5 nøgler til at overvinde og håndtere det ukendte

Det er ikke alt her i livet, vi kan kontrollere. Men vi kan lære at håndtere det, vi ikke forventer.
5 nøgler til at overvinde og håndtere det ukendte

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis uventede situationer ikke skal overvælde dig, så er det vigtigt, at du lærer, hvordan man kan overvinde og håndtere det ukendte, på en effektiv og hurtig måde. På den måde kan du bevare dit velvære.

Der vil altid være situationer, der opstår uventet. Og ingen kan fortælle dig hvordan du håndterer dem på den bedste måde. Derfor viser vi dig i dag 5 nøgler til at overvinde og håndtere det ukendte og uventede. De vil hjælpe dig til at klare disse situationer på den bedste måde.

En uforudset hændelse kunne for eksempel være under en ferie, hvis et fly er aflyst, efter I har planlagt en tur.

Eller du kan have planlagt en udflugt, men bliver så syg på dagen. Disse situationer er uventede, men efter denne artikel ved du, hvordan du klarer dem på en bedre måde.

1. Vær mere fleksibel, når du vil håndtere der ukendte

Kvinde tænker over forskellige måder at håndtere det ukendte på

Den første nøgle til at håndtere det ukendte er at lære at blive mere fleksibel.

Hvis du skemalægger en ferie eller lægger planer med en anden på en meget stram måde, så bliver det svært for dig at håndtere et eller andet, du ikke havde ventet. Her er nogle tips til, hvordan du kan arbejde med dette:

  • Hav altid en plan B. På den måde kan du bedre håndtere det ukendte, fordi du har en backup plan.
  • Spar på pengene. Så har du sparet op, hvis der opstår noget uventet, der har med penge at gøre. Selvom det bare er et lille beløb, så vil du føle dig mere sikker.

En måde at opøve fleksibilitet på er, at lave ændringer i de rutiner du har hver dag. På den måde bliver du også bevidst om, hvorvidt du er for hård og krævende ved dig selv.

2. Accepter, at du nogle gange er nødt til at se det ukendte i øjnene

En anden nøgle til at takle og håndtere det ukendte er simpelthen at acceptere, at det er du nødt til. At benægte det hjælper dig ikke til at finde en løsning.

Hvis du accepterer det uventede, spilder du ikke energi på at blive sur. I stedet bruger du energien på at finde ud af, hvad du skal gøre.

At blive frustreret og mene, at du har været uheldig, er heller ikke en god idé. Der er ingen dybere årsag til, at du står i en dum situation. Tværtimod er det bare en del af livet at håndtere uventede omstændigheder.

3. Giv plads til uventede hændelser

Den tredje nøgle til at håndtere det ukendte er at give plads til uventede hændelser. På den måde kan du opleve en del af dig selv, som faktisk er streng og krævende.

Hvis du aldrig giver plads til uforudsete hændelser og vil have alt under kontrol, så er du mere tilbøjelig til at flippe ud, når det rent faktisk sker.

Det er ikke muligt at have alting under kontrol hele tiden. Selvom der er ting, du kan kontrollere, så er der masser af ting, som du ikke kan. At være bevidst om dette faktum vil hjælpe dig til at håndtere det ukendte på en bedre måde.

4. Hold styr på prioriteterne, når du skal håndtere det ukendte

Kvinde planlægger i kalender for at kunne håndtere det ukendte

Det er altid en god idé at prioritere. Når disse situationer opstår, skal du spørge dig selv: Hvad er det vigtigste for mig lige nu? Dette kan hjælpe dig med at lægge de negative tanker til side og fokusere på at håndtere det uforudsete.

Forestil dig, at du får en bøde og pengene er små denne måned. I stedet for at brokke dig, blive vred eller skyde skylden på nogle andre, så gør det til din prioritet at betale bøden. Fokuser derefter al din energi på, hvordan du vil gøre det.

I den situation kan du have flere muligheder. Hvis du har penge sparet op, kan du bruge dem. Ellers kan du prøve at spare lidt på andre ting (selvom du så må droppe et par ting), eller låne penge fra nogen i familien eller lignende.

Kort sagt, du er nødt til at handle for at løse det problem, der er vigtigst.

5. Hold hovedet koldt i forsøget på at håndtere det ukendte

Det sidste af vores tips til at håndtere det ukendte, er at holde hovedet koldt. Når noget overrasker dig, er det normalt ikke at vide, hvad du skal stille op. Så begynder du at svede og gå i panik. Men det hjælper dig ikke til at tænke klart.

Du må også frigøre dig fra de forventninge,r du måske har, og prøve på ikke at tænke på det værste, der kan ske.

Se for eksempel på det tilfælde, vi brugte i det foregående afsnit. Hvis du bliver besat af tanken om, at du ikke kan betale bøden, så skal du betale endnu mere i rykkergebyr.

Hvis du holder hovedet koldt, kan du bedre tænke over de skridt, du skal tage for at løse det problem, du harAltså kan du tænke klart og rationelt.

Hvordan overvinder og håndterer du det ukendte? Giver du plads til, at det kan opstå, eller prøver du altid på at have alt under kontrol?

Det kan interessere dig ...
Farver og psykologi – et uadskilleligt forhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Farver og psykologi – et uadskilleligt forhold

Farve er en stor del af vores hverdag, og de forskellige farver kan påvirke os på mange forskellige måder. Lær mere om farvernes psykologi her.  • Alejo Riveros, A, Rojas Arias, P, Pérez-Acosta, AM. PSICOLOGÍA Y ASUNTOS ECONÓMICOS: UNA APROXIMACIÓN AL ESTADO DEL ARTE. International Journal of Psychological Research [Internet]. 2008;1(1):49-57. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=299023503008
  • Dungan, J. A., Stepanovic, M., & Young, L. (2016). Theory of mind for processing unexpected events across contexts. Social cognitive and affective neuroscience11(8), 1183-92.
  • Wessel, J. R., & Aron, A. R. (2017). On the Globality of Motor Suppression: Unexpected Events and Their Influence on Behavior and Cognition. Neuron93(2), 259-280

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.