Kan reumatoid arthritis påvirke lungerne?

Reumatoid arthritis kan påvirke lungerne, fordi det er en systemisk sygdom, hvilket betyder, at den kan påvirke alle organer. Den er dog overvejende involveret i leddene.
Kan reumatoid arthritis påvirke lungerne?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 08 oktober, 2022

Reumatoid arthritis er en inflammatorisk sygdom, der normalt rammer leddene, og som 1 % af verdens befolkning lider af. Samtidig kan reumatoid arthritis påvirke lungerne direkte og indirekte.

Op til 50 % af patienterne med reumatoid arthritis oplever forstyrrelser uden for leddene, såsom forstyrrelser i hjerte, lunger, nyrer, blod og endda nervesystemet.

I denne artikel forklarer vi, hvordan reumatoid arthritis kan påvirke lungerne, hvilke symptomer det giver, og hvordan det behandles.

Hvad er reumatoid arthritis?

Reumatoid arthritis er en kronisk inflammatorisk autoimmun sygdom. Den har en tendens til at opstå i alle aldre, men er mere almindelig hos personer i den midaldrende alder, mellem 40-50 år, og hos kvinder.

Det er en autoimmun sygdom, fordi vores krop mister tolerance over for vores egne væv og angriber dem, som om de var fremmede, hvilket får dem til at forfalde. Dette udmønter sig teknisk set i fremkomsten af autoantigener – vores væv – som angribes af autoantistoffer – afværgeorganer, der angriber vores egne celler.

Reumatoid arthritis er en systemisk sygdom, der kan påvirke ethvert organ, der udtrykker autoantigener.

Selv om den kan ramme alle organer, rammer reumatoid arthritis primært leddene, især deres synovialmembran. Dette er et lag, der omslutter leddet og giver det næring, da der ikke er nogen blodkar inde i leddet til at tilføre næringsstoffer.

På grund af angrebet på vores immunsystem bliver synovialmembranen kronisk betændt og ødelægger ledbrusken. Hvis det ikke behandles, kan det føre til knogledestruktion.

Kan reumatoid arthritis påvirke lungerne?

Illustration af lunger

Reumatoid arthritis kan påvirke enhver struktur, der udgør lungen: Lungehinden, luftvejene, blodkarrene, åndedrætsmusklerne og selve lungen.

Den proces, hvorved lungepåvirkning opstår, er ukendt. Det er dog blevet observeret, at flere faktorer kan være involveret, f.eks:

  • Personens genetiske disposition.
  • Immunologiske forandringer, der forekommer i kroppen.
  • Miljømæssige faktorer som f.eks. rygning. F.eks. er mænd mellem 50-70 år med mere aktiv leddegigt og en rygehistorie mere tilbøjelige til at udvikle lungeproblemer.

Lungebetændelse ved reumatoid arthritis kan forekomme på forskellige måder, som vi vil se på nedenstående.

Interstitielle lungesygdomme

Den mest almindelige form for præsentation af reumatoid arthritis (RA) i lungen er interstitielle lungesygdommeDet anslås, at op til 58 % af patienter med RA kan have interstitielle lungesygdomme.

Lungen hos en rask person er elastisk for at muliggøre udvidelse, hver gang personen indånder luft. Ved interstitielle lungesygdomme bliver lungen imidlertid betændt og fibrotisk, hvilket medfører et tab af elasticitet. Dette gør den ude af stand til at udvide sig ordentligt, og patienten kan ikke trække vejret ordentligt.

Desuden kan interstitielle lungesygdomme beskadige nærliggende strukturer, såsom luftveje og blodkar, hvilket yderligere forværrer patientens kvælningssymptomer.

Sådan kan reumatoid arthritis påvirke lungerne: Pulmonal hypertension

Denne tilstand er mere almindelig end forventet og forekommer hos 30 % af patienter med RA. Den er normalt asymptomatisk og er en konsekvens af udviklingen af interstitielle lungesygdomme.

Under normale forhold pumper højre side af hjertet blodet gennem lungerne, hvor det opsamler ilt. Blodet vender derefter tilbage til venstre side af hjertet, hvorfra det ledes til resten af kroppen.

På grund af interstitielle lungesygdomme bliver lungen mere og mere stiv, hvilket medfører, at lungekarrene bliver tilstoppede og ikke kan transportere meget blod. Når dette sker, opbygges trykket og forårsager pulmonal hypertension.

Du er måske interesseret i: Lungeødem: Symptomer og årsager

Lungesygdom forårsaget af RA-behandling

Mange af de lægemidler, der anvendes ved RA, er forbundet med lungeskader som en bivirkning. Denne bivirkning ses især ved brug af methotrexat, som er et immunmodulerende og antiinflammatorisk middel. Disse lægemidler forårsager fibrose i lungerne.

Pleurasygdom

Lungehinden er to lag, der omslutter lungen og adskiller den fra andre væv. Pleurainvolvering er en hyppig manifestation af lungesygdom ved RA. Ifølge en undersøgelse om RA og dens forhold til lungerne, der blev gennemført i 2008:

“Prævalensen af pleural involvering anslås at være 5 %, selv om kun 20 % af patienterne har symptomer relateret til pleurasygdom, og 40-75 % pleural involvering er blevet rapporteret i obduktioner.”

Denne involvering medfører, at pleura fyldes med væske løbende, og det skal drænes, dvs. at der skal anbringes et rør for at fjerne væsken.

Således reumatoid arthritis påvirke lungerne: Reumatoide knuder

Der kan dannes små knuder i lungerne. Lungeknuder har normalt ingen tegn eller symptomer og udgør ikke nogen risiko for lungekræft.

I nogle tilfælde kan der dog udvikles hulrum i en knude, som kan blive overinficeret og skabe kommunikation med andre væv, hvorved infektionen spredes.

Luftveje

Luftvejene, hvorigennem luften kommer ind og ud, dvs. bronkierne, bronkiolerne og alveolarsækkene, kan blive påvirket. Immunforsvaret angriber dem konstant, hvilket får dem til at blive tykkere og blokeret, hvilket blokerer for luftpassagen.

Diagnose og behandling af lungesygdom ved leddegigt

Hvis du har leddegigt og har symptomer forbundet med luftvejene, skal du gå til lægen. Et eksempel på disse symptomer kan være åndenød, som ikke kan forklares af nogen anden årsag.

Diagnosen er primært baseret på billeddannende undersøgelser, sygehistorie, respiratoriske funktionstest og en biopsi – et lille stykke af lungen undersøges i et mikroskop.

Behandlingen af lungebetændelse sker ved fortsat medicinering mod leddegigt. Men hvis den lungemæssige involvering skyldes netop denne medicin, bør den trækkes tilbage og erstattes af en medicin, der ikke forårsager lungepåvirkning.

Det kan interessere dig ...
Hvordan man kan behandle reumatoid artritis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan man kan behandle reumatoid artritis

Reumatoid artritis er en uhelbredelig autoimmun sygdom, der forårsager inflammation. Vi gennemgår her hvordan man kan behandle reumatoid artritis


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Castellanos-Gutiérrez, M. Á., Maestre-Serrano, R., & Santiago-Henríquez, E. (2019). Pulmonary manifestations of rheumatoid arthritis: cor pulmonale. Revista Colombiana de Reumatologia, 26(2), 129–131. https://doi.org/10.1016/j.rcreu.2018.03.002
  • Metotrexato: toxicidad pulmonar, hepática y hematológica. (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2016000300005
  • Gilberto González Velásquez, E. (2008). Artritis reumatoide y pulmón (Vol. 67, Issue 2). www.medigraphic.com
  • Rojas-Serrano, J., Mejía, M., & Gaxiola, M. (2012). Enfermedad pulmonar intersticial asociada a la artritis reumatoide. Revista de Investigación Clínica64(6), 558-566.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.