7 idéer til genbrug af køkkenaffald

I denne artikel kan du finde de mest geniale idéer til at genbruge noget af dit køkkenaffald både æstetisk og i hjemmet.
7 idéer til genbrug af køkkenaffald
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Meget køkkenaffald kan stadig bruges en sidste gang, inden de ryger i skraldespanden. Dette vil hjælpe dig med at spare penge og skåne miljøet. Mange mennesker ved, at skrællerne fra frugt og grønt kan bruges til forskellige formål, men nytten af andre ting som teposer eller kaffegrums er stadig relativt ukendt.

Genbrug og genanvendelse er de søjler, som brugen af ressourcerne er baseret på for at reducere vores affaldsmængde og dens indvirkning på miljøet.

På grund af manglende vane eller manglende information kan det imidlertid virke besværligt og unødvendigt at praktisere det. Det er dog meget enklere at reducere, genbruge og genanvende, end det måske ser ud til, især når det gælder genbrug af køkkenaffald.

Områder, hvor køkkenaffald kan anvendes

Generelt kan køkkenaffald anvendes på følgende områder:

 1. Kosmetik.
 2. Sundhed og velvære.
 3. Husholdningen (rengøring, forbedringer, pleje af genstande, havearbejde osv.).

I denne artikel giver vi dig nogle idéer til, hvordan du kan genbruge køkkenaffald, som du måske ikke er klar over.

Køkkenaffald, der kan bruges til andre ting

1. Te med citronskal til fordøjelsen

Både frugtkød og skal fra citronen har flere egenskaber og sundhedsmæssige fordele. De giver B-, C- og E-vitaminer og mineraler som kobber, fosfor, magnesium og calcium.

Citronskaller

Når det drejer sig om at forbedre fordøjelsesfunktionen, er te af citronskaller meget effektiv. Denne te kan drikkes efter hvert måltid eller på et tidspunkt om eftermiddagen for at fremme tarmtransit og bekæmpe overskydende luft i tarmene.

Denne drik kan nydes enten varm eller kold og giver citronen en sidste anvendelse, inden den smides ud. Vil du vide, hvad det bedste er? Ifølge en undersøgelse offentliggjort af National Library of Medicine kan den endda hjælpe med at forebygge bryst- og tyktarmskræft.

Ingredienser

 • Citronskaller
 • 300 ml vand
 • 1 spiseskefuld honning (21 gr)

Tilberedning

 • Kog vandet sammen med citronskallerne.
 • Når vandet har nået kogepunktet, lader du det simre i yderligere 15 minutter.
 • Væsken passeres gennem en si for at fjerne skallerne.
 • Serveres og sødes med en spiseskefuld honning efter smag.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan laver du genbrugspapir derhjemme og tre idéer til at bruge det

2. Appelsinskaller til at afvise myrer

Tro det eller ej, men en god måde at slippe af med insekter på er lugten af appelsiner. For at gøre dette kan du drage fordel af appelsinskaller, da deres sure lugt skræmmer insekterne væk.

Du kan også lave en infusion med affaldet fra en appelsin. Når den er færdig, hælder du den i en forstøver og sprøjter den i nærheden af vinduer, døre og alle de steder, hvor der kan være myg eller myrer. Lugten vil være meget mere behagelig end lugten af et kemisk pesticid.

3. Kaffe til at fjerne dårlig lugt

Kaffearomaen er perfekt til at fjerne dårlig lugt. Det kaffegrums, der er tilbage i maskinen, bevarer den lækre og umiskendelige duft af denne drik. For at drage fordel af det, skal du tage pulveret og lade det tørre, derefter lægge det i stofposer og placere dem på steder som skabe, skoskuffen, i nærheden af kattebakken eller i en skraldespand.

Kaffegrums er eksempel på køkkenaffald, der kan genbruges

En anden måde at drage fordel af kaffeaffaldet på er ved at blande det med en lille smule flydende sæbe for at anvende det som en ansigtsmaske. Ifølge flere undersøgelser har kaffe antiinflammatoriske, desinficerende og eksfolierende egenskaber.

Af denne grund bruges det også i kosmetik, hvilket understøttes af følgende spansksprogede artikel fra Universidad del Valle.

4. Kompost eller hjemmelavet gødning: En af de bedste idéer til at udnytte køkkenaffald

Der findes mange typer organisk affald, der kan bruges som kompost til planter. Kompostering er ophobning af organisk affald for at forbedre jordens kvalitet. Affaldet fra frugt, grøntsager og andre fødevarer beriger jordens kvalitet og giver næringsstoffer til planterne.

For at lave kompost indsamles og formales organisk køkkenaffald som f.eks. frugt og grøntsager, æggeskaller, køkkenrulle, olie, blade, blomster og kaffegrums for at lave kompost. Tørre materialer som f.eks. tørre blade og grene skal tilsættes til denne blanding, så den er godt dækket.

Den opnåede blanding skal placeres på et sted, der ikke er udsat for regn eller sol. Den bør omrøres en gang om ugen og også hver gang der tilsættes nyt organisk affald til blandingen. Efter tre måneder vil du have perfekt sort, fugtig, lugtfri kompost.

5. Genbrug af køkkenaffald: Sorte teposer til polering af træ

Andet køkkenaffald, der kan bruges, er teposer. Især sorte teposer er meget nyttige til at rense og polere træ.

Teposer i trækasse

For at gøre dette skal de ligge i blød i 1,5 dl varmt vand. Efter at have ladet teen trække, skal du fugte en klud med teen og tørre den over træet.

6. Ansigtsmasker med bananskræl

Bananskræl er rig på næringsstoffer og er meget anvendelig til at lave en hjemmelavet ansigtsmaske, inden du smider den væk eller tilsætter den til komposten. For at gøre dette skal du blot vaske dit ansigt med vand og sæbe, før du gnider indersiden af skrællen (frisk) på dit ansigt.

Med blide cirkulære bevægelser skal du anvende den så længe som muligt (ideelt set 30 minutter) og derefter vaske dit ansigt med varmt vand. Du kan også bruge bananskræl (frisk), når du har forbrændt eller irriteret hud, da det vil fugte det berørte område.

Miljøorganisationen Sustainable America anbefaler bananskræl som et element til forbindelser og som et fremragende næringsstof til stueplanter. Man skal blot lade bananskrællen ligge i en kande vand i et par timer, så vandet optager næringsstofferne, og derefter vande planterne som normalt.

Men ud over alt dette kan bananskrællen også spises og er meget næringsrig. De indeholder bl.a. vitamin B6 og C, magnesium, kalium og biotin. Faktisk anbefaler mange læger dem til at hjælpe med at regulere blodtrykket og bekæmpe åreforkalkning, anæmi og halsbrand.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er renlighed, og hvordan kan du anvende det i dit hjem?

7. Ananasskræller som et naturligt vanddrivende middel

Andet køkkenaffald, der kan bruges til noget godt, er ananasskræller. Det er et fremragende vanddrivende middel og hjælper også med at forbrænde fedt.

Frisk ananas

For at tilberede det skal du lægge ananasskrællerne i en gryde og koge dem i en liter vand i 30 minutter. Væsken skal derefter stå og trække. Derefter kan du drikke den enten varm eller kold. Sukker eller kanel kan tilsættes for at forsøde den, eller du kan også vælge en skefuld honning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cuadros Miranda, A., & Vélez Mena, J. (2018). Propuesta de un plan de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de un jabón artesanal en el municipio de Cartago Valle. Universidad del Valle.
 • Fukushima, Y., Takahashi, Y., Hori, Y., Kishimoto, Y., Shiga, K., Tanaka, Y., Masunaga, E., Tani, M., Yokoyama, M., & Kondo, K. (2015). Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females. International journal of dermatology54(4), 410–418. https://doi.org/10.1111/ijd.12399
 • Hakim, I. A., Harris, R. B., & Ritenbaugh, C. (2000). Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutrition and cancer37(2), 161–168. https://doi.org/10.1207/S15327914NC372_7
 • Niz, E. (n.d.). 10 things to do with banana peels. Sustainableamerica.org. Retrieved November 30, 2022, from https://sustainableamerica.org/blog/bananas/
 • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences17(4), 351–358. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
 • Ramli, S., Alkarkhi, A. F., Shin Yong, Y., Min-Tze, L., & Easa, A. M. (2009). Effect of banana pulp and peel flour on physicochemical properties and in vitro starch digestibility of yellow alkaline noodles. International journal of food sciences and nutrition60 Suppl 4, 326–340.
 • Wang, L., Wang, J., Fang, L., Zheng, Z., Zhi, D., Wang, S., Li, S., Ho, C. T., & Zhao, H. (2014). Anticancer activities of citrus peel polymethoxyflavones related to angiogenesis and others. BioMed research international2014, 453972. https://doi.org/10.1155/2014/453972

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.