Køresyge: Hvorfor sker det?

Køresyge kan forårsage uro, koldsved og opkast hos dem, der lider af det. Læs med for at lære mere om det!
Køresyge: Hvorfor sker det?

Sidste ændring: 20 juli, 2020

De fleste personer nyder ferier, ture og lange weekender. Personer, der lider af køresyge, ønsker dog nogle gange, at de kunne teleportere eller blot blive hjemme.

Som du måske allerede ved, er køresyge meget gængst, især hos børn.

Selvom det kan ske for hvem som helst, er nogle personer mere udsatte for det. Børn i alderen mellem tre og tolv, personer der lider af angst og gravide kvinder har størst sandsynlighed for at lide af køresyge. Men ved du, hvorfor det sker?

I denne artikel, vil vi forklare alt, hvad du har brug for at vide om køresyge, og hvordan du bekæmper det. På den måde, vil du være i stand til at nyde din ferie, som du fortjener.

Hvorfor opstår køresyge?

For at kunne forstå, hvorfor det opstår, skal vi først forklare kort, hvordan vores balancesystem virker.

Hjernen, for at opretholde stabilitet, skal først kende den stilling, som kroppen er i. Den bruger balancereceptorer, der er placeret indeni øret. Derudover, har den også brug for den information, den får fra sanserne og det muskuloskeletale system.

Informationen, den får fra ens syn og receptorer i muskler og sener, skal passe sammen, når de når hjernen. Dette sker som regel, når man bevæger sig frivilligt for at gå eller udføre en hver bevægelse.

Når man ser på et fikseret punkt, såsom ens mobiltelefon, indeni en bil i bevægelse eller en bil, der kører ustabilt, vil informationen, der når hjernen fra disse to kilder, ikke passe sammen. Med andre ord, modtager ens hjerne forskellig information fra hver sans. Synet fortæller hjernen, at man er stille, mens kroppen oplever bilens bevægelse.

Smilende mand kører bil

Denne artikel vil måske interessere dig: Vidste du, at ferier holder virale sygdomme væk?

Symptomerne på denne lidelse

I denne situation, er der en øget stimulering af balancenerven. Dette organ sidder i vores mellemøre. Når det er overaktivt, opstår symptomerne på svimmelhed:

  • Personen, der lider af køresyge, kan blive bleg og lide af koldsved.
  • De har også tendens til at føle uro og kvalme.
  • Det er ret gængst, at de ender med at kaste op.

Sådan kan man undgå køresyge

Som vi har forklaret, er det, der sker, at når man ser på et fikseret punkt, såsom ens mobiltelefon, opfatter ens øjne, at man er stille, selvom man i virkeligheden bevæger sig. Denne bevægelse er passiv, eftersom den ikke afhænger af en selv, men i stedet af bilen.

Køresyge er endnu mere gængst, hvis vejen er ujævn eller bumpet. Faktisk, bliver det værre, hvis der er mange sving eller hvis bilen kører meget hurtigt. Det bedste forebyggende forbehold er derfor at holde øje med, hvordan man kører.

Chaufføren bør prøve at køre roligt, uden at stoppe pludseligt op og, selvfølgelig, ved at kontrollere hastigheden. Ligeledes, bør de undgå accelerationer. Køreren skal være meget opmærksom på dette, især hvis de er på en vej i bjergene.

Hvis man lider af køresyge, bør man ideelt sidde i midten på bagsædet. Det skyldes, at fra det sæde vil man være i stand til at se på landskabet og være opmærksom på bevægelserne. Når køresygen kommer, er det bedst at åbne et vindue, lukke sine øjne og prøve at slappe af.

Kvinde kører med solbriller på

Derudover, anbefaler eksperter, at man sikrer, at bilen er godt udluftet og ved en god temperatur, mellem 21 og 23°C. Selvom man bør prøve at undgå at spise for meget før turen, er det vigtigt at spise noget let og drikke masser af vand. Derudover, er det essentielt at holde hyppige stop for at få noget frisk luft og slappe af.

Når det ikke hjælper

Hvis ens køresyge, på trods af alt, stadig ikke giver en mulighed for at rejse behageligt, så kan man prøve at gå til lægen. Bestemte medikamenter hjælper med at mindske symptomerne. For eksempel, antihistaminer såsom Biodramina eller cinfamar.

Nogle personer anvender også naturlige midler, såsom ingefærrod eller at tygge på tyggegummi på turen.  Der er endda elastiske armbånd, der er udviklet til at mindske køresyge.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel: 5 nøgler til at overvinde og håndtere det ukendte

Konklusion

Hvis du er en person, der lider af hyppig køresyge, så prøv at følge de råd, vi har delt i denne artikel. Glem heller ikke, at du altid skal have plastikposer med dig, for en sikkerheds skyld. Ligeledes, kan du prøve at rejse om natten, så du kan sove under turen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.