Hypotension i liggende stilling: Hvad er det, og hvordan kan man forebygge det?

Millioner af kvinder lider af hypotension i liggende stilling under graviditet. Find ud af, hvad det er, og hvordan du kan forebygge det.
Hypotension i liggende stilling: Hvad er det, og hvordan kan man forebygge det?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 13 februar, 2023

Under graviditeten gennemgår en kvindes krop forskellige ændringer, som gør det muligt for den at tilpasse sig, så barnet kan udvikle sig i hende. Disse ændringer øger imidlertid sandsynligheden for visse lidelser, f.eks. hypotension i liggende stilling.

Det kardiovaskulære system er et af de systemer, der undergår de største ændringer i denne fase. Undersøgelser viser, at hjertekapaciteten stiger med op til 40 %, at blodtrykket falder, og at ændringer i stillingen påvirker det venøse tilbageløb.

De beskrevne ændringer i det kardiovaskulære system medfører, at mange kvinder lider af hypotension i liggende stilling. Heldigvis er der måder til at forebygge, at det opstår, selv i graviditetens første trimester.

Hvad er hypotension i liggende stilling?

Dette er en tilstand, hvor blodtrykket hos gravide kvinder falder under det normale niveau, når de ligger på ryggen.

Dette fænomen opstår, fordi livmoderen presser på den nedre vena cava og aortaarterien, hvilket reducerer det venøse tilbageløb og dermed blodtrykket.

Blodtryksfaldet skal være mellem 15 og 30 millimeter kviksølv (mm Hg) for at blive betragtet som hypotension i liggende stilling. Lidelsen er meget mere almindelig efter andet trimester, og op til 15 % af alle gravide lider af den ved slutningen af graviditeten.

Det er ikke alle gravide kvinder, der får syndromet. Nogle kvinder har bedre håndteringsmekanismer, der forhindrer blodtryksfaldet. En af de kompenserende ændringer er øget kollateral venøs strømning.

Symptomer

Symptomer på hypotension i liggende stilling viser sig ifølge forskning normalt inden for 3 til 10 minutter efter, at den gravide kvinde har lagt sig på ryggen. De forsvinder dog igen, når man skifter stilling. De forsvinder normalt, når kvinden ligger på siden.

Den vigtigste kliniske manifestation af denne tilstand er hypotension. Dette fald i blodtrykket vil mindske hjertekapaciteten samt ilttilførslen til forskellige organer.

Faldet i ilttilførsel kan resultere i følgende symptomer:

 • Svaghed.
 • Hovedpine.
 • Bleghed i huden.
 • Svimmelhed og kvalme.
 • Voldsom svedtendens.
 • Åndenød.
 • Bradykardi eller nedsat hjertefrekvens.

I alvorlige tilfælde kan kvinder miste bevidstheden. Det er derfor vigtigt at identificere symptomerne tidligt og ændre stilling så hurtigt som muligt.

Gravid kvinde oplever hypotension i liggende stilling

De kropslige forandringer i forbindelse med graviditet begunstiger et fald i blodtrykket.

Årsager og risikofaktorer

Hovedårsagen til hypotension i liggende stilling er, at den kollaterale venøse udstrømning ikke udvikler sig. Det er imidlertid ændringer, som ingen kvinde kan kontrollere, så alle kvinder kan let udvikle lidelsen under graviditeten.

Der er visse risikofaktorer, som øger sandsynligheden for at få syndromet. En af de vigtigste er relateret til livmoderens størrelse, form og vægt, da større og tungere livmødre vil generere større kompression.

Andre risikofaktorer omfatter følgende:

 • At være mere end halvvejs gennem graviditeten.
 • Overskydende fostervand.
 • Overvægt eller fedme.
 • Flerfoldsgraviditeter.

Behandling af hypotension i liggende stilling

Den bedst mulige behandling af hypotension i liggende stilling er at ændre den stilling, du befinder dig i. Når symptomerne opstår, er det bedst at ligge på venstre side. Denne stilling vil forhindre kompression af vena cava og forbedre blodgennemstrømningen.

At ligge på højre side kan også virke, men leveren vil dog hindre ændringen af livmoderens stilling, så lindring kan tage lidt længere tid. Medicin er ikke nødvendig for at behandle tilstanden, men det er altid bedst at konsultere en læge i tilfælde af vedvarende symptomer.

Det pågældende syndrom kan også forekomme under fødslen. Sundhedspersonalet bør træffe passende foranstaltninger for at forhindre, at symptomerne forværres. Ideelt set bør der gives ilt, og hovedet bør hæves, selv om et akut kejsersnit også kan være løsningen.

Nyfødt baby efter kejsersnit

Kan det forebygges?

Heldigvis er der måder at forebygge hypotension i liggende stilling og dets komplikationer på. En af de mest nyttige foranstaltninger er, som vi allerede har nævnt, at undgå at ligge på ryggen.

Det er bedst for kvinder at ligge på venstre side fra og med andet trimester.

Benenes stilling vil ikke have den store indflydelse, så de kan bøjes eller strækkes, alt efter hvad der føles mest behageligt. Det anbefales også at skifte side fra tid til anden for at undgå ubehag i ekstremiteterne.

Et andet tip, når du sover, er at hæve hovedet lidt over fodniveauet for at øge det venøse tilbageløb. Selv om yoga under graviditet giver store fordele, bør visse stillinger undgås.

De fleste af de foranstaltninger, der hjælper kvinder med at slappe af og falde i søvn, mindsker også sandsynligheden for at lide af hypotension i liggende stilling. Derfor anbefales følgende:

 • Drik et glas vand eller mælk før sengetid.
 • Brug flere puder eller en ammepude, når du sover på siden.
 • Placering af en kile under hoften for at give en vis hældning.

Et meget almindeligt syndrom, der kan forebygges

Hypotension i liggende stilling er en almindelig lidelse, som millioner af kvinder oplever under graviditeten. Selv om det kan have alvorlige konsekvenser, er det meget let at forebygge. Det eneste du skal gøre er at undgå at ligge på ryggen i lange perioder.

Men hvis symptomerne er meget hyppige og intense, er det bedst at konsultere en læge. Der er andre årsager, der kan forklare faldet i blodtrykket, som bør behandles så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De-Giorgio F, Grassi VM, Vetrugno G, d’Aloja E et al. Supine hypotensive syndrome as the probable cause of both maternal and fetal death. J Forensic Sci. 2012 Nov;57(6):1646-9.
 • Humphries A, Mirjalili SA, Tarr GP, Thompson JMD et al. Hemodynamic changes in women with symptoms of supine hypotensive syndrome. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020 May;99(5):631-636.
 • Kim DR, Wang E. Prevention of supine hypotensive syndrome in pregnant women treated with transcranial magnetic stimulation. Psychiatry Res. 2014 Aug 15;218(1-2):247-8.
 • Massoth C, Chappell D, Kranke P, Wenk M. Supine hypotensive syndrome of pregnancy: A review of current knowledge. Eur J Anaesthesiol. 2022 Mar 1;39(3):236-243.
 • Sherman C, Gauthier M, David M. Supine Hypotensive Syndrome of Pregnancy. En:Freeman BS, Berger JS. Eds. Anesthesiology Core Review: Part Two Advanced Exam. McGraw Hill; 2016.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.