6 ikke særlig kendte virkninger af angst på kroppen

Vidste du, at angst kan forårsage kæbesmerter? I dagens artikel tager vi et kig på nogle af de mindre kendte virkninger af angst.
6 ikke særlig kendte virkninger af angst på kroppen

Sidste ændring: 07 april, 2022

Udover hovedpine, kropsrystelser og svedige hænder, kender du så nogen af de andre mindre kendte virkninger af angst? Det er virkninger, der ikke er så lette at bemærke med det blotte øje, men som manifesterer sig med angst og forårsager ubehag.

I dagens artikel vil vi afsløre, hvad de er, og andre interessante fakta, der vil hjælpe dig til bedre at forstå vigtigheden af at søge professionel hjælp og tage det første skridt til at lære at håndtere følelser bedre.

De ukendte virkninger af angst på kroppen

Angst kan have forskellige virkninger på kroppen. Nogle er lettere at bemærke med det blotte øje end andre, men alle er utvivlsomt lige irriterende for dem, der oplever dem.

Lad os tage et kig på dem.

1. Udvidede pupiller

Udvidede pupiller er virkninger af angst

Udvidede pupiller indikerer en tilstand af årvågenhed i kroppen. Derfor kan dette symptom også forekomme, når vi oplever angst.

At have udvidede pupiller kan (blandt andre årsager) skyldes en tilstand af årvågenhed, der opretholdes over tid. Derfor er det medtaget blandt de ukendte virkninger af angst. Pupiludvidelse, der ikke er relateret til lav lysfølsomhed, er et symptom på et underliggende problem, der skal opdages og behandles.

Når angsten er meget høj, er det almindeligt at opleve dette usædvanlige symptom, der kan forårsage svimmelhed, mærkelige lyspletter eller en reduktion af den visuelle kvalitet.

Det er nødvendigt at forstå, at formålet med angst er at beskytte os mod en risiko eller trussel. Derfor er en af de fysiologiske reaktioner i det vegetative nervesystem pupillernes dilatation. Dette fænomen har et meget specifikt formål: At kunne få et klarere og mere omfattende billede af det, der omgiver os, for at kunne flygte.

Hamilton Anxiety Scale (1959), der har til formål at måle graden af denne tilstand, har også anført dilatation af pupillerne som en af de 15 indikatorer for angst.

Vi tror også, at du måske også kan lide at læse denne artikel: Fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panik

2. Svært ved at synke

En anden mindre kendt effekt af angst er problemer med at synke, når man spiser, drikker eller endda synker spyt. Denne tilstand er kendt som “hysterisk bolus eller “en klump i halsen”.

Faktisk har Aguirre Álvarez, Martínez Lemus og Núñez Orozco (2005) gennemført en undersøgelse, hvor denne tilstand er detaljeret beskrevet og inkluderet i somatoforme lidelser.

Dette symptom er relateret til dysfagi og er en klar somatisering af angst. Det er knyttet til de kirtler, der har til opgave at producere spyt. Kroppens hovedformål med dette symptom er at reservere alle væsker til at tage sig af musklerne. For musklerne skal hjælpe os med at løbe eller flygte.

3. Mindre kendte virkninger af angst: Hovedpine

Kvinde med hovedpine

En anden af de mindre kendte virkninger af angst er intens hovedpine, som gør det svært at koncentrere sig.

Angst får alle kroppens vener og arterier til at trække sig sammen med et meget specifikt formål: At give mere blod til musklerne.

Derfor er blodcirkulationen mere intens og fremmer vasokonstriktion, hvilket fører til klassisk hovedpine. Denne type hovedpine er normalt mere almindelig først på dagen og om aftenen.

Derfor er en anden af de mindre kendte virkninger af angst intens hovedpine, som gør det svært at udføre forskellige aktiviteter og endda at koncentrere sig.

Du kan også lære mere om angst her: Natteangst: Årsager og tips til at overvinde det

4. Smerter i kæben

Der er visse områder af kroppen, hvor angst og stress har en tendens til at ophobe sig i højere grad. Her er der tale om nakke, skuldre og ryg samt kæben.

Hvis du bemærker, at dine kæbesmerter er mere intense om morgenen og endda går op til ørerne, lider du højst sandsynligt af tandskæren. Det betyder, at du bider tænderne sammen på grund af stress og angst om natten.

Det er nødvendigt at konsultere en læge i dette tilfælde, for selv om en tandskinne kan hjælpe i disse tilfælde, er den bedste løsning at arbejde på at behandle kilderne til angsten for at håndtere dem ordentligt.

5. Urinerer oftere end normalt

En af de ukendte virkninger af angst har at gøre med det antal gange, vi går på toilettet for at tisse på kort tid.

I den forstand er det muligt, at vi alle har oplevet det på et tidspunkt. Når vi står over for en angstfyldt situation, f.eks. en eksamen eller en jobsamtale, går vi på toilettet for at tisse flere gange.

  • Dette er en almindelig kendsgerning, men samtidig også en mærkelig kendsgerning. Når vi lider af angst, producerer nyrerne normalt mindre urin. Årsagen? For at spare på væsker for at tilbyde dem til musklerne.
  • Til gengæld beordrer hjernen os på grund af det grundlæggende behov for at fjerne unødvendig vægt for at slippe hurtigere væk, at vi skal gå på toilettet for at fjerne urin, hvilket får os til at gå på toilettet så mange gange.

6. En følelse af “uvirkelighed”: En af de mindre kendte virkninger af angst

En af de mindre kendte virkninger af angst er svimmelhed og følelsen af “uvirkelighed”.

Det lyder måske mærkeligt, men de personer, der har været udsat for en periode med angst eller meget intens stress, vil vide, hvad vi taler om. Det sker, når du pludselig har en klar fornemmelse af, at det, der omgiver dig, ikke er virkeligt. Det er som at se på verden udefra og ikke føle sig som en del af den.

Hvorfor er det sådan? Tja, vi må først og fremmest sige, at hvis dette fænomen forekommer ofte, bør vi drøfte det med en læge eller psykolog. Det skyldes ofte følgende kæde af begivenheder:

  • Intensiv angst påvirker lungerne.
  • Derfor har vi en tendens til at trække vejret meget hurtigt. Når vi ophober for meget ilt, er det almindeligt at opleve to ting: Den første er hyperventilation, og den anden er at bemærke en vis følelse af uvirkelighed.
  • Derfor behandler hjernen ikke denne situation korrekt, og det er almindeligt at mærke denne ubehagelige fornemmelse.

Hvad skal man gøre, når man konstant lider af angst?

Når angst er et konstant element i ens liv, er det nødvendigt at søge efter løsninger. For at gøre dette skal du tale med en person, du har tillid til, og bede om hjælp. På den måde kan du begynde at lære at håndtere dine følelser og tanker bedre. Vigtigst af alt kan du lære håndteringsstrategier for at kunne leve og nyde dit liv.

Husk, at ud over at have en indvirkning på det psykologiske plan kan angst også påvirke mere end det fysiske helbred i forskellige aspekter, som vi ikke altid er opmærksomme på. Derfor er det vigtigt at søge hjælp for at løse tilstanden og sikre dit velbefindende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  •  Gray, J. A. (1985). The neuropsychology of anxiety. Issues in Mental Health Nursing7(1–4), 201–228. https://doi.org/10.3109/01612848509009455
  • Keil V, Hepach R, Vierrath S, Caffier D, Tuschen-Caffier B, Klein C, et al. Children with social anxiety disorder show blunted pupillary reactivity and altered eye contact processing in response to emotional faces: Insights from pupillometry and eye movements. J Anxiety Disord. 2018;
  • Martínez Lemus H, Núñez Orozco L. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Rev Mex Neurocienc. 2005;
  • Lai HH, Rawal A, Shen B, Vetter J. The Relationship Between Anxiety and Overactive Bladder or Urinary Incontinence Symptoms in the Clinical Population. Urology. 2016;98:50–57. doi:10.1016/j.urology.2016.07.013

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.