4 naturlige infusioner til at sænke forhøjet blodtryk

Der er nogle populære urter, der kan tilberedes i infusioner for at hjælpe med at sænke blodtrykket. Men er der videnskabelig dokumentation for deres virkning? Få svaret her.
4 naturlige infusioner til at sænke forhøjet blodtryk

Sidste ændring: 29 august, 2022

Behandlinger til at sænke forhøjet blodtryk eller hypertension kan suppleres med naturlige infusioner. Det vil sige, at det er muligt at tilsætte nogle urtepræparater til kosten i form af teer for at bidrage til kontrollen af blodtryksværdierne.

Dette giver naturligvis mening i forbindelse med gennemførelsen og overvågningen af medicinske behandlinger. Naturlige urteteer til at sænke højt blodtryk virker ikke i sig selv. De kan forstærke virkningen af de lægemidler og livsstilsændringer, der normalt er indiceret til hypertensive patienter.

Lad os derfor se på, hvilke videnskabelige argumenter der er for at anbefale følgende fire naturlige infusioner. Husk, at denne artikel kun er en generel vejledning, og at du bør konsultere en sundhedsprofessionel for at få afklaret enhver tvivl, der måtte opstå om indtagelse af dem.

Tilgangen til forhøjet blodtryk

Når en person får konstateret forhøjet blodtryk, klassificeres de tal, der opnås fra blodtrykket, efter deres sværhedsgrad. En nødsituation med et systolisk blodtryk på over 180 millimeter kviksølv (mm Hg) er ikke det samme som en situation med forhøjet blodtryk.

Klassifikation af arteriel hypertension

Som rapporteret af Mayo Clinic kan en patient falde ind i en af følgende grupper:

 • Præhypertensivt: Personer med et systolisk tryk på 120-129 mm Hg og et diastolisk tryk på under 80 mm Hg. Det betragtes endnu ikke som en klar diagnose af arteriel hypertension, men værdierne er allerede over normalen.
 • Hypertension af grad 1: Når det systoliske tryk overstiger 130 mm Hg og ikke overstiger 140 mm Hg, eller det diastoliske tryk er mellem 80 og 89 mm Hg, er der allerede tale om hypertension af første grad.
 • Hypertension af grad 2: Disse patienter har gentagne værdier af systolisk blodtryk højere end 140 mm Hg og diastolisk blodtryk højere end 90 mm Hg. Der er tale om en åben patologisk tilstand med risiko for organskader på mellemlang sigt.

Den særlige situation med hypertensiv krise eller akut opstået, hvor en person indlægges på skadestuen med værdier over 180/120 mm Hg, kræver øjeblikkelige terapeutiske tiltag. Derefter er det meget sandsynligt, at patienten vil falde ind under en af de kategorier, der allerede er nævnt, når den akutte episode er afsluttet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorledes kalium kan sænke blodtrykket

Behandling af arteriel hypertension

Hypertensive patienter vil få indikationer på at foretage ændringer i deres livsstil. Det drejer sig om kostforanstaltninger og vaner, der giver mulighed for en naturlig reduktion af blodtryksværdierne. Præhypertensive patienter har muligvis ikke brug for farmakologiske muligheder, hvis denne første tilgang er vellykket.

Blandt de mest anbefalede livsstils- og diætmæssige foranstaltninger er følgende:

 • Udfør moderat fysisk aktivitet og undgå en stillesiddende livsstil.
 • Kontrollér stress ved at regulere angst og anvende afslapningsteknikker.
 • Reducér tilstedeværelsen af salt i kosten.
 • Stop med at ryge og alkoholforbrug.

For hypertensive personer af grad 2 og dem, der ikke formår at kontrollere tallene med ovenstående anbefalinger, tilbyder farmakologien en række forskellige lægemidler, der kan ordineres. Om man skal tage et enkelt eller en kombination af to eller tre afhænger af den lægelige beslutning.

Blandt de lægemidler, der ordineres til behandling af arteriel hypertension, har vi gruppen af diuretika, angiotensin-konverterende enzymhæmmere (ACE-hæmmere), betablokkere, calciumkanalblokkere og vasodilatatorer. De må aldrig indtages uden professionel indikation.

Piller i hånd

Farmakologisk behandling af arteriel hypertension anvendes i tilfælde, der ikke reagerer på livsstils-kostmæssige foranstaltninger, og i de mest alvorlige tilfælde.

5 naturlige infusioner til at sænke forhøjet blodtryk

Efter at have gjort de foregående overvejelser kan vi tale om fire naturlige infusioner, der præsenterer nogle videnskabelige beviser for deres evne til at sænke blodtrykket. Igen skal det nævnes, at de ikke er en første linjebehandling. De supplerer de livsstils-kostmæssige foranstaltninger og de lægemidler, som allerede er nævnt.

1. Selleri

Selleri er en af de traditionelle grøntsager i behandlingen af arteriel hypertension med naturlige infusioner. Det er en ingrediens, der har fytokemikalier og antiinflammatoriske stoffer.

Det menes, at selleri også har en vis vanddrivende effekt, hvilket ville gøre det muligt at udlede overskydende væske, som kan øge blodtrykket hos nogle patienter.

En artikel offentliggjort i Journal of Medicinal Food i 2013 bekræftede de antihypertensive virkninger af sellerifrø hos rotter. På den anden side er sellerisaft blevet brugt til at sænke blodtrykket hos ældre voksne.

Dens forbindelser menes at hæmme  calciumindgangen i vaskulære glatte muskelceller. Det er langt hen ad vejen en af de bedste naturlige infusioner til at sænke forhøjet blodtryk.

En mulighed for at tilberede infusionen med selleri ville være at lægge 20 gram selleri i kogende vand. Efter 15 minutters hviletid sies det og drikkes.

2. Oregano til at sænke forhøjet blodtryk

Oregano er længe blevet undersøgt for sit potentiale for den farmakologiske industri. Der er en hypotese om, at det kan indgå i lægemidler, der hjælper med at kontrollere metabolisk syndrom, fedme, diabetes og højt blodtryk.

Det er også interessant, at det kunne være et krydderi til at reducere saltindtaget. Dette er noget, som hypertensive patienter har svært ved, da de, hvis de er vant til den salte smag, er tilbageholdende med at fjerne ingrediensen fra deres tallerken. Oregano kunne krydre og generere en smag, der fortrænger smagen af natriumklorid.

På den anden side har oregano og dens molekylære forbindelser vist sig at forbedre lipidprofilen. I kontrollerede undersøgelser reducerer den det dårlige eller LDL-kolesterol og øger koncentrationen af HDL eller det gode kolesterol. Dette bidrager til beskyttelse af hjerte-kar-systemet.

Man kan tilberede en naturlig infusion med oregano for at sænke blodtrykket ved at lægge en teskefuld af det i kogende vand. Efter 15 minutters hvile er det klar til at blive indtaget.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 7 adaptogene planter til at bekæmpe stress

3. Mælkebøtte

Planten Taraxacum officinale W. anses for at være et vanddrivende middel. Derfor forbindes mælkebøtte med muligheden for at reducere forhøjet blodtryk, da den ville fjerne væsker, der kunne overbelaste det kardiovaskulære system. Næsten på samme måde som nogle lægemidler ville gøre det.

Selv om mælkebøtte også anses for at være nyttig til at fremme udskillelse af galdesten, bør den anvendes med forsigtighed hos patienter, der ud over at være hypertensive lider af galdeblærebetændelse.

Dets virkning, som stimulerer galdeblærens bevægelser, kan give anledning til alvorlig kolik, hvis der er en hindring for passage af galde. Sådan står der i en artikel i tidsskriftet Medicina Naturista.

Den sædvanlige anvendelse i te tilberedes ved at tilsætte en spiseskefuld mælkebøtte i kogende vand. Lad det derefter koge i yderligere tre minutter, og si det til sidst, før det indtages.

Mælkebøttete kan sænke forhøjet blodtryk

Mælkebøtte er vanddrivende og har en cholecystokinetisk virkning. Forsigtighed bør udvises for personer med galdesten.

4. Oliven

Brugen af oliven kan på næsten alle måder forbindes med bedre hjerte-kar-sundhed. Vi skal huske, at dets derivater indgår i middelhavskosten.

Dette kostmønster er blevet undersøgt som en måde at reducere hjertelidelser og risikofaktorer, der bringer hjertets og arteriernes funktion i fare. Det er dog ikke klart, om det er i kombinationen af middelhavsingredienser eller i en bestemt ingrediens, at den observerede fordel ligger.

Olivenblade er rige på polyfenoler. Disse stoffer har en metabolisk virkning, som ikke er begrænset til forhøjet blodtryk. De er også gavnlige i forbindelse med kontrol af fedme og i forbindelse med forebyggelse af metabolisk syndrom.

En infusion med olivenblade tilberedes ved at lægge en spiseskefuld tørrede blade af planten i kogende vand. Efter at have ladet væsken trække, sies den og kan drikkes. Mange mennesker indtager den efter måltider.

5. Hvidløg

Flere undersøgelser og forskning har støttet hvidløgs blodtrykshæmmende egenskaber. Sammenlignet med placebo eller ingen behandling hjælper præparater, der indeholder hvidløg, med at kontrollere blodtryksniveauet. Det menes at øge produktionen af nitrogenoxid, hvilket resulterer i afslapning af glatte muskler og vasodilatation.

Det vigtigste stof i hvidløg er allicin. Denne forbindelse indeholder antioxidant og egenskaber, der kan indfange frie radikaler. For at få mest muligt ud af dets egenskaber skal du knuse hvidløget, før du tilsætter det til gryden med kogende vand. Du kan ledsage det med citron og ingefær.

Prøv naturlige infusioner til at sænke forhøjet blodtryk med lægelig overvågning

Som vi allerede har gjort det klart, bør brugen af disse naturlige infusioner til at sænke forhøjet blodtryk supplere den medicinske tilgang. De er ikke mirakelmidler og vil ikke have en umiddelbar virkning på blodtryksværdierne.

Det er også en prioritet at informere lægen, hvis disse infusioner skal tages ofte. På denne måde vil lægen være i stand til at vurdere, om der er interaktioner med de ordinerede lægemidler, eller om en anden helbredstilstand ville være en kontraindikation for brugen af dem.

Det er ikke ualmindeligt, at dette sker, så lægen bør overvåge, om infusionerne ændrer metabolismen eller effektiviteten af de lægemidler, der er blevet ordineret.

Det kan interessere dig ...

7 fødevarer, der hjælper med at sænke forhøjet blodtryk indenfor 15 dage
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 fødevarer, der hjælper med at sænke forhøjet blodtryk indenfor 15 dage

Forhøjet blodtryk afhænger af mange forskellige faktorer. Prøv disse 7 fødevarer, der hjælper med at sænke forhøjet blodtryk indenfor 15 dage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gasca, José María Gimeno. “Fisioterapia: Diente de León.” Medicina naturista 1 (2000): 20-23.
 • Illes JD. Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male. J Chiropr Med. 2021 Jun;20(2):90-94.
 • Moghadam MH, Imenshahidi M, Mohajeri SA. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. J Med Food. 2013 Jun;16(6):558-63.
 • Nicho Nicho, Alberto Gabriel, and Flor de María La Rosa Zavalla. “Leche fermentada con extracto de apio (Apium graveolens l.), y carambola (Averrhoa carambola l.) En la prevención de la hipertensión arterial del adulto mayor.” (2015).
 • Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, Sarandöl E, Sağ S, Başer KH, Cordan J, Güllülü S, Tuncel E, Baran I, Aydinlar A. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. J Int Med Res. 2008 Nov-Dec;36(6):1326-34.
 • Sohrabi F, Niazmand S, Mahmoudabady M, Niazmand MJ. The vasodilatory effect of Apium graveolens L (celery) seed in isolated rat aorta: The roles of endothelium, calcium and potassium channels. Avicenna J Phytomed. 2021 Jan-Feb;11(1):44-53.
 • Sharifi-Rad M, Berkay Yılmaz Y, Antika G, Salehi B, Tumer TB, Kulandaisamy Venil C, Das G, Patra JK, Karazhan N, Akram M, Iqbal M, Imran M, Sen S, Acharya K, Dey A, Sharifi-Rad J. Phytochemical constituents, biological activities, and health-promoting effects of the genus Origanum. Phytother Res. 2021 Jan;35(1):95-121.
 • Reinhart KM, Coleman CI, Teevan C, Vachhani P, White CM. Effects of garlic on blood pressure in patients with and without systolic hypertension: a meta-analysis. Ann Pharmacother. 2008 Dec;42(12):1766-71.
 • Ried K, Frank OR, Stocks NP, Fakler P, Sullivan T. Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord. 2008 Jun 16;8:13.
 • Shaito A, Thuan DTB, Phu HT, Nguyen THD, Hasan H, Halabi S, Abdelhady S, Nasrallah GK, Eid AH, Pintus G. Herbal Medicine for Cardiovascular Diseases: Efficacy, Mechanisms, and Safety. Front Pharmacol. 2020 Apr 7;11:422.
 • Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38.
 • Saibandith B, Spencer JPE, Rowland IR, Commane DM. Olive Polyphenols and the Metabolic Syndrome. Molecules. 2017 Jun 29;22(7):1082.
 • Xiong X, Li X, Zhang Y, Wang J. Chinese herbal medicine for resistant hypertension: a systematic review. BMJ Open. 2015 Jan 30;5(1):e005355.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.