Hypotermi: Sådan behandles tilstanden

Det er en livstruende situation at have hypotermi. Det er vigtigt at bringe kropstemperaturen tilbage til normal så hurtigt som muligt. 
Hypotermi: Sådan behandles tilstanden

Sidste ændring: 28 januar, 2021

En person har hypotermi, når hans eller hendes kropstemperatur er faldet betydeligt. Denne tilstand kræver øjeblikkelig lægehjælp for at undgå alvorlig skade. I denne artikel ser vi nærmere på de forskellige strategier til, hvordan man behandler en person med hypotermi.

Hvad er hypotermi?

Mand lider af hypotermi

Hypotermi er et medicinsk udtryk, der hentyder til en usædvanlig lav kropstemperatur. En person anses for at have hypotermi, når hans eller hendes kropstemperatur er under 35 grader.

Der er flere forskellige ting, der kan forårsage denne tilstand.

Kroppen har en række mekanismer, der beskytter den mod kulden. Når kroppens temperatur falder, arbejder den hårdt på at producere varme og stabilisere kroppen.

Hvis den ekstreme tilstand fortsætter, er kroppen ude af stand til at genvinde den tabte varme. Derfor begynder kroppen at svigte ved en kropstemperatur under 35 grader. Dette skyldes, at kroppens varmeproduktion er lavere sammenlignet med varmen, der går tabt hvert øjeblik.

Derefter begynder de vitale organer og blodkar at lide skade. Hvis denne tilstand ikke behandles korrekt, kan personen dø på grund af relaterede komplikationer. 

Forskellige typer af hypotermi

Der er tre typer af hypotermi afhængigt af alvorligheden. Symptomer dukker som regel gradvist op, og de forværres med tiden. 

  • Mild hypotermi (33-35 grader). De mest almindelige symptomer eller tegn er kuldegysninger og rysten, forvirringen eller desorientering samt vanskelighed ved at udføre bevægelser. Huden kan ændre farve, og den vil være meget kold at røre ved.
  • Moderat hypotermi (30-33 grader). I denne situation begynder patienten at miste bevidstheden, og han eller hun kan muligvis begynde at mumle og vrøvle en smule. Det er også muligt, at patienten føler en intens døsighed samt energitab.
  • Alvorlig hypotermi (mindre end 30 grader). Patienten mister bevidstheden. Hjerterytmen og vejrtrækningen falder og svækkes. Blodtrykket er også under de anbefalede standarder.

Hvordan behandles denne tilstand?

Kvinde forsøger at få varmen med varm te og varmt tøj

Du kan behandle mild hypotermi med varmt tøj og varme drikkevarer.

Førstehjælp er en række simple retningslinjer, der kan bruges under et nødstilfælde. Uanset, hvad det er, der er sket, kan du forsøge at minimere skaden, der er forårsaget af en ulykke, mens du venter på lægehjælp.

I tilfælde af hypotermi skal du straks ringe 112 og tjekke patientens status. For at gøre dette skal du tjekke personens puls og vejrtrækning og udføre hjertemassage om nødvendigt.

Flyt patienten til at overdækket sted, hvor der er en mere passende temperatur. Det anbefales også, at patienten dækkes til med tæpper eller tøj, der genopretter varmen. Skift personens tøj, hvis det er vådt.

Hvis du ikke er i stand til at finde et overdækket sted, skal der gives varme til patienten i et forsøg på at tørre det våde tøj og øge kropstemperaturen. Hvis det er muligt, kan du lægge varme omslag på patienten eller bruge din egen kropsvarme. Du rådes til at undgå at påføre direkte varme, da dette kan forårsage mere alvorlige komplikationer. 

Hvis patienten er ved bevidsthed, kan du stimulere med drikkevarer eller et varmt måltid.

Hvad indebærer lægebehandlingen?

Når hjælpen er ankommet, vil de anvende den mest passende behandling for at stabilisere patienten.

I tilfælde af mild hypotermi kan tilstanden behandles ved at bruge passiv varme. Denne teknik består af at administrere varm væske og tæpper for at genvinde den tabte varme. 

Men i mere alvorlige tilfælde er patienten måske bevidstløs eller også er man ikke i stand til at berolige dem. I dette tilfælde vil læger udføre teknikker for at lindre hypotermi. De vil:

  • Give dem væske gennem et drop. Dette er som regel en saltvandsopløsning.
  • Bruge befugtet ilt til at opvarme patientens luftveje.
  • Påføre en variabel mængde af saltvandsopløsning i visse områder af kroppen. Det indsættes som regel gennem et kateter i områder såsom pleura eller bughulen.
  • I de mest ekstreme tilfælde vil en hæmodialysemaskine muligvis blive brugt. Denne maskine tager blod fra en patient, hæver dets temperatur og returnerer det til patientens krop.

Uanset hvad skal hypotermi behandles øjeblikkeligt med de rette midler. Det er kun i milde tilfælde, at det er muligt at hæve temperaturen med tøj og drikkevarer.

Det kan interessere dig ...
Hjemmekure til at kontrollere feber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjemmekure til at kontrollere feber

At kontrollere din feber med hjemmekure er en god måde, hvorpå du kan genoprette dit helbred, når din temperatur er for høj.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.