Kødædende planter: Karakteristika, typer og pleje

Tør du dyrke kødædende planter? Vi fortæller dig, hvad du skal vide for at dyrke dem, så de bliver sunde og stærke i dit hjem.
Kødædende planter: Karakteristika, typer og pleje

Sidste ændring: 31 juli, 2023

Kan vi have kødædende planter derhjemme uden at være i fare? Ja, det kan vi! Virkeligheden om denne art er langt fra, hvad der er blevet præsenteret i Hollywood-film.

Vi forstår, at kødædende planter vækker stor nysgerrighed, fordi det, som navnet antyder, er planter, der har brug for andre levende væsener til at få de nødvendige næringsstoffer. Ud over at fotosyntetisere som alle andre planter, lever de af insekter og endda mus, fugle og fisk i nogle tilfælde – men ikke mennesker, som science fiction har vist os!

De foretrækker tropiske områder og findes hovedsageligt i Amerika, Asien og Australien. De er meget iøjnefaldende, og deres morfologi er fængslende, da mange af dem lyser om natten for at tiltrække deres bytte.

Selvom det er muligt at have kødædende planter derhjemme, er det nødvendigt at kende dem i dybden, fordi de kræver en særlig pleje.

De kødædende planters vigtigste kendetegn

Kødædende planter er fascinerende og gådefulde og adskiller sig fra resten ved tre vigtige kendetegn:

  1. De fanger og dræber deres bytte.
  2. De har et indre system til at fordøje det.
  3. De assimilerer de næringsstoffer, de udtrækker fra byttet.

Ud over små insekter jager de edderkopper, krebsdyr og hvirvelløse dyr, der lever i vandet eller på jorden. De kan endda jage og spise firben!

I den forstand har deres blade en nøglefunktion: De fanger byttet og kan gøre det på to måder. Gennem en hurtig bevægelse eller på en langsom måde, hvor byttet er immobiliseret, fordi det er fanget takket være et klæbrigt stof.

De fanger deres føde med deres farver, nektar og parfume og endda ved at lyse i mørket.

Når byttet er tiltrukket og fanget, begynder fordøjelsesprocessen. De bruger enzymer eller bakterier til at nedbryde maden. De tygger den ikke. Denne proces kan tage et par dage at fuldføre.

Typer og arter af kødædende planter

Der findes hundredvis af arter af kødædende planter. Alt efter deres oprindelse kan de kategoriseres som kommende fra tropiske zoner eller ej.

Hvis du er interesseret i at plante eller købe nogle af disse unikke planter, anbefaler vi, at du vælger dem fra den sidstnævnte gruppe. Det vil være meget lettere at tage sig af dem.

Venus fluefanger

Venus fluefanger
Dionaea muscipula eller Venus fluefanger.

Denne kødædende plante er en af de mest kendte og foretrækker at jage insekter. Den gør det ved hjælp af en mekanisk bevægelse af typen “fælde”, som botaniske studier forklarer.

Denne sort skal være indendørs, fordi den ikke tåler lave temperaturer. Den har brug for godt naturligt lys for at overleve. Husk at vælge en stor potte, så dens rødder kan sætte sig ordentligt fast.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Undgå disse 7 fejl i haven, og få dine planter til at blomstre i foråret

Vibefedt

Vibefedt er et eksempel på kødædende planter
Pinguicula.

Denne plante findes mest i Europa og er meget dekorativ i sit udseende. Dens blade er grønne rosetter, og dens blomster har en intens violet nuance. Det gode ved disse planter er, at de kan modstå lave temperaturer uden problemer.

Soldug

Soldug
Drosera rotundifolia.

Denne besynderlige plantes struktur er meget speciel takket være dens røde hår, som har en slags lille ballon i spidsen. Her opbevares et klæbrigt stof, som fanger byttet og immobiliserer det.

Dens karaktertræk gør den meget iøjnefaldende, og den er fremragende som prydplante. Generelt tåler den temperaturer mellem 10 ºC og 30 ºC. Den kan godt lide naturligt lys, men ikke træk.

Kandebærer

Kandebæreren
Nepenthes-planten.

Denne plante er meget prangende og nem at dyrke, men har det ikke godt med for meget vand. Vi kan se nogle små poser hænge fra den, hvilket giver den et mere malerisk udseende.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 sol- og tørketålende planter

Generelle retningslinjer for pasning af kødædende planter

Selvom de kræver pasning som alle andre planter, er der nogle særlige hensyn, der er specifikke for hver art:

  • Krukke: Prøv at vælge en, der ikke er lavet af terrakotta eller ler, for når de bliver våde, frigiver de nogle stoffer, der kan skade rødderne. Plastikpotter fungerer meget godt og skal have et korrekt drænsystem.
  • Jord: Det skal have et lavt indhold af næringsstoffer og mineraler. Sphagnum er det mest anbefalede på grund af dets sure pH-værdi. Du kan bruge det alene, sammen med groft sand eller med perlit.
  • Vanding: Det ideelle er at vande dem ved nedsænkning, fordi de har brug for en god mængde vand for at holde deres fugtighedsniveau oppe, men det behøver ikke at forårsage en vandpyt i potten. Om sommeren kan du vande dem hver anden dag, mens du om vinteren kun bør gøre det to gange om måneden. Under alle omstændigheder skal du altid rådføre dig med det sted, hvor du køber dem, om hvad der er den bedste hyppighed for den art, du har.
  • Fodring: Du bør ikke fodre dem med insekter, for de bør være i stand til at skaffe deres egen mad. Medmindre de ikke har mulighed for at jage deres bytte på det sted, hvor du placerer dem, kan du hjælpe dem med et eller to insekter om måneden.
  • Akklimatisering: Der skal være mos i potten, fordi det er det tætteste, de kommer på det, de har i deres naturlige sumphabitat. Kødædende planter, der ikke kommer fra tropiske områder, kan sagtens gå i hi i de kolde måneder.

Kødædende planter er interessante at have derhjemme

En af de bedste måder at have kødædende planter på derhjemme er i en cirkulær glasbeholder, så man efterligner de naturlige forhold i det oprindelige habitat. De kan være meget dekorative, og hvis du giver dem den rigtige jord fra starten, behøver du ikke bruge meget tid på at passe dem.

Vi håber, at du vil blive inspireret til at dyrke nogle af de kødædende plantearter, der er tilgængelige i dit område. Lav et dejligt hjørne til dem i dit hjem, og skab en anderledes indendørs have.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.