Ingredienser, du ikke bør tilsætte til kaffe

Der er visse ting, du ikke bør tilsætte til kaffe, så du ikke påvirker kaffens ernæringsmæssige kvalitet. Opdag dem i denne artikel!
Ingredienser, du ikke bør tilsætte til kaffe

Sidste ændring: 11 november, 2021

Kaffe er en følgesvend som ingen anden. Vi kan nyde den på arbejdet, med venner eller på en kold vintermorgen. Men ligesom du ikke bør overdrive med forbruget af denne drik, er der visse ingredienser, som du ikke bør tilsætte til kaffe.

Vil du gerne vide hvilke og hvorfor? I denne artikel fortæller vi dig det.

Kaffe: Er det godt eller dårligt for dit helbred?

Kaffebønner

Tro det eller ej, men nogle undersøgelser viser, at denne drik er meget gavnlig for helbredet. Andre beviser fastslår dog, at den er sundhedens fjende. Lad os tage et kig på det.

På den ene side synes nogle undersøgelser at vise, at kaffe har fordele som f.eks:

  • Den indeholder vigtige næringsstoffer som B-vitaminer, kalium, magnesium og fosfor.
  • Kaffe stimulerer hjernens funktioner.
  • Det øger stofskiftet.
  • Kaffe kan bidrage til at forebygge Alzheimers og Parkinsons sygdom.
  • Det kan bidrage til at mindske risikoen for diabetes 2.
  • Kaffe kan bidrage til at beskytte leveren.
  • Det mindsker risikoen for depression.

På den anden side har andre undersøgelser diskuteret den negative side af kaffe:

  • Det kan forårsage angst.
  • Kaffe gør det svært at sove.
  • Det kan være vanedannende.

Alt i alt er det hverken det ene eller det andet. Det hele afhænger af mængden og hyppigheden, du drikker det.

Hvis man drikker det med måde, kan det give fordele og mindske risici.

Hvornår er det godt at drikke kaffe?

Forskerne er blevet enige om de bedste og værste tidspunkter at drikke kaffe på. Ved morgenmaden, så snart man står op, kan det være dårligt for helbredet, fordi det er på det tidspunkt, vi producerer mere kortisol, som er det hormon, der er ansvarlig for at afbalancere stress og reducere blodsukkeret.

Når kroppen får koffein meget tidligt om morgenen, producerer den ikke den nødvendige mængde af dette hormon. Desuden bliver den mere tolerant over for drikkevarens bestanddele og erstatter de naturlige impulser, som kortisol giver.

Hvis vi derimod drikker det om aftenen (en meget hyppig vane om vinteren), kan det forårsage søvnløshed og mareridt.

Derfor anbefales det at drikke kaffe mellem 10.00 og 12.00 og mellem 14.00 og 17.00, hvis du ikke vil lide under negative konsekvenser.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Forholdet mellem kaffe og slagtilfælde

De ingredienser, du aldrig bør tilsætte til kaffe

To små kopper kaffe om dagen kan være en god foranstaltning for dit helbred. Du skal dog også overveje virkningen af de andre ingredienser, som folk normalt tilsætter kaffe.

For at nyde fordelene ved kaffe skal du drikke den helt alene uden tilsætningsstoffer. Kaffens virkninger bliver alvorligt forfalsket, når vi begynder at blande den med andre elementer.

Generelt anbefaler vi, at man ikke tilsætter:

Sukker

Raffineret sukker er noget, man ikke bør tilsætte til kaffe

Det er ligegyldigt, om det bare er en lille teskefuld for at fjerne kaffens bitterhed. Du bør ikke tilsætte sukker.

Hvorfor? Jo, fordi du vil øge dens energiværdi og også tilføje alle de “dårlige” komponenter, som sukker har.

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at vi ikke bør overskride 25 gram af dette sødemiddel om dagen, hvilket svarer til 5% af den energi, der er nødvendig i 24 timer. Du skal ikke bekymre dig om kaffens smag. Du vænner dig til den, og snart vil du nyde den selv uden sukker!

Hvis du ikke vænner dig til kaffe uden sukker, kan du dog prøve brunt sukker eller at tygge sukker i stedet. Eller prøv kaffe med en knivspids kanel, så vil du se, hvor lækker den er!

Mælk er noget, du ikke bør tilsætte til kaffe

Når der tilsættes mælk, mister kaffen sine polyfenoler, der virker som antioxidanter.

Synderne bag dette er de mættede fedtstoffer i mælken. Undersøgelser fra det kemiske institut på universitetet i Quebec i Canada og universitetet i Zagreb i Kroatien viser, at kasein i mælk blokerer for de antioxidant virkninger af kaffe og te.

Selv om andre forskere mener, at beviserne ikke er tilstrækkelige, bør man også tage hensyn til, at laktose øger sukkerniveauet og forårsager intolerance hos nogle mennesker. Ernæringseksperter siger, at selv om skummede varianter kan forbedre tallene, ville en sådan blanding heller ikke være god.

Andre alternativer til komælk er vegetabilsk mælk som soja- og mandelmælk.

Mælkepulver

Mælkepulver er noget, man ikke bør tilsætte til kaffe

Vi har allerede talt om flydende mælk, men en anden af de typiske kaffeingredienser er mælkepulver, fordi det er lettere at transportere og opbevare på kontoret.

Det er dog endnu værre end mælkeprodukter i deres naturlige tilstand, fordi der anvendes tilsætningsstoffer uden mælkeprodukter såsom majssirup og delvis hærdede vegetabilske olier for at efterligne mælkens cremede konsistens.

Dette resulterer i tomme kalorier, kunstige fedtstoffer, der ophobes i arterierne og under huden og er forbundet med diabetes, fedme, kolesterol og hjertesygdomme.

Vi tror, at du gerne vil læse: 5 kaffeopskrifter du ikke kendte til

Alkohol er noget, du ikke bør tilsætte til kaffe

For at lindre en forkølelse (eller et tungt hjerte) tilsætter nogle mennesker et skvæt whisky, cognac eller rom til deres kaffe. Selv om kropstemperaturen stiger med det samme, giver det ingen interessante næringsstoffer.

WHO oplyser, at alkoholindtag er forbundet med mange sundhedsproblemer. Det alvorligste er skrumpelever og kræft.

Tilsæt ikke yderligere smagsstoffer til din kaffe

Tendensen i det 21. århundrede er at gå på café og få dem til at tilberede en blanding af kaffe med andre ingredienser. Vaniljeessens, fløde, karamel, chokolade… hundredvis af andre ting tilsættes til folks morgenkaffe.

Selv om disse opskrifter er lækre, er de også usunde, fordi der ikke kun tilsættes en masse sukker til kaffen, men også kunstige farvestoffer med højt indhold af glukose.

Det kan interessere dig ...

Kaffe og citron: Er det en god blanding?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kaffe og citron: Er det en god blanding?

En ny kombination, kaffe og citron, er stigende inden for verden af drikkevarer. Mange forventer, at det skaber ekstra sundhedsmæssige fordele.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.