Sunde vaner til at øge energiniveauet øjeblikkeligt

Hemmeligheden bag et højt energiniveau ligger i at opretholde sunde vaner, der giver velvære. Kaffe er blot endnu en fornøjelse på listen.
Sunde vaner til at øge energiniveauet øjeblikkeligt
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

I modsætning til hvad mange tror, behøver du ikke at drikke flere kopper kaffe tidligt om morgenen for at øge energiniveauet i løbet af dagen. Faktisk er det muligt at holde sig skarp og veloplagt ved at udføre nogle meget enkle handlinger. Ved du, hvad de kan være? Udforsk dem her!

Nogle gange ved du ikke hvorfor, men på en eller anden måde vågner du op og føler, at du mangler “brændstof” til at bevæge dig uden tyngde fra her til der og selvfølgelig til at udføre alle dine aktiviteter.

Du prøver en lækker kop kaffe, men sandheden er, at du vågner meget mindre end forventet. Så spekulerer du på, hvad du kan gøre. Drikke endnu en kop kaffe? Ikke nødvendigvis! Nøglen ligger i dine vaner.

Sådan kan du øge energiniveauet i hverdagen

Den daglige rutine kan slide din krop ned, og hvis vi tilføjer, at du ikke spiser eller sover godt, så er det helt forståeligt, at du ikke har nok energi til at klare dagen. Derfor deler vi følgende råd med dig, så du kan holde dig energisk hele dagen. Prøv dem i dag!

1. Få en god nats søvn

Kvinde sover i seng

Det virker måske indlysende, men det er vigtigt at huske denne første anbefaling. En god nats søvn går hånd i hånd med mere energi i løbet af dagen.

Det har ikke noget at gøre med, hvor længe du sover (selv om 8 timer ville være ideelt), men med kvaliteten. Prøv at ligge behageligt i sengen, med en tilstrækkelig dyne og så lidt lys som muligt. Du bør også undgå tv og telefon i ca. en time, før du går i seng.

2. Motion kan øge energiniveauet

Det lyder måske helt selvmodsigende at dyrke fysisk aktivitet før kl. 10 om morgenen, men det er langt bedre for dig end at gøre det om eftermiddagen eller om aftenen. Det skyldes, at motion frigiver endorfiner, som forbedrer dit humør og forbereder dig på resten af dagen.

Du behøver ikke at have et job, der giver dig mulighed for at starte senere på dagen. Du kan i det mindste gå en tur med hunden 15 minutter, efter du er vågnet. Du bliver nødt til at sætte vækkeuret lidt tidligere, men det er det hele værd.

Den anden mulighed, hvis du ikke bryder dig om at stå tidligt op, er at få din krop i bevægelse på en mindre “formel” måde. Du kan f.eks. cykle til arbejde, tage trapperne i stedet for elevatoren eller parkere din bil længere væk fra arbejdet, så du skal gå lidt længere (og gå tilbage).

3. Meditér

Måske er motion ikke noget for dig (selv om det er godt for dit helbred), og du ønsker en mere afslappet aktivitet, men stadig have mere energi i løbet af dagen. I dette tilfælde anbefaler vi, at du dedikerer 10 minutter til meditation.

Du behøver ikke at være tibetansk munk eller ekspert i meditation. Du skal blot sætte dig selv i lotusstilling (med krydsede ben og ret ryg), lukke øjnene og fokusere på din vejrtrækning.

Lad alle tanker om arbejde, penge, forhold eller andre huslige problemer glide væk. Koncentrér dig om din krop og intet andet.

5. Luk naturligt lys ind i dit hjem

Kvinde trækker gardin fra for at øge energiniveauet

Den bedste måde at lade dit sind vide, at det er tid til at stå op, er med naturligt lys. Gå derfor ikke glip af muligheden for at lade en lyskilde være lige ved hånden.

Hjernen begynder at blive aktiveret, når gardinerne trækkes fra, efter at vækkeuret er gået i gang. Ligeledes forbedres dit humør.

5. Spis en ordentlig morgenmad

Det er vigtigt ikke at udskyde eller springe dette måltid over, for det er pr. definition til for at give dig alle de næringsstoffer, du skal bruge for at starte dagen.

Det er meget almindeligt, at folk, der har travlt med at komme ud af huset, blot drikker en kop kaffe på vejen, men det er ikke nok. Stå op 10 minutter tidligere og tilbered en komplet morgenmad med frugt, kornprodukter og mejeriprodukter.

Morgenmad, der indeholder kulhydrater og fibre, er bedre til at give energi til hele dagen. Eksempel: En skål med græsk yoghurt med havregryn, en skive fuldkornsbrød med ost og en banan.

6. Korrekt kropsholdning og højt energiniveau går hånd i hånd

Du kan også ændre nogle vaner, når du kommer på arbejde, så du føler dig mere energisk eller vågner op uden at have brug for to kopper kaffe først.

Det første, vi anbefaler, er at forsøge at placere dit skrivebord tæt på et vindue, hvor der kommer naturligt lys ind. Det vil hjælpe med at holde din hjerne aktiv.

En anden anbefaling er at opretholde en god kropsholdning, ikke kun for at undgå spændinger og smerter, men også for at du ikke “sover” foran skærmen. Derfor skal dine skuldre være så lige som muligt, skuldrene skal være langt fra ørerne, og nakken skal være behagelig.

7. Bevæg dig for at øge energiniveauet

Kvinde strækker ud ved vindue

Undgå stivhed ved at tilbringe flere timer i den samme stilling. Rejs dig op fra din stol i fem minutter hver time eller deromkring og gå rundt på kontoret.

Du får mere energi, når du bevæger dig og aktiverer din blodcirkulation.

8. Musikalisér

Nogle gange kan intet vække dig, selv om du prøver forskellige teknikker. Hvad med at spille noget optimistisk musik? Lyt til den alene eller del den med andre, hvad enten det er på arbejdet eller på dit hjemmekontor.

Behagelige melodier aktiverer hjernen og giver dig mulighed for at øge koncentration og fokus. De reducerer også stress og spændinger og gør livet meget sjovere!

Hvad venter du på for at prøve disse tips, nu hvor du kender dem? Gå i gang og få gavn af det hele!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003
  • Karageorghis, C. I., & Priest, D. L. (2012). Music in the exercise domain: a review and synthesis (Part II). International Review of Sport and Exercise Psychology. https://doi.org/10.1080/1750984X.2011.631027
  • Thoma, M. V., La Marca, R., Brönnimann, R., Finkel, L., Ehlert, U., & Nater, U. M. (2013). The Effect of Music on the Human Stress Response. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0070156
  • Lykins, E. L. B., & Baer, R. A. (2009). Psychological Functioning in a Sample of Long-Term Practitioners of Mindfulness Meditation. Journal of Cognitive Psychotherapy. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2013.09.027

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.