Blå skønhed: Hvad handler denne bæredygtige skønhedstrend om?

Affaldet fra skønhedsprodukter forurener havet. For at standse skaden fremmes "blå skønhed", som er en bæredygtig personlig pleje.
Blå skønhed: Hvad handler denne bæredygtige skønhedstrend om?

Sidste ændring: 16 september, 2022

Bestræbelserne på at redde planeten fra forurening omfatter også skønhedsindustrien. Økologiske organisationer og statslige institutioner fremmer kampagner, der går ind for en kultur, der ikke forurener. En af disse bevægelser er blå skønhed.

Tendensen går ud på at anvende bæredygtig kosmetik, der reducerer de farer, som mikroplast forårsager. Derfor arbejder mange virksomheder, der beskæftiger sig med fremstilling af hygiejne- og hudplejeprodukter, på at opdatere deres formler og emballage for at gøre dem alle miljøvenlige.

I det specifikke tilfælde af blå skønhed er målet at forhindre, at affaldet påvirker havene og den biologiske mangfoldighed. Forskning fra Science viser, at mellem 15 % og 40 % af det plastik, der smides i affaldet, havner i havet hvert år. Det ville f.eks. være en god idé at erstatte renseservietter med genanvendelige make-upfjernere.

Hvad er målet med “blå skønhed”?

Ifølge en rapport fra National Geographic er antallet af kosmetikbeholdere af plastik i USA steget mere end 120 gange siden 1960, og næsten 70 % af affaldet ender på lossepladser. I en anden tekst fra samme blad anslås det, at det samlede årlige tab i 2025 vil være 155 millioner tons plastik pr. meter kystlinje.

Målet med “blå skønhed” er at tilskynde skønhedsindustrien til at reducere plastikmængden. Flere mærker er med og opfordrer til distribution af kosmetik, der er sikker for havene, som minimerer CO2-aftrykket og med en fremstillingsproces, der er positiv for miljøet.

Forslaget går ud på, at emballagen skal være fremstillet af genbrugsmaterialer, og at flaskerne kan genopfyldes med det samme produkt eller genbruges med en anden funktion. Kunderne skal også kunne aflevere dem til genbrug.

Denne tendens indebærer anvendelse af naturlige ingredienser, idet man søger at reducere kemikalieaffaldets indvirkning på vand og miljø. Samtidig ønsker man, at produkterne skal være gavnlige for sundheden.

Aquae Foundation understreger, at de skader, som kosmetiske mikroperler forårsager på havene, er uoprettelige.

For miljøorganisationen Greenpeace er det svært at beregne, hvor lang tid det tager for plastik at blive bionedbrydt på bunden af vandene, selv om de mener, at det tager meget længere tid end på land, da det modtager mindre sollys, er ved lave temperaturer og med lidt ilt.

Hænder fyldt med mikroplastik

Mikroplastik er et stort økologisk problem. Deres ophobning truer planetens biodiversitet.

Sammensætning af “blå skønhedsprodukter”

Kosmetikprodukterne i  blå skønhed indeholder ingen kemikalier, silikone eller andre syntetiske ingredienser. Det, der sker med disse komponenter, er, at de forurener vandet, når resterne ryger ned i afløbet.

Solcreme, deodoranter, makeup og mikroplastbaserede eksfolianter er trusler mod havene og koralrevene. Nogle produkter har ikke vandopløselige filtre.

Heldigvis er der flere og flere mærker, der tager sagen op.

Bæredygtig skønhedskosmetik udelukker ingredienser som oktanoat, oxybenzon, octocrylen og syntetiske duftstoffer, som er yderst skadelige for marine økosystemer. Parabener, silikone, propylenglycol og sulfater er de mest problematiske.

I stedet foretrækkes vedvarende og let nedbrydelige kilder. Ud over den blå målsætning er anvendelsen af produktionsmetoder, der indebærer lidt eller intet affald.

Forholdet mellem “blå skønhed” og “grøn skønhed”

En anden tendens kaldet grøn skønhed er relateret til den blå tendens. Forskellen ligger dog i det faktum, at førstnævnte er fokuseret på økologi gennem kosmetikkens rent naturlige sammensætning.

Blå skønhed fokuserer derimod på plastikelementer og giftige ingredienser, der ender i vandet. En af præmisserne for den blå bevægelse er, at havene udgør løsninger på kilderne til den jordiske produktion, og at det derfor er nødvendigt at genoprette dem.

De to tilgange inspirerer til giftfri skønhed, både for menneskers sundhed og for planeten. Desuden medfører valget af denne type produkter en økonomisk fordel, da det betyder lavere priser.

Blå skønhed og grøn skønhed går sammen for at fremme miljøbevidstheden.

Kvinde afviser noget makeup, da hun går ind for blå skønhed

Brugerne er også nødt til at deltage og vælge produkter, der ikke skader miljøet, og undgå at købe produkter, der er skadelige.

Hvorfor gå ind for bæredygtig skønhed?

Miljøkrisen som følge af klimaændringerne tvinger os til at ændre vores livsvaner. Gennem et ansvarligt forbrug af skønhedsprodukter hjælper du aktivt miljøet. Det er tilrådeligt at vælge økologisk emballage og økologiske ingredienser.

Mange virksomheder fremmer bæredygtige alternativer ved at erstatte eller omforme emballagen, så den er tyndere og lavet af pap eller andre materialer med et lille indhold af plastik.

Greenpeace påpeger også, at nogle lande allerede har love, der forbyder brugen af plastikkomponenter. Andre lande er i gang med at tilpasse sig den blå strøm.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.