Jul: En kardiovaskulær risikofaktor?

Jul er ofte synonymt med fest, men hvad med sundheden? Udgør julen en kardiovaskulær risikofaktor? Få svaret her.
Jul: En kardiovaskulær risikofaktor?
Diego Pereira

Skrevet og kontrolleret af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

En lang række undersøgelser har sat julen i forbindelse med øget hjerte-kar-risiko. Især er det blevet observeret, at der på disse datoer er en højere forekomst af dødelige hændelser som f.eks. hjerteanfald og cerebrovaskulære sygdomme. Men hvorfor er det sådan? Hvorfor er julen en kardiovaskulær risikofaktor?

I virkeligheden er der flere årsager til dette. Men for det meste er det muligt at træffe foranstaltninger for at undgå det. Så hvordan kan du nyde ferien på en ansvarlig måde? I denne artikel vil vi dele nogle anbefalinger.

Hvorfor er julen en kardiovaskulær risikofaktor?

Hvorvidt julen er en kardiovaskulær risikofaktor afhænger i høj grad af en persons vaner. Der er dog også andre situationer, der spiller en rolle, f.eks. kulde, stress og at udskyde lægebesøg, når man står over for tegn på helbredsproblemer. Lad os se nærmere på det.

Vinterkulden

Hjerteanfald og andre kardiovaskulære hændelser er forbundet med hindring af blodgennemstrømningen til et bestemt væv. Dette gør det vanskeligt at tilføre ilt og næringsstoffer til en korrekt funktion, hvilket kan føre til celledød inden for få minutter.

Dette obstruerende fænomen påvirkes ofte af flere faktorer. En af dem er graden af udvidelse af blodkarrene, dvs. deres diameter. Dette er ikke en statisk målestok, da den kan ændres af den glatte muskulatur omkring arteriolerne og karrenes elastiske egenskaber.

Derfor er der mindre blodgennemstrømning i et forsnævret kar end i et udvidet. Hvis der er en obstruktion, f.eks. et ateromatøst plak, er risikoen for infarkt stærkt forøget.

For at omlede blodgennemstrømningen til vigtigere organer opstår der en generel arteriel vasokonstriktion i kolde omgivelser. Desuden sker der normalt en frigivelse af hormoner såsom adrenalin, som fremmer en stigning i blodtrykket.

Dette kunne til dels forklare stigningen i den kardiovaskulære dødelighed i de koldeste måneder af året. Ifølge denne undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Circulation, er der en tendens til, at dette sker i regioner, der er mindre vant til dette klima, f.eks. i det sydlige USA.

En mand fryser

Kostændringer, alkohol og rygning: En kardiovaskulær risikofaktor

Det er ingen overraskelse for nogen, at jul er synonymt med masser af mad. Afhængigt af land og familiens skikke kan retter og drikkevarer variere meget. Men som en generel regel stiger forbruget af kulhydrater, sukker og alkohol i forbindelse med højtiderne.

Under tunge måltider er der en tendens til at øge forekomsten af myokardieinfarkt eller angina pectoris hos højrisikopatienter. Dette kan hænge sammen med omfordelingen af blodgennemstrømningen i hele kroppen til fordøjelseskanalen for at fremme optagelsen af næringsstoffer.

Når dette sker, kan blodtilførslen til hjertet gennem kranspulsårerne blive nedsat. Hvis der er et ateromplak af betydelig størrelse, kan den øgede turbulens som følge af vasokonstriktion medføre, at det brister. Dette kan frigøre små tromber, der kan afbryde blodcirkulationen.

Alkohol- og cigaretforbrug er også andre problemer. Ifølge denne undersøgelse, der blev offentliggjort i 2015, rapporterede et stort antal patienter, der blev ramt af en kardiovaskulær hændelse, om alkohol- og tobaksforbrug i de 12 måneder forud for hændelsen.

Til gengæld har tobaksforbrug en direkte effekt på arteriel vasokonstriktion, hvilket kan øge risikoen for at blive ramt af en af disse hændelser i tilfælde af overskridelser.

Stress er en kardiovaskulær risikofaktor

Selv om målet altid er at nyde og dele gode stunder med familien, er det ikke altid sådan, at det går. Arbejdsmæssige bekymringer, søgen efter de rigtige gaver, planlægning af arrangementer og samling af de kære kan blive en pine.

Disse situationer kan udløse følelsesmæssig stress. Dette udtryk henviser til den række af ændringer i kroppen, der sker som reaktion på en indre eller ydre begivenhed. Hovedpersonerne i denne reaktion er hormoner og nervesystemet.

Aktiveringen af hypothalamus-hypofyse-bijyreaksen og det vegetative nervesystem fører til frigivelse af forskellige stoffer, der har en virkning på det kardiovaskulære system. Adrenalin er et af de mest repræsentative af disse stoffer.

Det virker på arteriolerne og fremmer deres vasokonstriktion, som er tæt forbundet med forekomsten af kardiovaskulære hændelser. Desuden fremmer det frigivelse af fedtsyrer, koagulation og øget hjertefrekvens (takykardi).

Hvis man ser lidt nærmere på takykardi, kan det være en faktor, der fremskynder indtræden af hjerteanfald. Da hjertet arbejder mere intensivt, er energi- og iltbehovet større. Hvis denne tilstand opretholdes over tid, øges sandsynligheden for skader betydeligt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 7 ting, som børn kan lære af julen

Ikke at gå til lægen i tide

I en nylig oversigtsartikel har forfatterne fastlagt profilen af patienter, der har en tendens til at tage længere tid om at tage på skadestuen under et akut koronarsyndrom. Denne forsinkelse har en betydelig indflydelse på dødeligheden, især i forbindelse med omfattende infarkter, der kræver øjeblikkelig koronar reperfusion.

Nogle af de faktorer, der forårsager forsinkelser, er følgende:

 • At være en ældre kvinde.
 • At være enlig eller fraskilt.
 • Ikke at have en livsforsikring.
 • At have en lav socioøkonomisk status.
 • At bo alene.

Ifølge forfatterne kan dette igen ske på flere niveauer. Det første af disse er patienternes identifikation af de karakteristiske tegn og symptomer på akut koronart syndrom. Det andet vedrører anmodningen om hjælp og overførslen til et hospital.

Da julen er en så vigtig tid for mange mennesker, kan forsinkelsen være betydelig. Når symptomerne begynder tidligt om morgenen, under en traditionel middag eller i forbindelse med en fest, kan det være svært at tilkalde hjælp.

Hospitalsfaciliteterne har generelt en lavere kapacitet i juletiden. I sjældne tilfælde kan forsinkelsen i behandlingen også skyldes denne faktor.

En kvindes hjerte undersøges

Hvem er i øget kardiovaskulær risiko i julen?

Alle patienter med kardiovaskulære risikofaktorer kan blive ramt af en kardiovaskulær hændelse i julen. De fleste af dem er til kroniske sygdomme, og prognosen kan forværres, hvis den angivne behandling ikke følges.

Personer, der lider af diabetes, bør tage større forholdsregler. Dette er en gruppe af stofskiftesygdomme, der er relateret til dårlig insulinproduktion eller forkert håndtering. Derfor bør de følge ret strenge diæter og passe på deres blodsukkerniveau.

Personlig eller familiær historie med hjerte-kar-sygdomme, f.eks. systemisk arteriel hypertension, betragtes også som en risikofaktor. Ifølge denne oversigtsartikel er risikoen for at få cerebrovaskulær sygdom (CVD) faktisk 3-4 gange større hos patienter med denne sygdom.

Fedme bør også tages i betragtning. Det er en kronisk sygdom, der er kendetegnet ved en stigning i kropsmasseindekset på over 30 kg/m2, og som er tæt forbundet med genetiske faktorer. Angina pectoris, myokardieinfarkt, arteriel hypertension og CVD er nogle af konsekvenserne af at lide af denne sygdom.

Selv om der ikke er påvist en direkte forbindelse mellem kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) og kardiovaskulære hændelser, har disse patienter normalt tilknyttede klassiske risikofaktorer. Derfor har mange af dem ud over KOL ofte forhøjet blodtryk og fedme, hvilket forværrer deres prognose.

Hvordan undgår man, at julen bliver en kardiovaskulær risikofaktor?

For at reducere den kardiovaskulære risiko i julen er det tilrådeligt at opretholde sunde vaner, især med hensyn til kost og motion. Her er nogle tips.

Motion

Dette spørgsmål skal behandles med forsigtighed, da det kan være et tveægget sværd. I julen kan personer med klassiske risikofaktorer hyppigere blive ramt af disse hændelser, hvis de motionerer for meget.

Under denne type aktivitet kan både frigivelse af hormoner og takykardi fremprovokere udbrud af akut koronarsyndrom. Det er tilrådeligt at konsultere en læge, før man påbegynder en træningsplan for en person med en langvarig stillesiddende livsstil.

Aktiviteter som f.eks. gåture i mindst 30 minutter om dagen og strækøvelser er generelt tilladt. Sport som tennis, løb, fodbold eller bare jogging kan få patienterne til at overanstrenge sig.

Dette afhænger meget af alder og andre komorbiditeter. Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at starte aktiviteten gradvist, og inden vinteren begynder.

Kvinde motionerer foran juletræ, da julen er en kardiovaskulær risikofaktor

Kost

Generelt bør man undgå store og usunde måltider. Den største risiko er for diabetikere, som skal passe på ikke at begå overskridelser, der kan føre til akutte komplikationer af deres sygdom.

For at gøre dette er det tilrådeligt at erstatte nogle traditionelle retter med sundere alternativer. Forretter kunne f.eks. i stedet for at indeholde stegte fødevarer omfatte supper eller cremer lavet med naturlige ingredienser.

Hvad angår hovedmåltider, er det bedst at vælge fisk, grøntsager og puré. Ost er altid et kontroversielt emne for disse patienter, så vi anbefaler, at du læser denne artikel for at lære lidt mere om, hvor meget ost en person virkelig kan spise.

Det betyder selvfølgelig ikke, at små bidder af de traditionelle hovedmåltider ikke kan smages, medmindre der er en udtrykkelig kontraindikation fra din læge. I disse tilfælde er det vigtigste ikke at overdrive, især ikke sent om aftenen, hvor det kan være svært at få adgang til sundhedstjenester.

Hvad angår drikkevarer, er det tilrådeligt at undgå alkohol. Selv om en lejlighedsvis indtagelse normalt ikke er forbundet med forekomsten af akutte kardiovaskulære hændelser, bør personer med diabetes undgå det. Når det indtages, giver det kun “tomme kalorier” med ringe eller ingen næringsværdi.

For personer med diabetes er det en god idé at have et glukometer ved hånden til at måle blodglukoseværdierne i tilfælde af fysisk ubehag. Nogle gange kan denne enkle vane forhindre mange komplikationer af den underliggende sygdom.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 7 mest almindelige årsager til stress i julen

Afslapningsteknikker

Stress er som sagt en kardiovaskulær risikofaktor. For at undgå stress i denne tid er det meget relevant at bruge afslapningsteknikker. At forsøge ikke at overbelaste sig selv med arbejde, overholde arbejdstider, forbedre kommunikationen med sine kære og sove nok timer er også små ting, der tilsammen kan gøre en stor forskel.

Der er mange afslapningsteknikker, du kan lære. Tai Chi er ifølge Mayo Clinic en nyttig mulighed. Dette er en ikke-konkurrerende, lavintensiv træningsform, hvis oprindelse går tilbage til gamle kinesiske traditioner.

Gennem strækøvelser, korrekt kropsholdning og dyb vejrtrækning er det muligt at opnå visse sundhedsmæssige fordele. Dette kan bidrage til at forbedre kvaliteten af din søvn, fremme afslapning og reducere angst.

Faktisk har nogle undersøgelser postuleret en mulig sammenhæng mellem regelmæssig udøvelse og en reduktion af blodtrykket. Andre praktiske anbefalinger omfatter at få et forspring med juleindkøbene og planlægge alle dine aktiviteter i forvejen.

Pas på kulden

For dem, der planlægger at tilbringe disse dage i et koldere område end normalt, eller som ikke tåler denne type miljøer, er det nødvendigt at tage hensyn til visse ting for at forhindre forekomsten af hjerte-kar-hændelser, såsom følgende:

 • Bær altid passende tøj (frakke, sokker, handsker og huer).
 • Undgå pludselige temperaturændringer, når man går ind og ud af lokaler.
 • Reparér eventuelle problemer med varmeapparater, før vinteren kommer.
 • Prioritér møder i hjemmet frem for at gå ud.

Julen er en tid med glæde og fest. På trods heraf er forekomsten af hjerte-kar-hændelser på denne tid af året klart påvist. Hvis man følger nogle grundlæggende anbefalinger, kan det gøre forskellen mellem gode dage og et hospitalsophold. Hvis du er i tvivl, bør du kontakte din læge.

Det kan interessere dig ...
Røde gærris: Kan de sænke kolesteroltallet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Røde gærris: Kan de sænke kolesteroltallet?

Røde gærris markedsføres som et kolesterolsænkende kosttilskud. Er der beviser for dette? I denne artikel vil vi tale om det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Armstrong L, et al. Increases in Heart Failure visits after Christmas and New Year´day. Congestive Heart Failure 2008; 14 (6);307-309.
 • González E, et al. Variaciones estacionales en los ingresos por infarto agudo de miocardio. El estudio PRIMVAC. Rev Esp Cardiol 2004;57(1):12-9.
 • González J. Desencadenantes de síndromes coronarios agudos. Relaciones fisiopatológicas. Archivos de Cardiología de México 2006;76(2):208-221.
 • Lobos J, et al. Factores de riesgo cardiovascular y atención primaria: evaluación e intervención. Aten Primaria 2011;43(12):668-677.
 • Philips D, et al. Cardiac mortality is higher around Christmas and New Year´ than and any other time: The holidays as a risk factor of death. Circulation 2004;110:3781-3788.
 • Vilà R, et al. Utilidad de las técnicas de relajación aplicadas a pacientes con cardiopatía isquémica: intervención. Aten Primaria 2005;36(2):78-84.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.