Kirurgi til behandling af gastroøsofageal reflukssygdom

Der findes flere behandlingsmuligheder for gastroøsofageal refluks, herunder kirurgi. Læs om konsekvenserne her.
Kirurgi til behandling af gastroøsofageal reflukssygdom
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 13 marts, 2023

Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) rammer ca. 15 % af befolkningen og kan behandles med kirurgi. Sygdommen giver generende symptomer, som dog i de fleste tilfælde er milde. De påvirker også folks livskvalitet.

Selv om medicinsk behandling normalt er effektiv, er der patienter, som kan have stor gavn af en operation. Især dem, der reagerer dårligt på den traditionelle tilgang.

Kirurgisk behandling er ikke den mest efterspurgte mulighed, og den er heller ikke den mest indicerede. Den udgør et gyldigt alternativ for en gruppe patienter, så længe vurderingen af det kliniske billede er komplet, og der foreligger tilstrækkelige supplerende undersøgelser.

Kirurgisk behandling af GERD: Hvornår er det en mulighed?

Omkring 10 % af alle patienter med gastroøsofageal reflukssygdom bliver opereret. Dette tal er tilsyneladende lavt, men har flere vigtige forklaringer.

For det første er det som ethvert kirurgisk indgreb forbundet med en risiko, som skal analyseres på forhånd. Af denne grund er nogle læger tilbageholdende med overhovedet at nævne det.

En anden årsag til det lave antal GERD-patienter, der opereres, er sygdommens sværhedsgrad. Mere end 70 % af mennesker med denne lidelse udviser milde symptomer. Så det er usandsynligt, at en læge vil overveje en kirurgisk mulighed.

En sådan konservativ holdning er næsten altid fornuftig.

På den anden side er der mange GERD-patienter, der selvmedicinerer, så de har ikke pålidelige råd. Dette skyldes, at symptomerne forbedres ved indtagelse af antacida eller mavebeskyttende midler, som sælges i håndkøb. På grund af den øjeblikkelige lindring af bliver konsultation og evaluering af mulige alternativer således forsømt.

Kvinde tager en pille

Indikationer for kirurgi hos patienter med gastroøsofageal reflukssygdom

Det er vigtigt at bemærke, at undersøgelser indtil nu kun foreslår kirurgi som en mulighed i specifikke tilfælde af patienter med GERD. Desuden bør en omhyggelig og individualiseret evaluering altid være en prioritet.

Indikationer for kirurgi omfatter følgende:

 • Patienter, hos hvem symptomerne genopstår efter ophør af behandlingen. Eller behov for at øge dosis af pillerne gentagne gange.
 • Tilfælde, hvor der konstateres komplikationer til GERD, såsom spiserørsbetændelse, mavesår eller øsofagal striktur og Barrett-øsofagus.
 • Personer, der ikke ønsker at fortsætte med at tage medicin kronisk.
 • Unge mennesker med hyppige tilbagefald.
 • Tilstedeværelse af mellemgulvsbrok.

Det er vigtigt at vide, at selv om kirurgi i de fleste tilfælde synes at forbedre symptomerne, vil nogle patienter fortsat have brug for medicin efter indgrebet. Et eksempel er dem, hvis symptomer opstår, når de sover.

Anbefalede tests for at vælge operation

Diagnosen af GERD er klinisk. Det vil sige, at den tager hensyn til de karakteristiske symptomer på sygdommen (halsbrand, opstød, bulimi, dårlig ånde og endda hoste).

Blandt de supplerende undersøgelser er følgende:

 • Evaluering af spiserørets funktion ved manometri.
 • Ambulant pH-måling (pHmetri).
 • Radiologiske undersøgelser.
 • Endoskopi.

Tilsvarende foreslår nogle forfattere diagnosen i tilfælde, hvor der findes anatomiske ændringer, der er karakteristiske for gastroøsofageal reflukssygdom. Disse kan kun påvises ved endoskopi og oplysninger fra en biopsi af spiserørsslimhinden.

Det er relevant at undersøge tilstedeværelsen af psykiatrisk sygdom, f.eks. svær depression, da følelsen af tilfredshed med proceduren kan blive nedsat af dette.

Vigtige kirurgiske overvejelser

Nogle patienter med gastroøsofageal reflukssygdom er ikke de bedste kandidater til kirurgi. Derfor bør informationen skræddersys til den enkelte persons individuelle forhold uden at generalisere.

Situationer med lavere kirurgisk succesrate omfatter følgende:

 • Forbindelse med psykiatrisk sygdom, såsom bulimi og svær depression.
 • Tilfælde med forbedring af ændringer i spiserørsslimhinden med medicin.
 • Patienter med fedme, især når den er svær.
 • Resultater af pH-metri inden for normale værdier.
 • Tilstedeværelse af en alvorlig motorisk lidelse i spiserøret.
 • Personer med atypiske GERD-symptomer.

Hvad er kirurgi for gastroøsofageal reflukssygdom?

Selv om der findes forskellige kirurgiske teknikker til behandling af GERD, er målet at genoprette den normale funktion af den nedre lukkemuskel i spiserøret.

Den mest almindeligt anvendte operation er fundoplikation og kan udføres enten gennem abdominal tilgang eller gennem brystkassen. På samme måde kan kirurgen vælge et snit (laparotomi) eller brug af laparoskopi.

Nissen- og Toupet-fundoplikation

De to hyppigst beskrevne teknikker er fundoplikationer. Blandt disse er Nissen-fundoplikationen den mest anvendte og den med den højeste succesrate. Ved denne teknik forsøger kirurgen at skabe en klapmekanisme for at kontrollere gastroøsofageal refluks. Derfor bruges mavesækken til at omslutte hele spiserøret.

Ved Toupet fundoplikation skaber proceduren ikke en fuldstændig ring. Derfor er den velegnet til patienter, der ud over GERD også har lidelser i spiserørets motilitet.

Andre kirurgiske muligheder

Der findes andre mindre anvendte teknikker med lavere succesrate. Desuden forsøger nogle endoskopiske procedurer at normalisere funktionen af den nedre lukkemuskel i spiserøret for at undgå konstant refluks.

Disse omfatter følgende:

 • Endoskopisk gastroplastik.
 • Radiofrekvensablation.
 • Injektion af visse stoffer.

Der er blevet foreslået minimalt invasive teknikker til behandling af GERD. De udgør en lovende behandlingsmulighed, f.eks. hjertemagnetisk armbånd og elektrisk stimulering af den nedre lukkemuskel. Der er dog behov for flere undersøgelser.

Mand med gastroøsofageal reflukssygdom får foretaget en kikkertundersøgelse

Hvad er komplikationerne ved kirurgi?

Som ved ethvert andet kirurgisk indgreb er der risici, der er forbundet med al kirurgi og brug af anæstesi. Blandt dem er blødning, tromboemboli og infektion.

I dette tilfælde kan der dog være andre komplikationer afhængigt af fremgangsmåden: Laparotomi (åben kirurgi) eller laparoskopi. Blandt de komplikationer, der er typiske for disse operationer, kan nævnes følgende:

 • Luftretention.
 • Perforation af spiserøret eller mavesækken.
 • Smerter ved spisning af mad (dysfagi).
 • Mediastinalt eller subkutant emfysem.
 • Manglende evne til at kaste op.
 • Lever- eller miltskade.
 • Pneumothorax.

Fordele ved operation for gastroøsofageal reflukssygdom

Sammenfattende kan det konkluderes, at selv om denne type kirurgi er et indgreb, der kræver omhyggelig vurdering, udgør det en gyldig behandlingsmulighed for nogle patienter.

Det er vigtigt at fremhæve, at effektiviteten af tilgangen svarer til den effektivitet, der er vist ved medicinering. Den kirurgiske løsning har imidlertid den yderligere fordel, at den ikke medfører bivirkninger på lang sigt.

På samme måde forhindrer kirurgi, at læsioner i spiserøret, der skyldes den konstante tilstedeværelse af mavesyre på organets vægge, udvikler sig til andre sygdomme, der er vanskeligere at behandle. Dette er tilfældet med Barrett-øsofagus, som har en særlig risiko for at udvikle sig til adenokarcinom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Acosta, M. A. G., & González, S. M. (2001). Antiesophageal reflux surgery. Revista de la Facultad de Medicina UNAM44(2), 55-57.
 • Badillo, R., & Francis, D. (2014). Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World journal of gastrointestinal pharmacology and therapeutics5(3), 105.
 • Braghetto, I., Korn, O., Valladares, H., Silva, J., & AZABACHE, V. (2010). Indicaciones de cirugía antirreflujo:¿ Buenos y malos candidatos para la cirugía? Revisión bibliográfica y experiencia personal. Revista médica de Chile138(5), 605-611.
 • Borstnar, C. R., & López, F. C. (Eds.). (2020). Farreras Rozman. Medicina Interna. Elsevier Health Sciences.
 • Csendes, A., Díaz, J. C., Burdiles, P., & Maluenda, F. (2016). Detalles técnicos y morbimortalidad de la fundoplicatura de Nissen laparoscópica en 503 pacientes con reflujo gastroesofágico. Revista chilena de cirugía68(2), 143-149.
 • Ganz, R. A. (2016). A review of new surgical and endoscopic therapies for gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology & Hepatology12(7), 424.
 • Moore, M., Afaneh, C., Benhuri, D., Antonacci, C., Abelson, J., & Zarnegar, R. (2016). Gastroesophageal reflux disease: a review of surgical decision making. World journal of gastrointestinal surgery8(1), 77.
 • Violante, F. T. (2011). La cirugía antirreflujo, ¿está subutilizada?. Cirujano General33(S1), 61-62.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.