Kontraindikationer for kokosolie

Kokosolie ser ud til at have store kosmetiske fordele, men vi vil også se på kontraindikationer for kokosolie.
Kontraindikationer for kokosolie
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 30 maj, 2023

Kokos er et af de mest alsidige produkter, der findes. Det kan bruges både i ernæring og i kosmetik. Men samtidig er videnskaben begyndt at advare om kontraindikationer for kokosolie.

Med hensyn til kokosoliens egenskaber og fordele er der en skarp kontrovers, som endnu ikke er afgjort. Stoffet er sammensat af laurinsyre, caprylsyre og caprinsyre. Dette indebærer et højt indhold af mættet fedt, så regelmæssig indtagelse kan være skadeligt.

Kokosolie og dens egenskaber

For mange hører kokosolie til blandt de berømte superfoods takket være dens egenskaber. Den bruges som fugtighedscreme til hud og hår. Blandet med sukker er det en god eksfoliant og kan også bruges som erstatning for balsam og barberskum. I nogle tilfælde bruges det også som makeupfjerner.

Pointen er, at kokosolie er 100% fedt, og mellem 80 og 90% er mættet fedt. Derfor bliver den kompakt ved stuetemperatur, eller når den er kold.

Men der findes også kokosolie, som er fremstillet af 100% mellemkædede triglycerider. Disse absorberes meget hurtigt af kroppen, fremmer mæthedsfornemmelsen og forhindrer fedtlagring.

De kokosolier, der sælges på markedet, har dog ikke ovenstående formulering. De er ikke lavet med mellemkædede triglycerider, men med langkædede triglycerider. I dette tilfælde er effekten den modsatte: Langsommere absorption og øget fedtlagring.

Kokosolie i bøtte
Mængden af mættet fedt i kokosolie er høj, hvilket advarer om mulige sundhedsmæssige bivirkninger.

Kontraindikationer for kokosolie

Der er ingen afgørende data om fordele og ulemper ved kokosolie. En undersøgelse foretaget af Dr. Michael Mosley i 2018 viste, at dette produkt øgede det dårlige kolesterol, men også det gode kolesterol.

Forskere er enige om, at der er behov for mere forskning for at nå frem til en endelig konklusion. I mellemtiden fraråder læger og ernæringseksperter brugen af produktet i følgende tilfælde.

Mennesker med højt kolesteroltal

Folk med højt dårligt eller LDL-kolesterol bør betragtes som nogle af dem, der aldrig bør indtage kokosolie. Som nævnt er de tilgængelige beviser tvetydige i denne henseende. Indtil der foreligger mere information, er det bedst at forebygge mulige skader.

Kontraindikationer for kokosolie: Tilbøjelighed til fordøjelsesbesvær

Denne type olie er ikke ligefrem den nemmeste at fordøje. Hvis man er overfølsom over for fødevarer, er det bedst ikke at indtage dette produkt, da det kan irritere tarmslimhinden.

Hjertesygdomme og forhøjet blodtryk

Mættet fedt aflejres på væggene i arterierne. Det får blodgennemstrømningen til at blive blokeret. Under disse forhold kan der opstå forhøjet blodtryk, hvilket øger risikoen for hjertesvigt og hjerteanfald.

Kontraindikationer for kokosolie: Diabetes

Folk med diabetes bør holde sig fra kokosolie. Fortsat brug fremmer en betydelig stigning i blodsukkerniveauet. Insulinfølsomheden kan også blive påvirket.

Allergier i huden

Kokosolie kan forårsage en allergisk reaktion i huden. Virkningerne er betændelse, kløe og nældefeber. Hvis reaktionen er mere alvorlig, kan der opstå opkastning og endda vejrtrækningsproblemer.

Kvinde klør sig på armen
Kokosolie påført direkte på huden kan forårsage allergi. Det er bedst at teste et begrænset område først.

Vælg ekstra jomfru kokosolie

Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at vælge ekstra jomfru kokosolie. Generelt bør man undgå denne type olie, når den er raffineret og hydrogeneret. Desværre er det de mest almindelige typer i supermarkedet, og de er de billigste.

Ekstra jomfru kokosolie fremstilles ved at udvinde kokosmælk. Derefter efterlades den i sin naturlige, uraffinerede tilstand. Derfor ser den ikke så hvid og skinnende ud som traditionel kommerciel kokosolie, men den er meget sundere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mosley, M. (2018). Michael Mosley and Coconut Oil. Wisen Nutrition Coaching. Recuperado 25 de diciembre de 2021, de https://wisenutritioncoaching.com.au/2018/04/michael-mosley-and-coconut-oil/?pdf=3085.
  • Barbarroja-Escudero, J., de Mon Soto, M. Á., Antolín-Amérigo, D., & Sánchez-González, M. J. (2013). Reacciones alérgicas. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(29), 1769-1777.
  • Torres-González, M., Angulo-Guerrero, O., Oliart-Ros, R. M., & Medina-Juárez, L. A. (2009). Efecto de la refinación física sobre la calidad química y sensorial del aceite de coco. Grasas Aceites, 60, 96-101.
  • Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, Afzal I, Lentjes M, Luben R, Forouhi NG. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e020167. doi: 10.1136/bmjopen-2017-020167. PMID: 29511019; PMCID: PMC5855206.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.