Karaktertræk for en optimal vandbalance

Vandbalance er vigtig, når du f.eks. drikker alkohol. Dette skyldes, at det har vanddrivende egenskaber, der øger urinudskillelsen og dermed risikoen for dehydrering.
Karaktertræk for en optimal vandbalance
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vandbalance refererer til balancen mellem væskeindtag og væskeudskillelse. Kroppen skal holde det inden for bestemte intervaller for at sikre et godt helbred. Desuden afhænger det af flere faktorer såsom temperatur, indtag af mineralsalt og luftfugtighed.

Manglende balance i denne ligning kan føre til alvorlige konsekvenser, såsom dehydrering. Denne situation kan i mange tilfælde være fatal, især hos ældre.

Således skal alle kende de rigtige retningslinjer samt de symptomer, der er til stede, når noget i kroppen ikke er helt rigtigt.

Vandindtag for at opretholde balance

Den bedste måde at holde dig hydreret på er ved at drikke vand. Folk foretrækker juice og læskedrikke i stedet for vand disse dage. Dette skyldes, at de ikke er klar over, at disse produkters kapacitet til at fugte kroppen er ret begrænset. Faktisk fører indtag af alt for sukkerholdige læskedrikke i store mængder til en større risiko for nedbrydningsprocesser i vandbalance.

Alkohol er en anden drikkevare, der spiller en vigtig rolle i dehydrering. Det er hovedsageligt, fordi dette stof har vanddrivende effekt, som det fremgår af en artikel offentliggjort i Journal of Applied Physiology.

Som du kan forestille dig, er det ikke en god idé at drikke alkoholholdige drikkevarer efter træning, da udskiftning af væsker er afgørende for kroppen i det øjeblik.

Et glas vand

Pas på høje temperaturer

Høje temperaturer er en anden risikofaktor, når det kommer til vandbalanceproblemer. Til gengæld kan høj luftfugtighed også påvirke denne proces. Af denne grund skal du forblive hydreret om sommeren, især hvis du er ældre. Dette er, fordi du er mere modtagelig for dehydrering.

Specialister anbefaler at tage små slurke koldt vand hvert andet minut. Hovedsageligt fordi kølige drikkevarer har en hurtigere hastighed for optagelse end varmere. Derfor kan din krop hurtigt optage dem og få væske.

Spekulerer du nogensinde på: Vand med frugtudtræk, du kan nyde om sommeren

Mineralsalte påvirker din vandbalance

Indtag af mineralsalte, såsom natrium, kan også forbedre vandbalancen. Derfor kan drikkevarer med store mængder af dem øge væskeretentionen. Husk, at undersaltning af måltider ved høje temperaturer i luften kan øge risikoen for hyponatræmi.

Denne tilstand skyldes det overdrevne tab af natrium gennem sved. Det er en tilstand, der kan være farlig og dødelig, ifølge en artikel offentliggjort i Journal of the American Society of Nephrology.

Symptomer på dehydrering

Der er en række advarselssymptomer, du skal være opmærksom på:

  • Overdreven træthed.
  • Svimmelhed.
  • En fornemmelse af varme, men fravær af sved.
En kvinde, der drikker

Hold øje med din vandbalance for bedre sundhed

Ofte understreger vi mad, ikke drikkevarer, når vi taler om en sund kost. Imidlertid er det afgørende for dit helbred at opretholde den rigtige vandbalance. Desuden forhindrer dehydrering forekomsten af alvorlige tilstande, der kan være fatale.

Desuden øges denne risiko i sommersæsonen ved høje temperaturer og luftfugtighed. Tilfælde af dehydrering er endnu hyppigere og alvorligere hos dem, der er ældre eller yngre.

Du skal drikke rigeligt med væske for at forhindre det – hold dig væk fra alle sukkerholdige drikkevarer. I stedet skal du vælge lidt kølige drikkevarer, da de optages hurtigere, og de fremmer hurtigere hydrering.

Som det sidste er det vigtigt at spise frugt ofte. Dets vandindhold er højt, og regelmæssigt indtag forbedrer hydrering.

Husk, at du skal holde alkoholforbruget på et minimum. Dette stof har vanddrivende egenskaber og øger urinvolumenet, du udskiller. Der er således en højere risiko for at forstyrre vandbalancen og efterfølgende dehydrering.

Det kan interessere dig ...
Hvad er væske- og elektrolytbalancen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er væske- og elektrolytbalancen?

Mineraler er næringsstoffer, der udøver vigtige funktioner i kroppen. Find ud af vigtigheden at at sikre væske- og elektrolytbalancen i kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Evans GH., James LJ., Shirreffs SM., Maughan RJ., Optimizing the restoration and maintenance of fluid balance after exercise – induced dehydration. J Appl Physiol, 2017. 122 (4): 945-951.
  • Hoorn EJ., Zietse R., Diagnosis and treatment of hiponatremia: compilation of the guidelines. J Am Soc Nephrol, 2017. 28 (5): 1340-1349.
  • Llanio, R. (2019). Balance HÃdrico y ElectrolÃtico. Revista Cubana de Medicina1(1).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.