Konsekvenserne af at føle skyldfølelse over at spise

Der er flere konsekvenser af at have dårlig samvittighed over at spise. Vi fortæller dig, hvad de er, hvorfor de opstår, og hvordan du kan håndtere dem.
Konsekvenserne af at føle skyldfølelse over at spise
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 oktober, 2022

Følelser og mad går ofte hånd i hånd. Det sker næsten, uden at vi er klar over det, men hver gang vi spiser, føler vi noget i forbindelse med vores mad. De negative følelser, der er forbundet med at spise, kan føre til følelsen af skyldfølelse over at spise.

Skyldfølelse er følelsen af at have gjort noget forkert, at have skadet noget eller nogen. Så skyldfølelse i forbindelse med at spise refererer til følelsen af at have gjort noget forkert ved at spise en bestemt fødevare eller ved den mængde, man har spist.

Hvornår føler vi skyldfølelse over at spise?

Ligesom vi i hverdagen føler os skyldige over nogle ting i vores personlige miljø, kan vi også føle det i forbindelse med kost. De mest almindelige årsager er, at man spiser for meget eller spiser en bestemt ret og derefter har dårlig samvittighed, fordi man tror, at man vil tage på i vægt.

Virkeligheden er, at konsekvenserne af at føle skyldfølelse over at spise findes og omfatter psykologiske lidelser. Her er nogle af dem.

Bulimi

Ortiz anfører i sin artikel Spiseforstyrrelser, at bulimi er en lidelse, hvor patienten føler sig unormalt sulten og spiser tvangsmæssigt. Men derefter føler han/hun skyld og ubehag.

Dette fører til opkastning, indtagelse af afføringsmidler eller for meget motion. Ved binge eating forstås meget korte episoder med hurtig indtagelse af mad i meget store mængder.

Eksperten anfører desuden, at patienterne i perioder med overspisning skammer sig over deres adfærd, så de lover sig selv ikke at gentage den. Der er altså tale om en cyklus af overspisning efterfulgt af skyldfølelse og forsøg på at komme af med de indtagede kalorier. Der er en utilfredshed med kroppen og en intensivering af det restriktive regime.

Bulimi kan udløse komplikationer som f.eks:

 • Dehydrering.
 • Alvorlige huller i tænderne.
 • Angst og depression.
 • Udebleven menstruation.
 • Stofmisbrug og selvskade.
 • Hjerte- og fordøjelsesproblemer.
Kvinde med pizza på toilet oplever skyldfølelse over at spise

Binge eating i bulimi medfører skyldfølelse og adfærd for at slippe af med kalorier bagefter.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvordan er spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet?

Anoreksi er forbundet med skyldfølelse over at spise

Anoreksi er en psykiatrisk lidelse, der er kendetegnet ved en afvisning af at opretholde en minimum normal vægt gennem begrænsning af kalorieindtag eller overdreven energiforbrug ved motion. I disse tilfælde forårsager skyldfølelse, besættelse, afvisning og høj konkurrenceevne en ond cirkel.

Komplikationerne og de fysiske forandringer ved denne sygdom er forskellige og på forskellige niveauer:

 • Arytmi.
 • Amenoré.
 • Forhøjet blodtryk.
 • Underernæring.
 • Hårtab.
 • Atrofi af neglene.
 • Manglende opmærksomhed og koncentrationsevne.
 • Ændringer i opfattelsen af sult og mæthed.

Binge eating disorder

Dette er en lidelse, hvor en person spiser en meget større mængde mad end normalt. Mens han/hun spiser uforholdsmæssigt meget, føler han/hun sig ude af kontrol. I modsætning til de andre problemer handler dette problem ikke om at forbrænde kalorier.

I dette tilfælde oplever personen skam og skyldfølelse over at spise. Deres sult reagerer på angst, ubehag og følelsesmæssig ustabilitet. Fænomenet følelsesmæssig sult opstår så.

Dette er den type sult, der opstår som reaktion på følelsesmæssige behov. Den manifesterer sig pludseligt og vedvarende. Følelsen fortsætter, på trods af at man spiser.

Dette kan føre til sundhedsproblemer som f.eks:

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er konsekvenserne af ikke at spise i flere timer?

Hvordan håndterer man skyldfølelse over at spise?

Denne proces involverer hjælp fra fagfolk på det psykologiske område, som hjælper patienten med at forstå sin krop, og at ingen mad er dårlig, hvis den spises med måde.

Bevidst spisning

Det anbefales også at anvende bevidst spisning for at forsøge at forstå de negative følelser, vi føler, og finde årsagen til den indre konflikt. Dette er en proces, hvor man spiser, mens man med alle sanser er opmærksom på, hvad der provokerer os til at spise, og hvordan vi opfatter det.

Kvinde på toilet kaster op

Spiseforstyrrelser påvirker fordøjelsespræstationer og kan forårsage opkastninger.

Fysiologisk versus følelsesmæssig sult

En anden foranstaltning, der kan træffes for at håndtere skyldfølelse over at spise, er at lære at identificere fysiologisk sult for at ignorere følelsesmæssig sult. Førstnævnte er vores krops behov for næringsstoffer. På det tidspunkt udløses en række signaler, der lader os vide, at det er tid til at spise.

Den anden er den sult, der kommer fra sindet. Den gør det ikke på grund af mangel på mad, men den er orienteret mod en bestemt madvare.

Spis kun for at genskabe energiniveauet

Generelt anbefales det kun at spise for at genoplade energien og i tilfælde af skyldfølelse at gå til en psykisk sundhedsperson. På denne måde kan en række alvorlige lidelser forebygges.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du undgå spiseforstyrrelser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du undgå spiseforstyrrelser

Ved spiseforstyrrelser spiser en person tvangsmæssigt og føler derefter skyldfølelse. Læs om, hvordan du kan undgå spiseforstyrrelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.