De hyppigste årsager til, at teenagere går til lægen

Der er mange grunde til, at teenagere går til lægen, og når vi ser på dem, tvinger det os til at overveje de forskellige sammenhænge og aldersforskelle.
De hyppigste årsager til, at teenagere går til lægen
Irene Nora Melamed

Skrevet og kontrolleret af læge Irene Nora Melamed.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Identificering af de hyppigste årsager til, at teenagere går til lægen, er vigtigt. Det bør være målet for forskere på dette område at kende de lidelser, de lider af, samt de afgørende faktorer, der forårsager dem.

Hyppige årsager til, at teenagere går til lægen

Ifølge en artikel fra en gruppe forskere fra Hospital General Dr. Manuel Gea González i Mexico City:

“Antallet af teenagere i den nationale sammenhæng er ikke så vigtigt. Den samfundsmæssige udfordring for at sikre opfyldelsen af deres behov og krav er. Desuden skal vi sikre den fulde udvikling af deres særlige evner, så de når deres fulde potentiale.”

Lægekonsultationer hos teenagere i alderen mellem 10 og 14 år handler om pubertetsudvikling, mavesmerter og hovedpine. Det strækker sig langt ud over de særlige forhold, som de forskellige kontekster byder på. Akne er ikke altid en grund til at konsultere en læge, men det er en del af deres liv.

Følelsesmæssige faktorer spiller også en vigtig rolle, selv om de ikke er en hyppig grund til konsultation. Erfarne fagfolk kan dog hurtigt identificere humørsvingninger, selv når det ikke var den åbenlyse årsag til konsultationen. Derefter er udfordringen at afsløre eventuelle udtryk og ubehageligheder, som de måske skjuler af forskellige årsager.

Eksempel på, når teenagere går til lægen

Sandheder om lægekonsultationer hos teenagere

Mange mennesker antager, at teenagere er sunde og raske og kun konsulterer læger for mindre problemer eller for at få tjekket deres fysiske form.

Det er godt, fordi det giver dem mulighed for at være i kontakt med deres læge mindst en gang om året. De får også kendskab til deres immunstatus og behovet for eventuelle nye vacciner.

Alligevel forbinder folk i den senere tid teenagers sundhed med spiseforstyrrelser, traumer, vold og selvmord. Sidstnævnte er særligt bemærkelsesværdigt, da tallene er stigende.

Overbevisninger og opfattelser om teenagere og deres sundhed

Det er svært at udrydde nogle stærkt indgroede overbevisninger, der former det billede, som nogle mennesker og samfundet som helhed har af teenagere.

Der er myter om sex og rock and roll samt en konceptualisering af ungdomsårene som “ungdommens guddommelige målestok”. Sandheden er, at unge mennesker generelt er sunde og engagerede i deres projekter (hvis de er nogen), idealer og formål.

For at vende tilbage til emnet om årsagerne til hyppige konsultationer er udviklingen af en sund seksualitet vigtig. Sundhedspersonalet skal derfor løbende gennemgå denne praksis og forsøge at fjerne eventuelle fordomme, som teenagere måtte have i denne henseende.

Graviditet er en af grundene til, at teenagere går til lægen

Uplanlagt graviditet i ungdomsårene giver anledning til bekymring. Børne- og Undervisningsministeriet har f.eks. indført obligatorisk seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser.

Formålet er at arbejde på at reducere antallet af uplanlagte graviditeter blandt teenagere og sikre opfyldelsen af seksuelle og reproduktive rettigheder. Undervisningen skal sikre, at eleverne stifter bekendtskab med emner som samtykke, grænser, prævention og seksuelt overførbare sygdomme.

Gravid kvinde

Uplanlagt teenagegraviditet er et problem, så indsatsen skal fokusere på forebyggelse.

Yderligere spørgsmål om årsagerne til, at teenagere går til lægen

Der opstår mange spørgsmål i forbindelse med teenagegraviditet og sikker sex. Derfor kan man stille følgende spørgsmål:

 • Hvad er den bedste måde at være der for dem på?
 • Hvordan kan skolerne bidrage til at forhindre uønskede graviditeter?
 • Hvad gør skolerne i øjeblikket?
 • Underviser skolerne om præventionsmetoder?
 • Taler de tilstrækkeligt med teenagerne, lytter de til deres tvivl, frygt og spørgsmål?
 • Giver de også plads til en ægte dialog med dem? Hvordan er de sociale forestillinger om graviditet blandt unge?
 • Hvad er den normative ramme, der dækker dette spørgsmål?

Kort sagt

Teenagere er generelt sunde, og mange af deres problemer har at gøre med adfærd.

At tale om disse problemer tidligt for at fremme deres sundhed er en vigtig måde at forebygge meget frygtede scenarier som depression, selvmord og vold på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Irma Jiménez-Escobar, Samuel Weingerz-Mehl, Elizabeth Castillo-Macedo et al. “Caracterización de los adolescentes y motivo de consulta por el que acuden al Servicio de Urgencias Pediátricas del Hospital General Dr. Manuel Gea González”. Gac Med Mex. 2016;152:30-5.
 • Plan Nacional de Prevención del Embarazo no intencional en la adolescencia. “El embarazo no intencional en la adolescencia” Ministerio de Educación, Argentina.
 • Wilkes MS, Anderson M. A primary care approach to adolescent health care. West J Med. 2000;172(3):177–182. doi:10.1136/ewjm.172.3.177
 • McPherson A. Adolescents in primary care. BMJ. 2005;330(7489):465–467. doi:10.1136/bmj.330.7489.465

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.