Hvorfor er det vigtigt at have fritid?

Når vi ikke har fritid, mærker vi, at dagene går, og at vi ikke nyder dem. Derfor er det vigtigt at bruge et par minutter på os selv for at pleje vores mentale sundhed og velbefindende.
Hvorfor er det vigtigt at have fritid?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 22 oktober, 2022

Forstår vi virkelig vigtigheden af at have fritid? I et travlt og hyperforbundet samfund som det, vi lever i, bruger vi nogle gange de timer, hvor vi ikke arbejder, på at kigge på telefonen. Det kan have konsekvenser for både vores mentale og fysiske sundhed.

Før vi begynder, er det værd at definere, hvad fritid er. I bund og grund er det alle de timer, hvor vi ikke arbejder og udfører husarbejde.

Det er vigtigt for vores sundhed at få mest muligt ud af vores tid. Selvom det nogle gange ser ud til, at der ikke er nok af den! Men hvis vi planlægger godt, er der tid til alting.

Hvad bruger vi vores tid på?

Det første skridt til at lære at nyde at have fritid er at opdage, hvordan vi bruger alle de fritimer, vi faktisk har. For at gøre dette er det en god idé at lave en liste. For hver person bruger sin tid på forskellig vis.

Den bruges måske foran fjernsynet, på Instagram eller på at spille videospil. Hvis vi ved, hvordan vi bruger vores tid, kan vi finde ud af, hvad vi bør ændre.

Lad os huske på, at dagen har 24 timer, hvoraf vi bruger 8 timer på at sove og 8 timer på at arbejde. Vi har derfor 8 timer tilbage, hvorfra vi kan trække 2-3 timer til at spise fra. Der er altså mellem 5-6 timers fritid, som vi kan nyde og udnytte.

Problemet med ikke at have nok fritid er, at vi ikke forvalter dagens timer godt. Måske fortsætter vi med at tænke på arbejdet, når vi ikke er på kontoret, eller måske foretrækker vi i stedet for at dyrke sport at ligge på sofaen og kigge på sociale netværk.

Disse “tidsrøvere” kan skade os i det lange løb og øge vores stress, angst og ubehag.

Kvinde sidder på gulvet og kigger på sin telefon

Mobile enheder fylder en stor del af vores liv og kan tage værdifuld tid fra andre aktiviteter.

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er følelsesmæssig indretning, og hvordan kan du anvende det?

At have fritid virker som en luksus, men det er vigtigt for vores helbred

Vi behøver dog ikke at gå så langt for at finde ud af, hvordan vi bruger vores tid og træffe foranstaltninger til at løse dette. Til at begynde med er det vigtigt at tage et stykke papir og en kuglepen og lave en cirkel med alle dagens timer.

Derefter bør vi fordele dem. F.eks. 8 til at sove, 8 til arbejde og 8 til forskellige aktiviteter (spise, sport, læse, mødes med venner).

Der findes applikationer på mobiltelefonen, som også kan hjælpe os med at forvalte vores fritid og virkelig nyde den ved at vise os en mere visuel måde at organisere den på. En af disse muligheder er Daily planner. Det er muligt at organisere hver dag på en bedre måde med farver og på en meget flot måde, så vi kan få tid til alting.

Kalender til at planlægge tiden, så man også kan have fritid

Den klassiske papirkalender er nyttig, hvis vi indarbejder den i vores dagligdag. I den kan vi planlægge timerne bedre for at nyde vores fritid.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er du fraværende eller glemmer du? Her er 10 tips til at hjælpe dig

Grunde til at have fritid

Vi forstår måske, hvor vigtigt det er at have fritid, men vi har måske ikke taget det alvorligt endnu. Det daglige ansvar og det at komme udmattet hjem får os til at blive dovne. I stedet for at gøre noget, der giver os mulighed for at få klaret hovedet, sidder vi foran en skærm.

Så her er nogle grunde, vi bør huske på, når vi ikke synes at have lyst til at gøre noget:

  • Frustrationen vil snart sætte ind. Vi vil begynde at få det dårligere og dårligere, med en følelse af, at de 24 timer i døgnet ikke er nok. Vi kan føle, at vi kun lever for at arbejde, køre børnene i skole og være konstant på vagt over for uforudsete begivenheder.
  • Stress kan sætte ind. Dette vil udmønte sig i søvnløshed, utilpashed, humørsvingninger og angst. Symptomer som fordøjelsesbesvær og spændingshovedpine kan advare os om, at vores stress er gået for vidt.
  • Vi vil begynde at sætte spørgsmålstegn ved meningen med vores eksistens. Når vi ikke har tid til os selv, vil vi ikke finde mening med livet. Som et populært ordsprog siger: “Man skal arbejde for at leve, ikke leve for at arbejde”.

Skab din fritid

Fritid findes, selv om vi længe har troet på løgnen om, at den ikke gør det. Der er altid et tidspunkt, hvor vi kan nyde at gå en tur, meditere i 10 minutter, bage den kage, vi så gerne vil prøve, eller læse en bog.

Når vi planlægger vores dag, så vi får mest muligt ud af timerne, bør vi lave en liste over, hvad der får os til at føle os godt tilpas. Disse aktiviteter vil give os mulighed for at være rolige, komme væk fra arbejde og ansvar, fokusere på os selv og virkelig tage os af os selv.

Det kan interessere dig ...
Hvad er årsagerne til og konsekvenserne af mental udmattelse?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er årsagerne til og konsekvenserne af mental udmattelse?

Mental udmattelse påvirker vores præstationer, humør og relationer. Find ud af, hvorfor den opstår, og hvordan du håndterer den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chío García, M. G. (2019). Tiempo libre y su efecto sobre la salud mental en personal de enfermería del Instituto Nacional de Rehabilitación (INR), Luis Guillermo Ibarra Ibarra (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco).
  • García-Soidán, J. L., Boente Antela, B., & Leirós-Rodríguez, R. (2020). ¿ Los menores españoles, en su tiempo libre, prefieren dispositivos electrónicos o actividad física?. Sportis6(2), 347-364.
  • Zamora Macorra, M., & Cruz Flores, A. C. (2011). El papel del tiempo libre en la salud de un grupo de conductores de carga. Salud de los Trabajadores19(1), 47-56.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.