Stress og forhøjet blodtryk: Hvordan hænger de sammen?

Der er en direkte sammenhæng mellem stress og forhøjet blodtryk. Vi fortæller dig her, hvad det er, og hvad du kan gøre ved det.
Stress og forhøjet blodtryk: Hvordan hænger de sammen?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 12 maj, 2023

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der i øjeblikket omkring 1,28 milliarder voksne mellem 30 og 79 år, der lider af forhøjet blodtryk. Oplysningerne er foruroligende og overlapper med andre som f.eks. psykiske lidelser. I dag taler vi om forholdet mellem stress og forhøjet blodtryk, og hvorfor du bør være opmærksom på det.

Ifølge data fra American Institute of Stress (AIS) lever op mod 77 % af alle mennesker med en vis grad af stress i deres dagligdag. Det er en naturlig reaktion for at klare problemer. Men desværre har vi vænnet os til symptomerne på det. Du vil lære, hvorfor du bør interessere dig for denne sammenhæng, og hvad du kan gøre ved den.

Forholdet mellem stress og forhøjet blodtryk

Stresset forretningsmand

Som American Psychological Association (APA) fortæller os, udvikles stress på grund af et samspil mellem indre og ydre fænomener, der forårsager en ændring i næsten alle kroppens systemer. Stress er et meget komplekst fænomen. Men meget enkelt udtrykt er det en række fysiologiske og psykologiske reaktioner, som kroppen manifesterer over for en udfordring.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: 10 negative virkninger af stress på dit helbred, som du skal huske på

Disse reaktioner giver anledning til to muligheder: Positiv stress og negativ stress. I begge tilfælde reguleres det af det sympatiske nervesystem, og nogle af de hyppigste reaktioner er følgende:

 • Perifer vasokonstriktion.
 • Afbremsning af tarmmotiliteten.
 • Massiv frigivelse i blodbanen af kortisol, enkefalin, adrenalin og noradrenalin.
 • Stigning i blodglukose.
 • Forøgelse af immunforsvarets forsvarskapacitet.
 • Acceleration af koagulationsfaktorer (blodet bliver tykkere).

Stress er kroppen, der forsvarer sig selv

Alt det ovenstående udvikles som en forsvarsmekanisme, så kroppen bedre kan reagere på en situation, der truer dens integritet. Stress er ikke blot et følelsesmæssigt ubehag, men har praktiske konsekvenser for næsten alle kroppens systemer.

American Heart Association minder os om, at stress accelererer hjertefrekvensen og forsnævrer blodkarrene. Alt dette sker for at bringe mere blod til den centrale del af kroppen i stedet for til ekstremiteterne. Som følge heraf sker der en stigning i blodtrykket som følge af stress.

Dette fænomen er midlertidigt, så det varer lige så længe som andre symptomer på stress. Derfor påpeger forskerne, at stress ikke direkte forårsager hypertension, men at det kan have en indvirkning på udviklingen heraf.

Det skyldes, at genoprettelsen til niveauet før stress, som det fremgår af beviserne, er mere forsinket og med større kardiovaskulære virkninger, end man kunne forestille sig for nogle få årtier siden. Derfor bør patienter med hypertension, risikogrupper og generelt alle mennesker kontrollere stress for at undgå hypertension.

Arbejdsrelateret stress og forhøjet blodtryk

Som bekendt findes der forskellige former for stress. I nogle årtier er betegnelsen arbejdsstress blevet populær for at henvise til episoder, der udløses i en arbejdssammenhæng. Forskere advarer fortsat om, at arbejdsstress er en vigtig faktor i udviklingen af forhøjet blodtryk.

Lange arbejdstider, pres for at nå mål, frygt for nedskæringer og behovet for at tjene flere penge er blot nogle af de faktorer, der kan føre til stress på arbejdspladsen. Syndromet med udbrændte arbejdstagere, også kendt som udbrændthed, er en potentiel risiko for personer, der er diagnosticeret med forhøjet blodtryk. WHO har inkluderet det i ICD-11.

7 måder at reducere stress på for at kontrollere forhøjet blodtryk

Kvinde nyder naturen udenfor for at reducere stress og forhøjet blodtryk

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 adaptogene planter til at bekæmpe stress

Du har allerede lært, hvorfor stress forårsager forhøjet blodtryk, og hvordan disse episoder kan være kontraproduktive for patienter med forhøjet blodtryk. Vi kan ikke afslutte uden først at samle en række praktiske tips til at reducere dens forekomst i din hverdag.

Vi gentager, at der ikke er bevis for, at stress forårsager forhøjet blodtryk. M en det er en af mange faktorer, der påvirker processen (sammen med genetisk disposition, vægt, vaner som rygning osv.). I forbindelse med at leve livet i et sundere tempo og følge forslagene fra Harvard Health Publishing inviterer vi dig til at praktisere følgende:

 • Planlægge din tid: Så du ikke lader vigtige eller vanskelige ting ligge til sidst. Så du forvalter din fritid proportionelt og undgår at akkumulere opgaver, der vil resultere i en stigning i dit stressniveau.
 • Få nok hvile: Det anbefales i gennemsnit at sove otte timer om dagen uden afbrydelser. Det skal ikke være fordelt i cyklusser med to eller tre pauser. Søvn vil hjælpe dit sind og din krop med at genvinde den energi, der er nødvendig for at klare de daglige opgaver.
 • Udvide dine sociale relationer: Du skal ikke tilbringe din fritid alene, men i selskab med venner, familie eller kolleger. At gå i biografen, dyrke sport sammen eller deltage i møder er meget vigtigt for dit mentale helbred og for at styrke dine sociale relationer.
 • Øve dig i relationsteknikker som f.eks. yoga, meditation eller åndedrætsøvelser. Inddrag metoder, der giver dig ro i sindet, i din rutine. Du kan bruge dem som en flugtmulighed, når stress lurer.

Flere tips

 • Løse stressende problemer: Den bedste reaktion på problemer, der giver dig stress, er at se dem i øjnene og ikke at løbe væk fra dem. Du vil opdage, at du næsten altid kan løse dem uden større forhindringer, da vi mange gange anser et problem for mere kompliceret, end det i virkeligheden er.
 • Passe på dig selv: I alle henseender, da stress ofte er en konsekvens af, at vi forsømmer os selv. Indfør en sund kost, dyrk sport, lav plads i din dagsorden til ting, du kan lide, beløn dig selv, og lad dig ikke kun opsluge af arbejde eller ansvar.
 • Søge hjælp: Hvis du på trods af alt det ovenstående ikke kan håndtere stress, så tøv ikke med at søge professionel hjælp. Som nævnt forårsager denne reaktion fysiologiske ændringer, der påvirker dit helbred. Så du bør aldrig undervurdere dens virkninger på mellemlang og lang sigt.

Vi opfordrer dig også til at konsultere en kardiolog for at vurdere de mulige virkninger, som stress har på din hjerte-kar-sundhed. At holde op med at ryge, holde en sund vægt og reducere natriumindtaget er andre grundlæggende råd til at kontrollere forhøjet blodtryk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. Stress and hypertension. WMJ: official publication of the State Medical Society of Wisconsin. 1998; 97(11), 34-38.
 • Rosenthal, T., & Alter, A. Occupational stress and hypertension. Journal of the American Society of Hypertension. 2012; 6(1): 2-22.
 • Spruill, T. M. (2010). Chronic psychosocial stress and hypertension. Current hypertension reports. 2010; 12(1): 10-16.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.