Sådan kan man lave vegansk creme fraiche til salte retter

Vi viser dig, hvordan du tilbereder en vegansk creme fraiche, som er god til salte retter og giver en kombination af smag og et godt ernæringsindtag.
Sådan kan man lave vegansk creme fraiche til salte retter
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Creme fraiche er et præparat, der kan bruges til at ledsage mange forskellige retter. Det giver et særpræg i form af smag og konsistens. Det er dog også muligt at lave en vegansk creme fraiche, som uden problemer kan indgå i en diæt, der begrænser forbruget af fødevarer af animalsk oprindelse. Opdag, hvordan du gør det her.

Inden du går i gang, er det vigtigt at understrege, at du skal overvåge dit indtag af saucer i din kost. Det er fint at indtage dem lejlighedsvis, men som en generel regel anbefales det ikke at inkorporere dem regelmæssigt. Dette skyldes, at disse tilberedninger er i stand til at øge retternes energiværdi betydeligt, hvilket kan medføre vægtøgning.

Vegansk creme fraiche

For at lave en lækker creme fraiche egnet til veganere har du brug for følgende ingredienser:

 • 200 g tofu
 • Saften af en citron
 • Et halvt skalotteløg
 • 1 teskefuld salt
 • En knivspids stødt spidskommen

Vegansk creme fraiche

Vegansk creme fraiche er lækker og kan bruges som tilbehør til et utal af retter.

Fremgangsmåde

Tilberedningen af denne veganske creme fraiche er meget enkel.

 1. Kom først alle ovenstående ingredienser i en foodprocessor.
 2. Blend alle ingredienserne ved maksimal styrke i ca. 2 til 3 minutter.
 3. Det er vigtigt, at det endelige resultat er ensartet og homogent i konsistensen.
 4. Derudover kan du ændre konsistensen, hvis den er for tyk, med lidt mere citronsaft.

Læs om en anden god opskrift her: Typer af vegansk ost og deres fordele

Vegansk creme fraiche med nødder

Her er et alternativ til opskriften på vegansk creme fraiche, der er beskrevet ovenstående. I dette tilfælde bruges nødder i stedet for tofu som hovedingrediens. Disse fødevarer er i stand til at levere en betydelig mængde umættede fedtsyrer, næringsstoffer, der har vist sig at hjælpe med at kontrollere interne inflammationsniveauer.

I dette tilfælde skal du bruge:

 • 15 g valnødder lagt i blød i 4 timer
 • 2 spiseskefulde hvidt løg
 • Salt efter smag
 • Saft af en halv citron
 • 1,25 dl vand

Fremgangsmåde

 1. Til denne opskrift følger du grundlæggende de samme trin som i den foregående opskrift.
 2. Kom alle ingredienserne i en skål, der er egnet til en stavblender, og blend dem i 2 eller 3 minutter ved maksimal styrke, indtil du får en glat creme.
 3. Smag til inden servering, og tilsæt evt. salt.
 4. Tilsvarende kan du tilføje mere citronsaft for at opnå en mere glat konsistens.

Fordelene ved creme fraiche

Creme fraiche i skål

Creme fraiche bør indtages sporadisk, da den kan øge retternes kalorieindhold.

Inddragelsen af creme fraiche i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost kan skabe visse sundhedsmæssige fordele. Det er vigtigt at undgå et underskud af essentielle næringsstoffer for at undgå at påvirke de forskellige processer i vores krop.

Dermed ville risikoen for at blive syg stige. For at sikre en tilstrækkelig tilførsel af mikronæringsstoffer bør fødevarer af næsten alle typer indgå i kosten.

Kan støtte immunfunktionen

Vegansk creme fraiche indeholder en betydelig mængde C-vitamin, især fra citrusfrugter. Dette næringsstof er i stand til at styrke både de medfødte og erhvervede immunfunktioner. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Dette reducerer forekomsten af infektionssygdomme, især luftvejssygdomme.

Desuden forbedrer opretholdelse af et tilstrækkeligt indtag af dette næringsstof håndteringen af symptomer i tilfælde af udvikling af en af disse sygdomme eller lidelser, og dette kan hjælpe med at komme sig.

Forbedrer hudens sundhed

C-vitamin er et næringsstof, der har mange funktioner i den menneskelige krop, ud over dets virkninger på immunsystemet.

Det formår også at øge syntesen af kollagen, det protein, der er mest af i den menneskelige krop, da det indgår i næsten alle væv, ifølge en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

Efter 30-årsalderen begynder kollagenproduktionen at falde. Dette er primært mærkbart i huden, da forskellige ændringer forbundet med alder, såsom rynker, gradvist kan dukke op. For at forsinke deres fremkomst vil det være afgørende at sikre et korrekt dagligt indtag af C-vitamin for at stimulere proteinsyntesen og forbedre det ydre udseende.

Bidrager til at opretholde et godt proteinindtag

I modsætning til andre saucer indeholder vegansk creme fraiche en god mængde protein, næringsstoffer af lav biologisk værdi, men som bidrager til vores daglige behov. Det er klart, at en god del af de proteiner, som vi får gennem kosten, skal være af animalsk oprindelse, men de skal suppleres med andre, der kommer fra vegetabilske fødevarer.

Hvis vi ikke har et godt indtag af disse næringsstoffer, vil der gradvist opstå en progressiv katabolisme af magert væv, hvilket vil have en negativ indvirkning på muskelstyrken. Det kan endda føre til dødelighed hos ældre voksne. For at forebygge dem er det bedst at sikre en god kost og styrketræning.

Tilbered vegansk creme fraiche derhjemme

Som du har set, er det virkelig nemt at tilberede vegansk creme fraiche derhjemme. Det er en opskrift, der kun kræver få ingredienser, og som kan bruges til at ledsage både kød- og fiskeretter.

Det passer endda godt til visse typer tilbehør som f.eks. rodfrugter. Derfor opfordrer vi dig til at prøve det, da du ikke behøver meget tid for at opnå et fantastisk resultat.

Husk som det sidste, at brugen af saucer i kosten skal være moderat. Når du indtager dem, bør de fleste af dem være hjemmelavede, og på den måde kan du overvåge de anvendte ingredienser og undgå indtagelse af for mange simple sukkerarter, transfedtsyrer eller tilsætningsstoffer. Alle disse elementer anses for at være skadelige for sundheden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
 • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
 • Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism29(5), 526–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0385

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.