9 tips til opbevaring af vintertøj

Sortering og opbevaring af vintertøj til sæsonskiftet giver anledning til bekymring, når du ikke har nok plads. Sådan løser du problemet.
9 tips til opbevaring af vintertøj

Sidste ændring: 25 februar, 2023

Vi har ikke alle sammen rummelige garderobeskabe, så det er på tide at vække vores opfindsomhed til sortering og opbevaring af vintertøj som forberedelse til sæsonskiftet.

Denne opgave bliver kedelig, hvis du lader alting vente til sidste øjeblik. I stedet er det tilrådeligt at ordne lidt efter lidt: Rengør, sortér og til sidst lægger du det hele væk. Dette gælder især, hvis dit skab er lille, ffor så er det en god idé at bruge andre områder eller ty til ressourcer som f.eks. plastkasser og lejede opbevaringscontainere.

Til hele processen gælder vigtigheden af korrekt opbevaring for at undgå at beskadige dit tøj eller stable mængder, der langt fra er en løsning, men i stedet bliver endnu et problem. Så lad os se på den bedste måde til opbevaring af vintertøj.

Hvorfor det er vigtigt at opbevare vintertøjet korrekt

Hvis der er en årstid, der giver frit spil til at lege med tøjet, er det foråret. I disse måneder kan du bære nederdele, friske skjorter og anvende lag på lag for at få lidt varme og samtidig udnytte balancen mellem sæsonens varme og kulde.

Problemet er, at du ikke vil bruge alle de tunge frakker, som du havde til rådighed i løbet af efteråret og vinteren. Så prøv at opbevare dem ordentligt, så du kan bære dem igen i perfekt stand.

Vent ikke med at gøre dette i sidste øjeblik. Sørg i stedet for at give den delikate og til tider dyre tøjopbevaring den tid, den fortjener.

Så længe du behandler dit tøj med omhu, forlænger du deres levetid og hjælper dem med at se ud som nye. Desuden er ordenlighed nøglen til at finde det hurtigt, når du har brug for det.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Ti praktiske fif til at organisere dit tøjskab

Tips til sortering og opbevaring af vintertøj som forberedelse til foråret

For at få styr på det, når det gælder sortering og opbevaring af tøj, er det vigtigste tip at tømme skabet og sortere stykkerne. Adskil for eksempel frakker, sko, strik og alt, der har med de kolde årstider at gøre, fra hinanden. Det næste skridt er at anvende følgende anbefalinger.

1. Vær ærlig og reducér mængden af tøj, du ejer

Du bruger ikke altid alt det, du ejer. I sidste ende har vi alle en tendens til at samle ting, som vi ikke rigtig bruger. Så benyt lejligheden til at skille dig af med det, du ikke længere mener passer til din smag. Hvis det er i perfekt stand, donerer du det, sælger det eller holder et loppemarked.

Denne opgørelse er ideel til at reducere mængden af tøj, få plads i garderoben og holde orden.

Et forslag fra vejledningen The Art of Organizing er at udpege alt det, der ikke gør dig glad, og give det væk, give det til genbrug, sælge det eller reparere det. Som en metode, der tilskynder til løsrivelse, instruerer vejledningen dig i at lade disse ting stå ved døren til huset, efterhånden som du vælger dem, og derefter tage dem ud.

Behold kun de dele, som du er sikker på, at du vil have på igen i næste sæson.

Kvinde holder loppemarked

2. Vask og reparér dit tøj, før du sorterer og opbevarer

Læg aldrig ting i dit skab uden først at have vasket det eller foretaget de nødvendige reparationer. Husk, at det vil tilbringe flere måneder indespærret.

Hvis det er svedigt eller fuld af snavs, vil kropslugt eller imprægneret parfume være vanskeligt at fjerne senere. For ikke at nævne, at du øger muligheden for spredning af møl i uvasket stof.

Efter vask skal du sørge for, at tøjet er tørt, så der ikke vokser skimmel. Hvis der er dannet fnuller under vask, skal du fjerne det med en speciel børste eller med fingrene. Når disse trin er udført, foldes tøjet og opbevares på hylder eller hænges op på bøjler.

3. Brug opbevaringsbeholdere

Hvis skabene er små, er en løsning at organisere og opbevare tøjet i plastikbeholdere med låg. Du kan overveje tykt karton, men husk, at det sandsynligvis går i stykker. Det vil koste mere at flytte kasserne, og det er udsat for angreb fra insekter og gnavere.

Plastbeholdere er til gengæld funktionelle og forhindrer tekstiler i at blive plettet. Det er med til at holde tøjet fri for rynker eller folder, der er svære at glatte ud. Sørg for ikke at fylde dem helt, så luften kan cirkulere, og mærk kasserne med beskrivelser.

4. Pas på med vakuumpakning

Vakuumpakning af voluminøst tøj er en gennemførlig teknik til orden og opbevaring, fordi du udnytter al den tilgængelige plads i skabet. Det er dog ikke alt tøj, der kan håndteres på denne måde.

Meget vintertøj er lavet med materialer, der simulerer pels eller er quiltet. Hvis du vakuumpakker det, ender disse fibre med at blive påvirket, og der er risiko for, at de ikke kommer tilbage til deres oprindelige form, når de pakkes ud. Det er vigtigt, at luften flyder mellem tøjet, så det bevarer sit reelle udseende.

5. Brug mølkugler rigtigt

Mølkugler i skabet holder insekter væk, men husk, at de er et pesticid. Hvis du tilføjer dem til beholdere eller gemmer dem i et hjørne af skabet, skal du beskytte dem med en lufttæt pose eller inde i en krukke.

Formålet er at hjælpe med at bevare tøjet uden at forårsage sundhedsproblemer. Agency for Toxic Substances and Disease Registry forklarer, at mølbekæmpelsesmidler, der indeholder naftalin, udsætter dig for indånding af stoffets dampe. Kemikaliet kan også komme i kontakt med huden, hvis det kommer i kontakt med stofferne.

Det vigtigste er at beskytte denne komponent, så den ikke er i direkte kontakt med tøjet, og så dampene ikke spredes i dit skab.

Mølkugler kan bruges til opbevaring af vintertøj

6. Brug ekstra bøjler

Der er tøj, der holder sig bedre, hvis du hænger det op i stedet for at folde det: Bluser, kjoler og nogle frakker, alt efter typen af stof. I disse tilfælde er det vigtigt at skabe plads i skabet. Så hvordan kan du opnå dette?

Tilføj en tøjstang!

På den anden side er det nyttigt at installere ekstra hylder eller en ekstra hylde øverst til de beklædningsgenstande, som du vil folde. Der vil tøj og tilbehør, som du ikke skal bruge i et stykke tid, være ude af vejen.

7. Sammensæt tøj i par

En fremgangsmåde til at respektere rækkefølgen af det tøj, du opbevarer om foråret, er at matche ens stykker og arrangere dem i skuffer med skillevægge. Læg f.eks. alle handsker, tørklæder, sokker og undertøj i sæt.

Strategien tjener et dobbelt formål:

  1. Organisér efter sektioner.
  2. Skil dig af med de ting, der mangler en partner.

8. Glem ikke fodtøj

Det er bedre at anskaffe sig en skohylde end at stable sko. Du kan også opbevare sko i deres kasser, på hylder eller i plastikkasser. Hvis du har støvler, kan du fylde dem med avispapir, så de ikke mister deres form eller bliver rynkede.

9. Klimaet er vigtigt, når det kommer til opbevaring af vintertøj

Det rum i huset, hvor du opbevarer tøj, skal være tilpasset med hensyn til klimaet: Forholdsvis køligt og fugtighedsreguleret. Hvis du opbevarer dem i plastikbeholdere, skal du flytte dem til et sted, hvor de ikke får lys, da du på den måde undgår, at materialerne misfarves på grund af måneders opbevaring.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Hvad er rotation af legetøj? 5 tips til, hvordan man gør det

Rengør dit skab grundigt før sortering og opbevaring af vintertøj

Ingen teknik til oprydning og opbevaring vil være gavnlig, hvis det sted, hvor du skal have dit tøj, er rodet. Inden hele processen med at sortere, kassere og lægge væk, skal du huske at gøre skabet grundigt rent for at holde det fri for møl og snavs.

Støvsug det og tør det af med en klud fugtet i sæbevand. Suppler rengøringen med poser med aromatiske planter, stykker af sæbe eller et papirhåndklæde imprægneret med en æterisk olie efter eget valg.

En affugter er en maskine, der er værd at investere i. Magasinet Anta Exclusiva påpeger, at disse apparater fjerner overskydende vand fra luften og overdreven fugtighed, der kan opstå selv i tøjet.

Hvad skal du gøre, når dit skab ikke er stort nok til opbevaring af vintertøj?

Hvis dit skab er for lille til at supplere med ekstra beholdere, hylder og bøjler, kan du overveje at flytte tøjet til garagen eller kælderen, så længe luftfugtigheden og lyset reguleres. I disse scenarier er det vigtigt at bruge lufttætte, vandtætte beholdere, der er beregnet til udendørs brug.

Et andet skab ville være den perfekte løsning. Men bomulds- eller lærredssække, der er beskyttet i et tørt interiør, er også nyttige.

Som det sidste er leje af eksterne opbevaringscontainere et alternativ. I disse tilfælde skal man dog sørge for at overveje de udgifter, der er forbundet med at efterlade tingene i en lejebolig i så lang tid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.