Sådan kan kroppen omdanne glukose

Dit stofskifte er i stand til at forbrænde fedt og protein som en energikilde. Men med mindre effektivitet. Det er derfor, glukose er den foretrukne energikilde for dine celler.
Sådan kan kroppen omdanne glukose
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvordan kan kroppen omdanne glukose? Selvom glukose er meget vigtigt for, at kroppen kan fungere normalt, har man brug for det i moderate mængder. Når glukoseniveauerne er for høje eller ude af kontrol, kan det forårsage alvorlige sundhedsproblemer.

Glukose er et monosakkarid, som indeholder seks kulstofatomer. Det er en form for sukker og er et af de organiske komponenter på jorden, som der findes mest af.

Et af dets primære funktioner for mennesker er en kilde til energi for alle cellerne i kroppen. Mange af ens organer har brug for sukker, såsom hjernen og andre væv. Sammen med lipider er glukose et af de primære energigivende substanser.

Glukose og sukker er ikke det samme

Dette er to komponenter, som man ikke må forveksle. Sukker (sukrose) er et kemikalie, som består af glukosemolekyler og fruktosemolekyler.

Selvom kroppen vil omdanne glukose, efter den har nedbrudt det, er sukker ikke nødvendigt i ens kost. Det, som kroppen har brug for, er glukose. Og som vi vil se nedenstående, kan det komme fra andre kilder.

Primære kilder til glukose

Sukker på ske

Måden, som vi normalt indtager glukose på, er gennem kulhydrater og sukker. De mest gængse er brød, pasta, ris, grøntsager, frugter og mejeriprodukter.

Alle kulhydrater ender med at bidrage med glukose til kroppen, når de bliver nedbrudt. Den eneste undtagelse er fibre. Eftersom din krop ikke har de rette enzymer til at nedbryde det, passerer det intakt gennem fordøjelseskanalen, indtil det når tarmen. Der er dine tarmbakterier ansvarlige for at fordøje det.

Vi bør dog bemærke, at kroppen også har andre veje til energi i tilfælde af fravær af kulhydrater. Ved at bruge fedt og protein kan andre metaboliske veje fungere og således kan kroppen omdanne glukose.

Hvordan kan kroppen omdanne glukose?

Når man spiser fødevarer rige på kulhydrater, begynder ens krop at fordøje dem. Fra munden til tyndtarmen og takket være enzymer, fordøjelsessaft og bevægelser i fordøjelsessystemet kan kroppen nedbryde komplekse kulhydrater for at få glukose.

Glukosemolekylerne passerer til tyndtarmen. Derfra kan de stadig ikke blive anvendt af dine celler.

Når de er i tyndtarmen, passerer de ind i blodet. På det tidspunkt kommer bugspytkirtlen og insulin i spil. Når hjernen opfanger tilstedeværelsen af glukose i blodet, sender den et signal til den endokrine kirtel om at udskille insulin. I normale situationer udskiller bugspytkirtlen automatisk den nødvendige insulin på alle tidspunkter.

Vi kan sige, at insulin er nøglen, som åbner cellernes dør, så glukosen kan trænge ind. Når det er indeni cellen, er det klar til, at dine celler kan bruge det som en energikilde.

Faktisk vil kroppen omdanne glukose forskelligt ud fra kilden

Selvom både sukker og kulhydrater ender med at give energi til kroppen, ændres den måde, kroppen omdanner glukose på, afhængig af hvad du spiser.

Nogle fødevarer er i bund og grund rige på simpelt sukker: Honning, hvidt sukker, sirup, sodavand og frugtjuice. Eftersom disse fødevarer nemt fordøjes, når glukose også hurtigere blodet, hvilket får glukoseniveauerne i blodet til at stige. Som reaktion på det udskiller bugspytkirtlen også mere insulin, hvilket så er i overflod i blodet.

En af konsekvenserne af denne reaktion er, at efter insulinens handling er der et hurtigt fald i glukoseniveauet i blodet, hvilket fører til hypoglykæmiDette kan føre til sult, svimmelhed, dobbelt eller sløret syn og give hovedpine.

På den anden side, når man spiser fødevarer rige på komplekse kulhydrater (fuldkorn og fiberrige fødevarer), omdanner kroppen glukose anderledes: Det er en langsommere og mere gradvis proces. 

Som en konsekvens af det dukker insulin også op mere konstant. Glukoseniveauet i blodet forbliver konstant og længerevarende, og man undgå pludselige stigninger i blodsukker og mangel på energi.

Fra frugtjuice kan kroppen omdanne glukose

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fordelene ved at spise fuldkornspasta

Helbredsmæssige konsekvenser af simpelt sukker

Vi har allerede set, at det kan forårsage stigninger i niveauerne af insulin og glukose, hvis man spiser fødevarer rige på simpelt sukker. På vedvarende basis skaber dette en større risiko for at lide af sygdomme såsom overvægt, hjertekarsygdomme, højt blodtryk og stofskiftesygdomme.

Der er derudover en risiko for, at din bugspytkirtlen vil ende med ikke at fungere normalt, eller at dine celler vil generere insulinresistens. Hvis dette sker, vil dine glukoseniveauer i blodet være vedvarende høje – hvilket er det, vi kalder diabetes.

Kroppen har brug for god glukose

Som vi har set, kan en hurtig forbrænding få energiniveauet til at stige og falde i løbet af dagen. Og i det lange løb kan det føre til problemer med insulinresistens eller type 2 diabetes.

Den bedste måde at undgå dette på er ved at spise friske fødevarer, der er rige på komplekse kulhydrater: Frugter og grøntsager, fuldkorn, rodfrugter og mejeriprodukter.

Det kan interessere dig ...
Simple sukkerarter: Hvad er glukoses funktion?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Simple sukkerarter: Hvad er glukoses funktion?

Glukose er en af de simple sukkerarter, der gør det muligt for vores kropsceller at udføre alle deres funktioner, såsom at formere sig.  • Beilby J. (review). Definition of Metabolic Syndrome: Report of the National Heart, Lung, and Blood Institute/American Heart Association Conference on Scientific Issues Related to Definition. The Clinical Biochemist Reviews. 2004. 109:433-8.
  • Berg, JM et al. Biochemistry. New York. WH Freeman 2002. Section 30.2.
  • Delli Bovi AP, et al. Obesity and Obesity Related Diseases, Sugar Consumption and Bad Oral Health: A Fatal Epidemic Mixtures. Transnational Medecine. Enero 2017. 16:11-16.
  • Lennerz BS, et al. Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men. The American Journal of Clinical Nutrition. Setiembre 2013; 98(3):641-7.
  • Lustig RH, et al. The toxic truth about sugar. Nature. Febrero 2012. 482;27-29.
  • Vasanti S, et al. Sugar-Sweetened Beverages and Risk of Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes. Diabetes Care. Noviembre 2010. 33(11):2477-2483.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.