Mundtørhed under graviditet: Årsager og behandlinger

Det er ret almindeligt at lide af mundtørhed under graviditet. Find ud af årsagerne til denne tilstand, og hvad du kan gøre for at behandle den.
Mundtørhed under graviditet: Årsager og behandlinger
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 24 september, 2022

Graviditet medfører mange ændringer i en kvindes krop. Mundtørhed under graviditet er en ret almindelig manifestation, som sjældent nævnes. Det er ofte en konsekvens af hormonelle ændringer og et øget vandbehov for barnets rette udvikling.

Der er dog andre faktorer, der prædisponerer os til at have mindre spyt i munden. Uanset hvad situationen er, er det godt at være opmærksom på dette symptom. Først og fremmest fordi det kan være et tegn på et sundhedsproblem. På den anden side fordi manglen på spyt begunstiger forekomsten af orale patologier.

Nogle hjemmemidler kan dog hjælpe med at afhjælpe dette problem. Selvfølgelig er der også medicinske behandlinger, der anvendes, når det er nødvendigt. Her er alt, hvad du behøver at vide om det.

Graviditet og mundtørhed

Spyt er en mundvæske, som har vigtige smørende, antibakterielle og svampedræbende funktioner. Desuden fremmer den heling af mundvæv, deltager i processen med madfordøjelsen og påvirker evnen til at tale.

Produktionen og udskillelsen af den inde i munden styres af spytkirtlerne. Når disse strukturer lider af et problem, der ændrer deres normale funktion, lider personen af det, der er kendt som “xerostomi” eller “mundtørhedssyndrom”.

Spyt holder munden fugtig. Når spytproduktionen er utilstrækkelig, eller hvis kvaliteten ændrer sig, føles munden tør og ubehagelig.

Mundtørhed er en af de mest almindelige mundlidelser under graviditet. Det begynder normalt i første trimester og manifesterer sig normalt ved opvågning, da spytproduktionen falder i løbet af natten.

Hormonelle ændringer er normalt den vigtigste udløsende faktor. Alligevel bør vi ikke ignorere, at det også er forbundet med andre faktorer eller kan indikere tilstedeværelsen af en sygdom.

Kvinde har tungen ud af munden

Dehydrering og hormonelle ændringer er normalt de udløsende faktorer for mundtørhed under graviditeten.

Symptomer på mundtørhed under graviditet

Mangel på spyt og den ubehagelige fornemmelse af tør mundhinde er det vigtigste symptom på mundtørhed under graviditet. Derudover er der andre symptomer, der ofte ledsager denne lidelse:

 • Ændringer i smagsfornemmelsen eller en metallisk smag i munden.
 • Sprukne læber.
 • Hvidlig tunge ved opvågnen.
 • Dårlig ånde.
 • Brændende fornemmelse i munden eller halsen.
 • Svært ved at synke.
 • Stoppet næse eller tørhed i næsen.
 • Hovedpine.
 • Problemer med at tale.
 • Fordøjelsesbesvær.
 • Hæshed.
 • Hedeture.
 • Forekomsten af huller i tænderne eller tandkødsbetændelse.

Årsager til mundtørhed under graviditet

Hormonelle ændringer og det øgede behov for vand under graviditeten er normalt de vigtigste udløsende faktorer for mundtørhed. Disse ændringer under graviditeten prædisponerer en kvinde for nogle situationer, der fremmer xerostomi. Her er de hyppigste årsager.

Dehydrering

Når kroppen mister vand hurtigere, end den optager det, opstår der dehydrering. Under graviditeten er væskebehovet større, da vand hjælper barnet med at udvikle sig.

Hvis der ikke er tilstrækkelig væskeindtagelse til at erstatte vandtabet, kan det give alvorlige problemer. I alvorlige tilfælde kan det føre til fødselsdefekter eller for tidlig fødsel.

Denne tilstand forårsager naturligvis andre symptomer end mundtørhed. De mest almindelige er følgende:

 • En følelse af kvælning eller overophedning.
 • Mørkegul urin.
 • Ekstrem tørst.
 • Træthed.
 • Svimmelhed.
 • Hovedpine.

At drikke rigeligt med vand under graviditeten hjælper med at forhindre dehydrering. Det er vigtigt at erstatte væsketab, især i det første trimester, hvor kvalme og opkastninger er almindelige.

Candidiasis

Candidiasis er en infektion forårsaget af overvækst af en svamp kaldet Candida albicans. Vi har alle denne mikroorganisme i munden i små mængder, men når denne bakterie vokser mere end normalt, kan denne patologi udvikle sig.

Under graviditeten kan immunsystemet blive påvirket. Dermed går balancen i den normale flora i munden tabt, og svampen formerer sig på en overdreven måde. Andre symptomer er hvide læsioner på tungen og kinderne, der ligner hytteost.

Hvis man kradser i disse pletter, bløder de. Desuden vil munden være rød og øm, og der er ofte problemer med smagen.

Søvnproblemer

Graviditet kan give søvnproblemer, lige fra ikke at kunne falde i søvn til at vågne flere gange om natten. Åndedrætsproblemer, såsom snorken og søvnapnø, er også almindelige.

Hormonelle forandringer kan medføre, at halsen og næsevejene bliver smallere, hvilket fører til problemer med at trække vejret gennem næsen. I andet og tredje trimester af graviditeten er snorken ret almindelig. Det er mere almindeligt hos kvinder, der er overvægtige, ryger eller har forstørrede mandler.

Snorken og søvnapnø fører til, at den gravide kvinde trækker vejret gennem munden, mens hun sover. På grund af dette falder spytproduktionen, og der opstår mundtørhed.

Graviditetssukkersyge

Graviditetssukkersyge er, når blodsukkerniveauet er meget højt. Generelt forsvinder det normalt efter fødslen. Under graviditeten har en kvinde brug for mere insulin end normalt, og når hendes krop ikke er i stand til at producere den ekstra mængde, opstår denne tilstand.

Som forventet er denne tilstand forbundet med risici for både mor og barn. Derfor er det vigtigt at overvåge situationen nøje og forbedre sin livsstil. En sund kost, motion og i nogle tilfælde medicin eller insulin hjælper med at kontrollere problemet.

Hvis der opstår symptomer, er mundtørhed under graviditet et af dem. Desuden kan kvinder opleve overdreven tørst, træthed og behov for at tisse oftere end normalt.

Konsekvenser af mundtørhed under graviditet

Mundtørhed under graviditet er ubehageligt for kvinder og kan føre til nogle komplikationer. Spyt har en funktion til selvrensning og bakteriekontrol i mundområdet.

Når spyttet er sparsomt eller meget tyktflydende, falder denne naturlige beskyttelse derfor. Mikroorganismer finder da et ideelt levested til at formere sig og skabe problemer som f.eks. ophobning af bakteriel plak og tandsten, caries, tandkødsbetændelse og paradentose.

Disse lidelser bør ikke tages let på. Hvis man lider af en af disse orale patologier under graviditeten, kan det blandt andre komplikationer påvirke fosterets udvikling.

Desuden kan mundtørhed i denne fase være et advarselstegn på en mere alvorlig tilstand. De mest almindelige er følgende:

 • Graviditetsdiabetes: Denne patologi påvirker strukturen af spytkirtlerne og øger den daglige vandladning, hvilket reducerer den mængde vand, der er tilgængelig til at producere spyt.
 • Anæmi: Mundtørhed, ledsaget af andre symptomer såsom tør hals, snitsår i mundvigene og en brændende tunge, er undertiden et tegn på anæmi.
 • Forhøjet blodtryk: Hvis man pludselig oplever mundtørhed ledsaget af en dunkende hovedpine, kan det skyldes en uventet stigning i blodtrykket. Forhøjet blodtryk påvirker moderens og barnets helbred og bør behandles omgående.

Behandling af mundtørhed under graviditet

Da mundtørhed under graviditet advarer os om andre sundhedsproblemer, er det nødvendigt at finde den udløsende faktor for at løse situationen korrekt. I denne henseende er det tilrådeligt at diskutere problemet med lægen, så de kan få udført de relevante tests.

Uanset situationen kan nogle hjemmetips anvendes for at lindre det ubehag, der stammer fra dette symptom. De mest relevante er de følgende:

 • Drik mindst to til tre liter vand om dagen. Hvis du har en flaske ved hånden, som du kan drikke af med jævne mellemrum, eller hvis du sutter på små stykker is, hjælper det med at holde munden fugtig.
 • At trække vejret gennem næsen hele tiden, selv når man sover, forhindrer spyt i at fordampe. Hvis det er vanskeligt at trække vejret gennem næsen på grund af åndedrætsbesvær, kan dampbehandlinger flere gange om dagen hjælpe med at frigøre luftvejene og mindske den indre tørhed.
 • Undgå at indtage alkohol, tobak og kaffe under graviditeten. Disse produkter kan også forårsage dehydrering. De to første er desuden meget farlige for barnet og moderen.
 • Brug en luftfugter i soveværelset, især hvis du bor i tørre områder.
 • Tyg sukkerfrit tyggegummi eller slik, da denne handling stimulerer spytproduktionen.
 • Udøv en god mundhygiejne. Børstning, tandtråd og brug af fluoridtandpasta efter hvert måltid reducerer ubehag og komplikationer ved mundtørhed.
 • Følg en sund og afbalanceret kost, der indeholder frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder og magert kød. Det er vigtigt at undgå ultraforarbejdede fødevarer og fødevarer med et højt natriumindhold, da de kan fremskynde tabet af vand fra kroppen.
Gravid kvinde ved tandlæge

Det er vigtigt at konsultere lægen og tandlægen for at fastslå årsagen til mundtørhed. Nogle gange er det nødvendigt at gribe ind med medicinsk behandling.

Hvornår skal man gå til lægen?

Hvis hjemmemidler ikke er nok til at kontrollere mundtørhed under graviditet, er det nødvendigt at konsultere en læge. Som nævnt er det at finde årsagen til problemet og behandle den med til at forebygge komplikationer. Behandlingen kan omfatte nogle af følgende tiltag:

 • Ændring af den sædvanlige medicin, der kan være årsag til mundtørhed.
 • Brug af fluorskinner, kunstigt spyt eller særlig mundskyl.
 • Behandling af søvnapnø eller snorken, hvis disse forårsager xerostomi.
 • Behandling af candidiasis med svampemidler, hvis det er årsagen til mundtørhed.
 • Etablering af en behandlingsplan for graviditetsdiabetes. Visse kostråd, motion og i nogle tilfælde oral medicin eller insulin vil være nødvendige.

Det er også en god idé at konsultere en læge, hvis der opstår nogle af følgende symptomer:

 • Hvidlige eller røde læsioner i munden.
 • Smerter eller svie i munden.
 • Overdreven tørst.
 • Træthed, snorken og hyppige opvågninger om natten.
 • Behov for at tisse hyppigere.
 • Tandpine, der ikke forsvinder, tandfølsomhed eller brune eller sorte pletter på tænderne.
 • Desorientering.
 • Sort eller blodig afføring.
 • Hovedpine.

Disse manifestationer er forbundet med andre lidelser, som bør diagnosticeres og behandles så hurtigt som muligt.

Kontrol af mundtørhed under graviditet

Hormonelle ændringer og øget vandbehov er forbundet med mundtørhed under graviditet. Heldigvis kan dette symptom afhjælpes med enkle foranstaltninger, der kan anvendes derhjemme.

Det er dog altid en god idé at drøfte dette ubehag med den læge, der overvåger graviditeten. I nogle tilfælde er xerostomi en manifestation af en mere kompleks lidelse, som kræver rettidig diagnose og behandling.

Man må naturligvis ikke overse, at dette symptom øger risikoen for mundproblemer som huller, tandkødsbetændelse og infektioner. På grund af dette skader det ikke at konsultere en tandlæge.

Hydrering, mundhygiejne, en sund kost og regelmæssige læge- og tandlægeundersøgelser vil være afgørende for at kontrollere dette problem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • de la Paz Suárez, T., Alguacil, C. D. L. M. G., & Rodríguez, L. N. (2014). Boca seca: causas, diagnóstico y tratamiento. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta39(10).
 • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
 • Salvatierra Ratti, E. J. (2020). Salud oral y diabetes gestacional (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • PONCE PÁRRAGA, M. M. (2017). PREVALENCIA DE MANIFESTACIONES ORALES ASOCIADAS A DIABETES GESTACIONAL. CENTRO DE SALUD RESBALÓN, ÁREA DE ODONTOLOGÍA (Doctoral dissertation).
 • Curiel Álvarez, A., & Dorta, D. (2019). Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.
 • Fernández, Y. G. (2020). Impacto de la diabetes gestacional en la morbimortalidad neonatal. NPunto3(28), 25-42.
 • Rambay Holguín, G. A. (2022). Enfermedades periodontales y sus riesgos en la mujer gestante (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
 • Praharaj, N., & Naik, D. (2020). Management of Oral Health During Pregnancy. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology14(4).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.