INFJ-personligheden: Den mest sjældne af dem alle

Har du hørt om INFJ-personligheden? Læs med og udforsk alle dens egenskaber, og hvorfor det er en af de mest spændende typer.
INFJ-personligheden: Den mest sjældne af dem alle
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Teorien om de 16 personligheder er meget populær både i psykologien og i populærkulturen. Der findes flere tests eller prøver, der er ansvarlige for at katalogisere, hvilken type hver person er. Myers-Briggs-indikatoren skiller sig ud blandt mange andre. Blandt mulighederne er der en personlighed, der skiller sig ud for sin særlige karakter: INFJ-personligheden.

Uanset om du er relateret til psykologiens verden eller ej, har du helt sikkert hørt om den. Vi kender den også som idealistisk personlighed.

Under alle omstændigheder har den karaktertræk, der gør det muligt at skelne den fra andre. Faktisk anslår Center for Anvendelse af Psykologiske Typer, at kun 1 til 3 % af befolkningen manifesterer denne personlighed.

Hvad er INFJ-personligheden?

Kvinde kigger ud gennem vindue

Som nævnt er INFJ-personligheden en af de 16 personligheder i Myers-Briggs-indikatoren. Det er en test, hvis formål er at bestemme personlighedstypen hos en person. Den er meget nyttig i arbejdsmiljøet, da den måler, hvordan et menneske klarer sig i det, og hvordan han/hun træffer beslutninger.

Denne indikator blev udviklet på grundlag af Carl Gustav Jungs idéer, nærmere bestemt på grundlag af dem, der er beskrevet i hans bog Psykologiske typer (1921). Blandt hele kataloget af personligheder i denne indikator har INFJ-personligheden altid været den mest ekstravagante.

Det er der to grunde til: For det første er det den mindst almindelige af alle, og for det andet fordi den samler kvaliteter, som man generelt mener er uforenelige. Meget simpelt sagt beskriver INFJ-personligheden personer som indadvendte, intuitive, følsomme og dømmende.

Fra disse fire kvaliteter er INFJ-kategorien afledt. Akronymet er konstrueret ud fra de engelske udtryk (Introvert, iNtuitive, Feeling og Judging).

INFJ personlighedskarakteristika

Der er skabt mange myter om INFJ-personligheden. Nogle af disse overdriver dens egenskaber, andre giver simpelthen en helt forkert gengivelse af dem. Det, der er sikkert, er, at vi kan fastslå følgende karakteristika ved denne indadvendte personlighed:

 • De er medfølende: INFJ’er er meget medfølende, hvilket udmønter sig i en høj følelse af empati. De er ikke bange for at vise disse kvaliteter, når det er nødvendigt, selv om intuitionen altid formidler. Desuden praktiserer de medfølelse baseret på deres overbevisninger og værdier og altid ud fra deres perspektiver.
 • De kombinerer følelser med logik: INFJ’er er ofte meget sentimentale. Dette er en halv sandhed, da deres følelser altid er betinget af deres ræsonnement. De har en objektiv opfattelse af godt og dårligt. På baggrund af dette håber de at kunne transformere det. De er følelsesmæssige, men de opgiver aldrig helt logikken.
 • Ligeledes er de villige til at hjælpe: Når de har skabt en forbindelse med en anden person, hvilket kan tage tid, tøver de ikke med at hjælpe dem. De gør dette fra deres eget rum, da de kan blive trætte og kræve ensomhed efter et stykke tid.
 • De har idealistiske tanker: Hvis vi skal fremhæve et kendetegn ved INFJ-personligheden, ville det være idealisme. Det er dog en person, der altid vil forsøge at føre til handling. De er ikke passive drømmere, men leder efter måder til at omsætte disse drømme til virkelighed.
 • De er organiserede: Ud over alt det ovenstående er de meget organiserede. Ikke nok med det, men de er planlæggere. Når de udøver kontrol, gør de det på grundlag af det. Dette forhindrer dem ikke i at træffe hurtige beslutninger, når de skal, selv om de så vidt muligt vil forsøge at være mere metodiske.

Styrker og svagheder ved INFJ-personligheden

Pære lyser op og repræsenterer en ny idé

Den kreativitet, disciplin og organisation, der kendetegner disse mennesker, er særligt nyttige egenskaber i arbejdsmiljøet.

Som du har set, er denne personligheds særlige karakteristika ikke tilfældige. Den samler lidt af alle kvaliteterne, selv dem, der er i konflikt med hinanden. Husk til enhver tid, at INFJ’ere er indadvendte og har følgende styrker og svagheder:

Styrker

 • De har en evne, der er forbundet med kreativitet og kunst.
 • De sætter pris på tætte eller dybe relationer.
 • Desuden har de en tilbageholdende personlighed. Dette manifesterer sig stærkere over for fremmede.
 • De er altid på udkig efter måder at ændre deres omgivelser på gennem handling.
 • De ved, hvordan de kan leve med ensomhed, selv om dette ikke forhindrer dem i aktivt at være sammen med en gruppe.
 • Ikke kun det, men de er følsomme og bruger dette i selskab med deres fornuft til at fortolke verden.

Svagheder

 • De bliver udmattede, når de tilbringer for meget tid sammen med andre.
 • De undgår konfrontationer eller ved ikke, hvordan de skal kontrollere dem tilstrækkeligt.
 • Deres idealisme kan føre til, at de har meget høje forventninger.
 • De kan etablere en barriere, der gør det svært at lære dem helt at kende.
 • I nogle aspekter kan de være stædige (selv i dem, der er bestemt til at mislykkes).
 • I visse sammenhænge kan de være meget følelsesladede.

INFJ-personligheden svarer til flere egenskaber af de kognitive funktioner, der er fastlagt af Jung og Myers-Briggs-indikatoren: Tænkning, følelse, fornemmelse og intuition.

Den dominerende funktion er deres indadvendte intuition, som kan virke imod dem ved at være lidt stædig. Hjælpefunktionen er deres ekstroverte følelse, så de er opmærksomme på andres følelser.

Som et supplement, og selv om det er mindre fremtrædende end de foregående funktioner, finder vi som en tertiær karakter den introverte tænkning. Afslutningsvis har de som en lavere funktion den ekstroverte følelse. Denne sidste funktion er, selv om den ikke er så udviklet, det, der får INFJ’er til at holde forbindelsen til virkeligheden.

For at give dig en bedre forståelse, siger nogle, at folk som Taylor Swift og Oprah Winfrey deler nok karakteristika til at være INFJ’er. Som du har været i stand til at bekræfte, er dette en meget kompleks personlighed, hvilket igen kategoriserer den som ualmindelig.

Afsluttende kommentarer

Til sidst minder vi dig om, at denne og andre personlighedstyper er vejledende. Hvis dine svar i en test viser, at du er en INFJ-person, bør du ikke betinge dine handlinger eller tanker til ovenstående kriterier. Frem for alt bør du være dig selv og ikke forankre, hvem du er i en test, der ikke med sikkerhed kan måle, hvad du føler, tænker eller gør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.