Kæbesmerter på grund af stress: Hvordan man håndterer det

Kæbesmerter på grund af stress er en meget almindelig lidelse i befolkningen generelt. Vi forklarer her, hvad den består af.
Kæbesmerter på grund af stress: Hvordan man håndterer det
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 30 maj, 2023

Kæbesmerter på grund af stress er et meget almindeligt problem i den almene befolkning. Faktisk er forekomsten af disse smerter stigende på grund af den hektiske livsstil, som de fleste mennesker har.

Kæben er den knogle, der gør det muligt at tygge. På denne måde opfylder den en grundlæggende funktion i forbindelse med fordøjelsen og ernæringen. Problemet er, at dens sundhed kan påvirkes af stress. Under episoder med stor spænding har den således en tendens til at udvikle lidelser som bruxisme. Lad os se nærmere på det.

Forholdet mellem kæbesmerter og stress

Kæbesmerter på grund af stress er en meget almindelig foreteelse. Mange mennesker er overrasket over forholdet mellem de to ting. Faktisk opfatter mange ikke engang sig selv som værende stressede. Forholdet mellem stress og kæbelidelser er imidlertid blevet observeret i videnskabelige undersøgelser.

Der er således blevet rapporteret om andre tilknyttede symptomer såsom hovedpine, klik, låsning af kæben og vanskeligheder med at åbne munden. Disse symptomer har en tendens til at vise sig efter episoder med stress, eller når personen ikke får tilstrækkelig hvile.

Ifølge en artikel fra IMED Dental er munden en af de vigtigste “flugtveje” for stress. Med andre ord er det et af de steder, hvor den manifesterer sig mest. I situationer, der udløser stress, har mange mennesker derfor en tendens til at bide tænderne sammen ufrivilligt og kraftigt.

Som følge heraf skærer tænderne mod hinanden, og kæbemusklerne udsættes for konstant spænding. Dette er medicinsk kendt som bruxisme. Det anslås, at næsten 70 % af befolkningen lider eller har lidt af denne tilstand på et tidspunkt i deres liv.

Det er en tilstand, der kan udvikle sig til noget alvorligt, da den konstante spænding kan medføre, at smerten spreder sig til andre områder, f.eks. nakke og ryg. Desuden medfører slibningen af tænderne, at de svækkes og eroderes.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Muskelsmerter og spændinger som følge af stress

Om bruxisme

En mand viser sine tænder frem
Det er nødvendigt at behandle bruxisme så hurtigt som muligt; Ellers kan det i høj grad forringe en persons livskvalitet.

Bruxisme er noget, der kan forekomme på alle tidspunkter af dagen, selv om det oftest forekommer om natten, mens personen sover. Den store ulempe er, at det er helt ubevidst.

Det forårsager normalt kæbesmerter, men også tandfølsomhed og ubehag i ørerne. Det er ofte ret ubehageligt at spise meget kold eller varm mad. Og selv om stress er en væsentlig årsag, forekommer det også ved depressive tilstande.

Det ses oftest hos personer, der er meget hårdt belastet af arbejdspres eller har meget lange arbejdsdage. Det er også almindeligt hos dem, der skal bruge meget tid på at koncentrere sig.

I perioder med stress går kroppens opfattelse ofte tabt. Således begynder tænderne at bide sammen, og kæbesmerter opstår. Når der ikke gribes ind i tide, og den stressede situation fortsætter, kan der opstå yderligere komplikationer.

Sådan bekæmper du kæbesmerter på grund af stress

Forekomsten af kæbesmerter på grund af stress er steget i de seneste årtier. Årsagen er enkel: Der er flere og flere omstændigheder og miljøer, der udløser et højt stressniveau, især på arbejdspladsen.

Der er mange måder at behandle dette symptom på, men det er nødvendigt at konsultere en tandlæge først for at udelukke andre mulige årsager. Ofte anbefales en aflastningsskinne, der passer til tænderne. Dens funktion er at forhindre, at tænderne støder sammen for at reducere eller forhindre deres erosion.

Den giver også kæben mulighed for at slappe af under søvnen for at reducere gentagelse af bruxisme i denne periode. I visse tilfælde er brugen af den i løbet af dagen indiceret. Hvad hjælper ellers behandlingen? Lad os se på nogle yderligere tips.

Pas på din søvn

Kæbesmerter påvirkes i høj grad af søvnkvaliteten. De fleste tilfælde af bruxisme forekommer i løbet af natten. Desuden er det ofte forbundet med dårlig hvile, hyppige opvågninger, mareridt og andre søvnproblemer.

Derfor er en måde at løse dette problem på at forbedre søvnvanerne. Visse former for adfærd ved sengetid tilskynder til at gå i seng i en ophidset tilstand. Dette omfatter f.eks. at spise aftensmad lige før sengetid, se fjernsyn eller bruge mobiltelefonen.

Derfor er det vigtigt at engagere sig i aktiviteter, der bidrager til afslapning. Læsning før sengetid, et varmt brusebad og meditation er nogle eksempler.

Håndtering af stress

Da kæbesmerter er relateret til stress, må vi lære at håndtere dette problem. For at gøre dette kan visse sunde livsstilsvaner være meget gavnlige.

At tilbringe tid udendørs og deltage i udendørs aktiviteter – gåture, besøge parker, gå på stranden, tage op i bjergene og lignende – forbedrer i høj grad opfattelsen af stress.

Noget lignende sker med fysisk træning. Både sport og andre former for fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på stressreduktion.

Undgå stimulanser

Person afviser kaffe
Selv om det ikke forekommer hos alle mennesker, kan kaffe udløse bruxisme.

Stimulanser er en af de vigtigste årsager til nervøsitet og søvnforstyrrelser. For eksempel er stoffer som tobak, alkohol eller endda andre mere potente stoffer (amfetamin eller kokain) tæt forbundet med dette problem.

Det samme sker med koffein eller thein. Hos personer, der lider af stressrelaterede kæbesmerter, er det tilrådeligt at fjerne alle disse stoffer fra kosten. Bruxisme kan mindskes blot ved at reducere forbruget af dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Søvnløshed på grund af stress: Hvad kan man gøre?

Massage mod kæbesmerter

Kæbesmerter påvirker normalt det temporomandibulære ledområde på en særlig måde. Massage af dette område, eller ethvert andet område, hvor der mærkes spændinger, kan hjælpe med at mindske ubehaget.

For at gøre dette skal du placere to fingre på det ømme sted. Med munden lidt åben bør man lave cirkulære bevægelser med disse fingre i et par minutter.

Andre anbefalinger

For at forsøge at forhindre, at kæbesmerter tager til i intensitet, kan man gennemføre andre foranstaltninger.

 • Først og fremmest er det vigtigt at undgå at bide negle eller tygge tyggegummi. Disse vaner har en tendens til at trætte kæbemusklerne endnu mere.
 • Det er også tilrådeligt at reducere forbruget af meget hårde fødevarer.
 • På samme måde anbefales det at passe på kropsholdningerne, både om dagen og ved sengetid. Når man sover på maven, er det muligt at overbelaste nakken, og kæbesmerter kan brede sig.

Anbefalinger til forebyggelse af kæbesmerter på grund af stress

Der er nogle aspekter, som man bør overveje for at undgå fremkomsten af kæbesmerter. Den første ting er at være opmærksom på dette problem og dets sammenhæng med stress. Derfor er det vigtigt at forsøge at kontrollere det og lære at håndtere det.

Desuden kan du forsøge at slappe af i kæben på tidspunkter, hvor du mærker spændinger i dette område. For at gøre dette skal tungespidsen placeres i ganen og røre ved fortænderne. Strækøvelser, både for nakken og resten af kroppen, kan hjælpe med at fjerne ophobede spændinger.

Hvad du skal huske på om kæbesmerter på grund af stress

Kæbesmerter på grund af stress er normalt forårsaget af bruxisme. Dette er tendensen til at bide sammen eller skære tænder ubevidst. Dette kan føre til alvorlige komplikationer som f.eks. høreproblemer, nakke- eller rygsmerter, søvnforstyrrelser osv.

Derfor er det tilrådeligt at genkende de situationer, der udløser stress, og frem for alt lære at håndtere dem. Heldigvis findes der flere og flere terapier og fagfolk, der vejleder dig om, hvordan du kan behandle denne tilstand. Hvis du har dette problem, må du ikke tøve med at anmode om en konsultation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ahuja V, Ranjan V, Passi D, Jaiswal R. Study of stress-induced temporomandibular disorders among dental students: An institutional study. Natl J Maxillofac Surg. 2018 Jul-Dec;9(2):147-154. doi: 10.4103/njms.NJMS_20_18. PMID: 30546228; PMCID: PMC6251286.
 • Bertazzo-Silveira E, Kruger CM, Porto De Toledo I, Porporatti AL, Dick B, Flores-Mir C, De Luca Canto G. Association between sleep bruxism and alcohol, caffeine, tobacco, and drug abuse: A systematic review. J Am Dent Assoc. 2016 Nov;147(11):859-866.e4. doi: 10.1016/j.adaj.2016.06.014. Epub 2016 Aug 10. PMID: 27522154.
 • Bortoletto, C. C., Salgueiro, M. da C. C., Valio, R., Fragoso, Y. D., Motta, P. de B., Motta, L. J., Kobayashi, F. Y., Fernandes, K. P. S., Mesquita-Ferrari, R. A., Deana, A., & Bussadori, S. K. (2017). The relationship between bruxism, sleep quality, and headaches in schoolchildren. In Journal of Physical Therapy Science (Vol. 29, Issue 11, pp. 1889–1892). Society of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.29.1889
 • Chemelo VDS, Né YGS, Frazão DR, de Souza-Rodrigues RD, Fagundes NCF, Magno MB, da Silva CMT, Maia LC, Lima RR. Is There Association Between Stress and Bruxism? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2020 Dec 7;11:590779. doi: 10.3389/fneur.2020.590779. PMID: 33424744; PMCID: PMC7793806.
 • Herrera-Valencia A, Ruiz-Muñoz M, Martin-Martin J, Cuesta-Vargas A, González-Sánchez M. Effcacy of Manual Therapy in TemporomandibularJoint Disorders and Its Medium-and Long-TermEffects on Pain and Maximum Mouth Opening:A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Med. 2020 Oct 23;9(11):3404. doi: 10.3390/jcm9113404. PMID: 33114236; PMCID: PMC7690916.
 • Khan F, Young WG, Daley TJ. Dental erosion and bruxism. A tooth wear analysis from south east Queensland. Aust Dent J. 1998 Apr;43(2):117-27. doi: 10.1111/j.1834-7819.1998.tb06100.x. PMID: 9612986.
 • ¿Puede causar el estrés dolor en la mandíbula? – IMED Dental. (n.d.). Retrieved May 31, 2021, from https://dental.imedhospitales.com/articulos/puede-causar-el-estres-dolor-en-la-mandibula/.
 • Staniszewski K, Lygre H, Bifulco E, Kvinnsland S, Willassen L, Helgeland E, Berge T, Rosén A. Temporomandibular Disorders Related to Stress and HPA-Axis Regulation. Pain Res Manag. 2018 May 2;2018:7020751. doi: 10.1155/2018/7020751. PMID: 29854038; PMCID: PMC5954859.
 • Teoh L, Moses G. Drug-induced bruxism. Aust Prescr. 2019 Aug;42(4):121. doi: 10.18773/austprescr.2019.048. Epub 2019 Aug 1. PMID: 31427840; PMCID: PMC6698238.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.