Øjenkontakt: Hemmeligheder og sjove fakta

Tror du, at blikket ikke betyder noget, når du taler? Her er nogle interessante fakta om øjenkontakt, som måske vil få dig til at ændre mening!
Øjenkontakt: Hemmeligheder og sjove fakta

Sidste ændring: 09 august, 2022

Øjenkontakt er et centralt element i interaktion. Sammen med bevægelser af andre dele af ansigtet og hænderne udgør den en del af den gestiske kommunikation.

Når samtalen foregår ansigt til ansigt, er gestik eller kropssprog mere afgørende for at formidle mening end ord.

Men selv om vi alle erkender, at øjenkontakt er vigtig og påvirker vores samtalepartnere, ved vi ikke altid, hvordan vi etablerer den korrekt.

Hvad er øjenkontakt, og hvorfor er den vigtig?

Inden for kommunikation generelt er der forskellige aspekter, elementer og komponenter. Kropssprog anses for at være et af de vigtigste elementer. Faktisk siges det at udgøre omkring 55 % af den kommunikative oplevelse.

I denne forstand kan det, vi gør med vores ansigt, hænder og resten af kroppen, være vigtigere end det, vi eksplicit siger med munden.

Øjenkontakt er, når to personer ser hinanden i øjnene, mens de taler. Det kan endda ske, når de er tavse.

Dette kan eller bør dog heller ikke opretholdes for længe, da det kan være ubehageligt for personen eller for os, hvis vi er genstand for blikket.

Øjenkontakt er normalt udgangspunktet og kravet for, at kommunikationen kan begynde, da den bedste måde at lade en person vide, at vi taler til vedkommende, er ved at se vedkommende i øjnene.

I samme forbindelse hjælper det os med at opfylde forskellige funktioner, f.eks:

 • Vi lader personen vide, at vi er opmærksomme på ham eller hende (eller at han eller hun er opmærksom på os).
 • Vi lægger vægt på vores ord.
 • Det hjælper os med at fortolke eller genkende følelser og med at formidle dem.
 • Når der er flere personer involveret, giver det os mulighed for at tildele taleretninger.

Forskere er enige om, at øjenkontakt modulerer aktiviteten af strukturer i hjernens sociale netværk. Den måde, vi har øjenkontakt på, kan således afsløre vores intentioner og skabe visse reaktioner hos andre.

8 hemmeligheder og sjove fakta om øjenkontakt

Vi sætter alle pris på øjenkontakt som en vigtig del af en dialog, men i hvilket omfang påvirker det vores samtalepartner eller afslører det ting om os selv?

I de følgende afsnit vil vi besvare disse spørgsmål, og vi vil gøre det på baggrund af undersøgelser foretaget af eksperter på området. Vi har også udvalgt nogle sjove fakta og hemmeligheder om øjenkontakt, som muligvis vil overraske dig.

1. Øjenkontakt kan forhindre andre i at lyve for os

En kvinde fremhæver sine øjne

Vedvarende øjenkontakt kan forhindre en anden person i at lyve for os regelmæssigt.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: 5 træk ved assertive mennesker

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Consciousness and Cognition i 2018 kan det at se direkte i øjnene reducere vores samtalepartners uærlige adfærd. Dette kunne forklare, hvorfor de fleste mennesker foretrækker at undgå øjenkontakt, når de fortæller en løgn.

Under politiforhør er det meget vigtigt, at den mistænkte har øjenkontakt for at gøre sine svar så ærlige som muligt (på lige fod med andre teknikker). Dette kan udnyttes i hverdagen, f.eks. ved jobsamtaler eller i samtaler med venner, familie eller en partner.

2. Øjenkontakt er en indikator for vores selvværd

Dette sikres af en undersøgelse, der blev offentliggjort i Self and Identity i 2011. Forskerne fandt ud af, at personer med et højere selvværd har længerevarende øjenkontakt, mens personer med en lavere selvopfattelse har en tendens til at afbryde den oftere.

En person med lavt selvværd frygter ofte at blive dømt, føler sig mistroisk over for sine evner, sin fysik og sine meninger og nedvurderer sig selv over for andre. Alt dette tilsammen gør, at de foretrækker at have kortvarig øjenkontakt sammenlignet med en person med et bedre selvværd.

3. Øjenkontakt mindsker vores evne til at overtale andre

Man tror ofte, at det er meget vigtigt at have direkte øjenkontakt for at overtale nogen. Dette er i tråd med det, vi har sagt tidligere: De, der gør det, viser selvtillid og er mindre tilbøjelige til at lyve. Ifølge forskning offentliggjort i Psychological Science i 2013 kan det dog også have den modsatte effekt i nogle tilfælde.

Undersøgelsen viste, at insisteren på at opretholde permanent øjenkontakt reducerer overtalelsesevnen.

Men lad ikke disse udsagn blive misforstået: Det er selvfølgelig vigtigt at se på vores samtalepartner for at overbevise ham eller hende, men når det gøres i overdreven grad, har det en tendens til at spille imod os, da den anden person kan føle sig utilpas eller intimideret.

4. Øjenkontakt bringer fremmede mennesker tættere sammen

En undersøgelse offentliggjort i Biology Letters i 2011 viste, at hyppigheden og blikkets stil kan bringe to mennesker, der lige har mødt hinanden, tættere sammen. Forskerne mener, at øjenkontakt øger mimikken mellem fremmede mennesker.

Derfor øger det evnen til at efterligne hinandens gestikulationer og udtryk, hvilket igen fører til større intimitet. Når vi står over for en person, der udtrykker, handler og opfører sig som os, er vi mere tilbøjelige til at føle os trygge. Det har konsekvenser, når vi skal på en første date eller forsøger at få nye venner.

5. Det er en vigtig brik i romantikken

Smilende kvinde krammer mand og nyder øjenkontakt

At kigge en person i øjnene viser interesse, hvilket er noget, der især gælder i et romantisk forhold. Kraften i et blik er meget værdifuldt på dette område.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sundere øjne med naturligt aloe vera middel

Vi ved alle, at et blik er en vigtig ingrediens i romantikken. Ikke alene er det noget, vi alle har bekræftet ved mere end én lejlighed, men det er også videnskabeligt bevist. En undersøgelse offentliggjort i Computers in Human Behavior i 2o2o viste, at øjenkontakt i tidlige romantiske interaktioner reducerer usikkerheden og øger intimiteten.

Omvendt har vores samtalepartner en tendens til at have mere usikkerhed, når den er reduceret, hvilket han eller hun søger at kompensere for gennem spørgsmål for at opnå større intimitet og tryghed. Desuden, og ifølge beviser, har øjenkontakt en direkte rolle i fysisk ophidselse.

6. Øjenkontakt øger vores samtalepartneres hengivenhed

Som forskerne påpeger, øger et direkte blik den positive hengivenhed, som de har for os. Når vi kigger på vores samtalepartnere, er de venligere overfor os og viser os mere tillid. Desuden er behandlingen generelt mere kærlig.

Dette virker også for taleren, dvs. når vi etablerer øjenkontakt med nogen, er det, fordi vi har en tendens til at føle hengivenhed for personen. Når vi derimod er sammen med folk, som vi ikke kan lide, har vi en tendens til at undgå det eller reducere det til det strengt nødvendige.

7. Ikke alle blikke er ens

Når nogen kigger på os, eller når vi kigger på nogen, kan det ske på flere måder:

 • Et fast blik: Øjenkontakten er langvarig. Den viser, at der er opmærksomhed på personen eller på det, han/hun siger. Men hvis det er for fast, kan det være tegn på aggressivitet eller irritation.
 • Et flyvsk blik: En person kan undgå at se en anden person i øjnene af forskellige årsager: Usikkerhed, forlegenhed, generthed, frygt osv.
 • Sammenknebne øjne: Sammenknebne øjne kan betyde mistillid, uenighed, eller at personen simpelthen ikke ser godt.
 • Blinkende blink: Dette kan forekomme på grund af nervøsitet eller overraskelse. Der er dog også nogle mennesker, der har et tic, som får dem til at blinke konstant.
 • Øjnene er vidt åbne: Dette sker, når noget overrasker os. Hvis pupillerne udvider sig, er det måske et tegn på, at vi er tiltrukket af personen.

8. Manglende øjenkontakt kan være tegn på en underliggende lidelse

Vi kan ikke afslutte uden at nævne de tilstande, der kan forhindre en person i at etablere øjenkontakt. Der er flere forklaringer på dette, men her er to af de mest almindelige:

 • Social fobi: Eksperter påpeger, at det at undgå at se på folk er et af de mest karakteristiske symptomer på social angstlidelse. Folk gør dette for at undgå kontrol og frygt for at blive dømt.
 • Autismespektrumforstyrrelse (ASF): På den anden side tyder beviser også på, at unormale øjenkontaktmønstre er almindelige ved autisme. Disse kan vise sig ved et overdrevent direkte blik eller tværtimod ved at undgå at møde andres blikke.

Selvfølgelig lider ikke alle personer, der har unormale mønstre, af en af disse lidelser. Nogle mennesker vælger simpelthen at undgå at kigge andre i øjnene, når de taler, fordi de er generte.

Tal med øjnene

At skabe øjenkontakt er noget, som de fleste mennesker gør automatisk. Mens man kommunikerer, tænker man ofte ikke over at øge eller mindske den, man gør det bare naturligt for at ledsage ordene.

Under alle omstændigheder går blikket aldrig ubemærket hen, hvilket vi netop har bevist på baggrund af videnskaben. Næste gang du taler med nogen, skal du være opmærksom på, hvordan deres blikmønstre påvirker dig og omvendt. Du vil måske opdage, at deres blik siger meget mere, end du troede!

Det kan interessere dig ...
Hvorfor vil nogle mennesker ikke se folk i øjnene?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor vil nogle mennesker ikke se folk i øjnene?

Du kender sikkert nogen, der undgår at have øjenkontakt i en samtale. Her er 5 grunde til, at nogle ikke vil se folk i øjnene


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chen FS, Minson JA, Schöne M, Heinrichs M. In the eye of the beholder: eye contact increases resistance to persuasion. Psychol Sci. 2013 Nov 1;24(11):2254-61.
 • Croes, E. A., Antheunis, M. L., Schouten, A. P., & Krahmer, E. J. The role of eye-contact in the development of romantic attraction: studying interactive uncertainty reduction strategies during speed-dating. Computers in Human Behavior. 2020; 105: 106218.
 • Helminen TM, Kaasinen SM, Hietanen JK. Eye contact and arousal: the effects of stimulus duration. Biol Psychol. 2011 Sep;88(1):124-30.
 • Hietanen JO, Syrjämäki AH, Zilliacus PK, Hietanen JK. Eye contact reduces lying. Conscious Cogn. 2018 Nov;66:65-73.
 • Hietanen, J. K. Affective eye contact: an integrative review. Frontiers in psychology. 2018; 9: 1587.
 • Senju A, Johnson MH. The eye contact effect: mechanisms and development. Trends Cogn Sci. 2009 Mar;13(3):127-34.
 • Senju A, Johnson MH. Atypical eye contact in autism: models, mechanisms and development. Neurosci Biobehav Rev. 2009 Sep;33(8):1204-14.
 • Schneier FR, Rodebaugh TL, Blanco C, Lewin H, Liebowitz MR. Fear and avoidance of eye contact in social anxiety disorder. Compr Psychiatry. 2011 Jan-Feb;52(1):81-7.
 • Vandromme, H., Hermans, D., & Spruyt, A. Indirectly measured self-esteem predicts gaze avoidance. Self and Identity. 2011; 10(1): 32-43.
 • Wang, Y., Newport, R., & Hamilton, A. F. D. C. Eye contact enhances mimicry of intransitive hand movements. Biology letters. 2011; 7(1): 7-10.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.