Derfor bør du ikke give Vicks VapoRub til børn under to år

VapoRub er en salve, der traditionelt bruges til at behandle symptomer på tilstoppet næse og influenza. Babyer kan dog udvikle en allergisk reaktion eller en værre hoste.
Derfor bør du ikke give Vicks VapoRub til børn under to år

Sidste ændring: 06 september, 2019

Du har sikkert en krukke Vicks VapoRub stående på dit natbord. Eller måske smører dine forældre eller bedsteforældre det på brystet for at lindre symptomer på influenza. Det er meget effektivt, men det anbefales ikke at give Vicks VapoRub til børn under to år.

Midlets brug er kendt verden over. Men anvendingen er ikke kun begrænset til forkølelse. Det kan også bruges til andre mål som f.eks. mod m yg.

Det forekommer sig nok logisk, at nogle forældre tror, ​​at det også vil hjælpe deres babyer med at trække vejret bedre. Det er trods alt en salve, der er blevet brugt fra den ene generation til den næste.

På trods af dette advarer sundhedseksperter mod at bruge Vicks VapoRub til børn under 2 år, idet det kan udløse flere problemer, end det kan løse.

I modsætning til børn over 5 år og voksne er babyers luftveje meget snævre. På grund af dette bliver de nemt betændt, når barnet indånder VapoRub eller lignende produkter. 

Når dette sker, producerer det en større mængde af snot. Derefter bliver deres evne til at trække vejret forværret.

Der er også specialister, der advarer om, at på grund af brugen af ​​VapoRub kan nogle børn have svært ved at trække vejret, selv når de ikke er syge. På grund af dette anbefaler eksperterne, at forældre følger anvisningerne i den vedlagt etikette. På etiketten specificeres det, at det ikke bør anvendes under eller inde i selve næseborene.

På samme måde anbefaler etiketten på VapoRub, at du taler med en læge, hvis du vil brug Vicks VapoRub til børn under 3 år eller kvinder, som er gravide.

Hvis dit barn viser symptomer på hoste eller influenza, anbefaler vi følgende naturlige metoder.

Rens dit barns næse med en saltopløsning

saltvand er et alternativ til vicks vaporub til børn under to år

Det første og vigtigste, når dit barn er forkølet, er at være sikker på, at deres næse ikke er tilstoppet.

For at gøre dette kan du bruge en saltopløsning eller steriliseret saltvand. Derefter sprøjter du det ind i næsen med et specielt værktøj til børn.

Dette vil hjælpe dem med at trække vejret bedre, selvom det først er lidt ubehageligt.

Hydrering og saltvandsløsninger som alternativ til Vicks VapoRub til børn under to år

For at lindre en hoste er det bedste, du kan gøre for dit barn, at holde dem hydreret.

På denne måde vil dit barn få tyndere snot, og det vil hjælpe med at få betændelsen til at falde. På grund af dette skal dit barn drikke nok vand eller anden væske.

 • Saltvandsopløsninger anbefales på grund af deres evne til at give dit barn nødvendige mineraler.
 • Dette vil stimulere barnets organer, muskler og nerver, så de fortsat fungerer ordentligt.

Luft ud i dit hus

luft ud i dit hjem

Miljø og klima spiller en vigtig rolle i yngre børns sundhed.

Et fugtigt miljø med støv og endda dyrehår kan forårsage allergier. Dette kunne være både på deres hud og i deres hals og næse.

Det er meget vigtigt, at du holder dit hus rent og hygiejnisk.

Nogle gange vælger folk at bruge små apparater, de sætter i stikkontakten, som renser og befugter miljøet, når du har tør hoste. Hvis du har anden form for hoste, anbefales disse ikke.

Hvis du bruger en luftfugter, anbefaler vi, at du rengør den dagligt. Derudover må du ikke bruge den for meget, idet du fremmer muggens vækst på væggene.

Hvile

Husk, at det er vigtigt for børn at få den nødvendige hvile, når de er syge. Dette skyldes, at deres krop skal være helt afslappet for at kunne helbrede sig selv hurtigt.

Når de er babyer, vil mængden af deres søvnbehov for at kunne overvinde en forkølelse være større, end man måske først tror.

 • For eksempel skal en nyfødt sove i gennemsnit 16 timer, fordelt ud over dagen.
 • På samme måde har et barn på 2 år behov for ca. 12 timers søvn om natten og et par timer mere om eftermiddagen.

Tal med en børnelæge, før du giver Vicks VapoRub til børn

børnelaege tjekker baby

Sommetider går hosten eller influenzaen væk af sig selv. Daglig hjemmepleje sammen med en sund kost og hvile er nok til at hjælpe dit barn med hurtigt at komme over sygdommen.

Men du skal se en børnelæge, hvis dit barns helbred bliver værre. Kun en sundhedsfaglig kan korrekt stille en diagnose vedrærende sygdom og ordinere de nødvendige lægemidler.

Hvilke symptomer skal få dig til at overveje at se en børnelæge?

 • Hvis hosten ledsages af træthed og en meget tung vejrtrækning.
 • Når du hører mærkelige, skarpe lyde, når de indånder luft.
 • Hvis hosten varer i mere end 2 til 3 uger.
 • Hvis de har en høj feber, der ikke blive mindre i løbet af et par dage.
 • Når du ser ændringer i farven på deres læber og ansigt (for eksempel, hvis de ser blå ud).

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Noiles, K., & Pratt, M. (2010). Contact dermatitis to Vicks VapoRub. Dermatitis : Contact, Atopic, Occupational, Drug. https://doi.org/10.2310/6620.2010.09101
 • Cordoba Torres, I. T., Marino-Nieto, J., Barkin, H. B., Fort, A. C., & Cobas, M. (2018). Vicks® VapoRubTM intoxication: An unusual presentation of multiorgan failure. Journal of Clinical Anesthesia. https://doi.org/10.1016/j.jclinane.2018.04.017
 • Dronov, I. A., & Malakhov, A. B. (2013). Treatment of acute respiratory infections in children: General principles and medicine for external use. Voprosy Prakticheskoi Pediatrii.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.