eller klogere end deres yngre søskende.
 • Undersøgelser siger at de altid vil prøve at etablere personlige og følelsesmæssige relationer hvor de kan og hvor de klart er ligeværdige, fri fra dominans eller ”overordnet”

Sjovt nok, bekræfter popkulturen at en rebelsk søskende følger efter det første ansvarlige barn. Denne type erklæring eller undersøgelse definerer dog ikke alle.

Der er utvivlsomt mange forskelle i hver familie.

Det yngste barn

Ifølge bogen “Bånd, der varer evigt” af Jurg Frick, udviser det yngste barn to meget forskellige ekstremer.

 • De kunne blive det uafhængige barn med en stærkt defineret karakter, som forsøger at forlade huset så tidligt som muligt. Eller de kunne være små drenge eller piger, der er endnu mere afhængige af deres forældre og brødre.

Man kan sige, at det yngste barn altid vil leve med titlen “den mindste i huset”.

Søskende: Et ambivalent men kraftfuldt forhold

Så lad os holde op med at tale om fødselsrækkefølge for et stykke tid. Alle ved at børn i barndommen og ungdommen kæmper for at finde deres position i deres familie. Jalousi begynder at dukke op sammen med perioder med konfrontation og ekstremt komplicerede situationer, som på nogle måder bliver hos os i resten af vores liv.

 • Søskende hjælper med til at socialisere os. Denne tidlige sociale situation er det, der hjælper os til at lære at dele, at styre intense følelser som raseri eller misundelse, og hvordan vi skal sætte os selv i andres sko, for at udvikle empati.
 • Der findes nogen man kan dele et ambivalent forhold med. En masse søskende vedligeholder komplekse relationer: Din karakter passer måske ikke med din søskendes ideer, værdier eller lidenskaber.
Soeskende der vander et trae

Bindingen er imidlertid ofte gange meget mere kraftfuld end forskellene mellem søskende.

Dette blodbånd og forbindelse til tidligere øjeblikke, man har nydt sammen, er, hvad der altid får søskende til at mødes, nyde deres sammenkomster, og det er grunden til, at kammeratskab fra barndommen bliver genfødt. Den kærlighed, der blev født i barndommen fortsætter selv gennem voksenlivet.

Vores brødre og søstre er en kilde til forening og ligevægt, der vil bo med os for evigt. Vi har alle vores egne forskelle, vores skøre sider og vores ansvar.

Søskende deler imidlertid visse træk, og nogle gange griner de endda af det samme. Og selv om de tog forskellige veje, vil de altid mødes ved den samme korsvej: Kærligheden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sulloway FJ. Psychology. Birth order and intelligence. Science. 2007 Jun 22;316(5832):1711-2. doi: 10.1126/science.1144749. PMID: 17588922.
 • Damian, R. I., & Roberts, B. W. (2015). Settling the debate on birth order and personality. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 112(46), 14119–14120. https://doi.org/10.1073/pnas.1519064112

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.