Lad ikke dine børn spise hotdogs

· 22. november 2016
Spiser man en hotdog engang imellem, vil det ikke være skyld i store skader på kroppen, men det der bekymrer eksperter er, at flere og flere mennesker inkluderer dem ofte i deres kost, især børn.

Hotdogs er en populær type fastfood rundt omkring i verden, især i USA. Vi kan ikke benægte, at vi har alle været fristet af deres lækre smag på et tidspunkt i vores liv. Trods deres lækre smag og at de er lette at lave, kan hotdogs virkelig være skadelige for dit helbred, fordi de indeholder kemiske tilsætningsstoffer i det forarbejdede kød, toppings og i bollen.

Hotdogs er blevet en livret blandt børn. Fødevareindustrien ved, at børn ikke tænker sig om, når det kommer til at vælge, hvad de spiser, og uanset de skader det kan påføre dem fremover, reklamerer virksomheder for denne fødevarer for at gøre det næsten uimodståeligt til ungerne.

 

Hvad er der galt med hotdogs?

hotdog

 Flere undersøgelser har bevist farerne ved at spise hotdogs ofte og andet forarbejdet kød som pølser. Dette er på grund af deres høje indhold af fedt, natrium, purin, olier, raffineret mel, sukker og kemiske sammensætninger, der kan påvirke dit helbred på længere sigt.

I en artikel offentliggjort i Los Angeles Times afslørede en epidemiolog fra University of Southern California, at børn der spiser flere end 12 hotdogs om måneden, er 9 gange mere tilbøjelige til at udvikle leukæmi. I sin artikel citerede han også andre undersøgelser, der viste, at børn hvis forældre spis te en kost der indeholdt hotdogs, før de blev født, lige såvel som dem hvis mødre spiste en hotdog om ugen under graviditeten, havde større chance for at udvikle hjernetumorer.

Hvorfor er hotdogs så dårlige for dig?

Udover de ovennævnte stoffer har undersøgelser vist at hotdogs indeholder en betydelig mængde af nitritter, der anvendes til at konservere fødevarer og få dem til at se friske ud. Når hotdogs er tilberedt, kombinerer nitritterne med aminerne fundet i kød, som kan danne kræftfremkaldende N-nitrøse forbindelser. Disse forbindelser har været et emne for undersøgelser, og har været forbundet med en større risiko for lever-, mave-, hjerne- og spiserørskræft.

Hos børn har dette stof været knyttet til en større risiko for leukæmi og hjernetumorer.

Hvilke andre fødevarer indeholder nitritter?

forarbejdet-koed

Grøntsager, især bladgrøntsager, indeholder også nitritter i små mængder. Denne sag er dog helt anderledes, da disse typer af fødevarer, reducerer din risiko for at udvikle kræft. Hvorfor? Det kan virke modsigende i starten, men nitritter i disse fødevarer er ikke skadelige, fordi de ikke kombineres med aminer, som bliver til de samme N-nitrøse forbindelser, der findes i hotdogs. Vegetabilske nitritter er forstærket med D- og C vitaminer, der hæmmer dannelsen af de skadelige N-nitrøse forbindelser. Grøntsager er sunde, et sikkert valg og fantastiske til enhver kost.

Husk at på den anden side indeholder alt forarbejdet kød kræftfremkaldende nitritter, herunder nogle typer fisk, hamburger og bacon.

Hvad kan du gøre ved det?

  • Ikke alle hotdogs og pølser indeholder N-nitrøse forbindelser. Faktisk er der mange forskellige typer hotdogs og pølser på markedet i dag, der ikke indeholder disse forbindelser, og kan forbruges mere sikkert. For at skelne mellem de hotdogs du kan spise, og dem der indeholder skadelige stoffer, skal du huske at dem, der indeholder nitritter, ofte har en attraktiv rødlig farve for at se friske ud. Dem der er sikre at spise, er ofte lysere og mindre attraktive.
  • Spis færre hotdogs, især hvis dine børn skal spise med dig.
  • Ikke spis hotdogs som en fast del af din kost. De bør kun spises engang imellem og helst i mindre portioner.