Kan lightprodukter gøre dig fed?

Lightprodukter blev populært som en mulighed for at supplere slankekure. Men er de så gode, som de ser ud til at være? I denne artikel vil vi fortælle dig mere om disse produkter.
Kan lightprodukter gøre dig fed?

Sidste ændring: 16 april, 2023

Lightprodukter tiltrækker ofte opmærksomheden hos folk, der kæmper med overvægt. Men er de så gode, som de hævder at være?

Lad os først huske på, at alt relateret til kropsvægt i stigende grad er blevet et af de vigtigste sundhedsproblemer i vores århundrede. Fedme er en risikofaktor i udviklingen af sygdomme, ud over at være afgørende for sygdommens prognose. Af denne grund bør der gradvist gennemføres en række kostændringer.

Netop denne bekymring for kropssammensætningen har medført massiv markedsføring af lightprodukter. Disse produkter lover almindeligvis en lavere kalorietæthed end deres modstykker. De er dog ikke altid den bedste løsning.

Hvorfor? Nedenstående forklarer vi hemmelighederne bag denne række fødevarer.

Lightprodukter indeholder færre kalorier

Det, der kendetegner lightprodukter, er, at de giver færre kalorier end den normale variant. Dette gøres ofte ved at begrænse fedtindholdet i produktet. Men i mange tilfælde forbliver mængden af simple sukkerarter i fødevaren den samme eller øges endda.

Farerne ved kontinuerligt indtag af simple kulhydrater er kendt i dag, og du kan læse alt om det i en artikel offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Bioscience.

På den anden side er det normalt ikke en god idé at fjerne fedt fra fødevarerne, medmindre det er af trans-typen. Fedtopløselige vitaminer er ofte opløst i næringsstoffer som f.eks. fra D-gruppen. På denne måde reducerer vi mikronæringsstoffernes bidrag til kroppen.

Hvis vi fortsætter med D-vitamin, står vi i øjeblikket over for en endemisk mangel på dette næringsstof. Hvis vi reducerer dets bidrag yderligere, kan vi opleve flere sundhedsproblemer på mellemlang og lang sigt.

Reserverne af dette mikronæringsstof er begrænsede. Desuden er underskuddet forbundet med en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme eller inflammatoriske sygdomme ifølge en artikel offentliggjort i Annual Review of Medicine.

Kvinde tjekker en madvare i supermarked

Du er måske interesseret i: Hvad har succesrige slankekure til fælles?

Lightprodukter kan tilskynde til overdrevent forbrug

Selv om kalorietætheden af lightprodukter er lavere end deres modstykker, har vi nogle gange en tendens til at indtage en større mængde af disse, vel vidende at vi har med et lettere produkt at gøre. Derfor er det samlede energiforbrug større, end hvis vi vælger den klassiske variant.

Som om dette ikke var nok, indebærer en større mængde af dette produkt et endnu større bidrag af simpelt sukker og endda tilsætningsstoffer. På den måde kan denne form for forbrug påvirke vores sundhedstilstand på mellemlang og lang sigt.

Sådan planlægger du en slankekur korrekt

I stedet for at lede efter de mindst kalorieholdige fødevarer på markedet er det bedre at basere vores diæt på friske produkter. Det er gavnligt at reducere forbruget af forarbejdede fødevarer for at reducere kalorier, sukker og tilsætningsstoffer.

Dette medfører uvægerligt en reduktion af risikoen for at udvikle komplekse sygdomme som diabetes, fedme og andre stofskiftesygdomme, der er forbundet med forarbejdede fødevarer.

Desuden skal vi vælge mindre aggressive tilberedningsmetoder, der kræver lidt eller ingen olie. På den måde begrænser vi produktionen af stoffer, der er giftige og skadelige for kroppen, som f.eks. akrylamid.

På den anden side bør vi ikke forsømme indtagelsen af sunde fedtstoffer. Disse findes bedst i fed fisk, nødder og vegetabilske olier. Begrænsning af indtaget af animalsk fedt (selv om der er en vis uenighed på videnskabeligt plan) og transfedt kan føre til et bedre helbred.

Kvinde spiser en salat

At vælge friske fødevarer frem for forarbejdede fødevarer er en af de bedste måder at opretholde en sund kost på.

Pas på lightprodukter!

Lightprodukter tilbyder os en version med færre kalorier. Dette er dog ikke en grund til at holde op med at læse etiketterne omhyggeligt. I mange tilfælde skyldes kaloriereduktionen en undertrykkelse af fedtstoffer. Man kan så kompensere for det smagsmæssige niveau ved at indtage større mængder og bruge simpelt sukker.

Dette, sammenholdt med tendensen til at indtage flere af disse typer produkter på grund af den manglende bekymring for kaloriebalancen, kan føre til en gradvis forringelse af vores fødevarekvalitet.

En sund livsstil er en livsstil, der kombinerer variation og balance i fødevarerne samt regelmæssig motion. For at opnå dette skal vi øge forbruget af friske produkter og reducere forbruget af forarbejdede produkter.

Selv om det er muligt at vælge en række produkter af den lette type, er det ikke en god idé at forsømme forbruget af sunde fedtstoffer, især de enkelt- og flerumættede.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., Volkow ND., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 2255-2266.
  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Luick, B. (2020). Advances in Food and Nutrition Research. Journal of Nutrition Education and Behavior52(3), 336. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.06.010

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.