Den korrekte rækkefølge for makeupprodukter

Skal du lægge foundation eller concealer først? Skal du lægge øjenmakeup først eller sidst? Det er nogle af de spørgsmål, der konstant dukker op, når du lægger makeup. Find svarene her!
Den korrekte rækkefølge for makeupprodukter

Sidste ændring: 26 august, 2022

At lægge makeup er en proces, der kræver en vis taktik for at opnå et fejlfrit og langvarigt resultat. Nogle mennesker overser dog den rigtige rækkefølge for makeupprodukter.

Øjenskygge, der tværes ud, eller som føles stiv på huden, er nogle af konsekvenserne af ikke at følge den korrekte rækkefølge for makeupprodukter. Det tyder på, at den rækkefølge, produkterne påføres i, ændrer resultatet.

Og selv om nogle kvinder fungerer godt med deres egen påføringsmetode, er det bedst at følge følgende trin for at påføre makeupprodukterne, hvis du vil opnå, at produkterne smelter bedre sammen, og at din makeup holder længere.

Den rigtige rækkefølge for makeupprodukter

Selv om du kan finde angivelserne for påføring på bagsiden af produktet eller på emballagen, informerer disse sjældent om, hvornår i rutinen du skal påføre hvert produkt. Derfor er det tilrådeligt at vide i detaljer, hvilke produkter der skal bruges først og hvorfor.

Lad os se på det!

1. Forbered din hud

For optimal optagelse af produkterne skal din hud være ren for eventuelle rester og snavs. Så det første, du skal gøre, er at vaske den.

Derefter skal den fugtes, da fugten skal bevares inde i cellerne. Hvis du har fedtet hud, er det dog bedst at vælge en oliefri variant.

Dette trin omfatter også en læbepomade og solcreme, som er meget nyttige for at forebygge aldringstegn og solpletter.

Du vil måske finde dette interessant: Hudpleje efter voksning

Kvinde påfører læbepomade

2. Primer som en god start på den korrekte rækkefølge for makeupprodukter

Selv om det er et valgfrit produkt, hjælper en primer med at danne en base for makeuppen. Derefter kan den bedre blandes sammen. Den hjælper også produktet til at blive siddende på huden. Husk dog, at denne type makeup normalt findes som creme eller gel.

Primerens funktion er at udjævne hudens uregelmæssige tekstur og minimere åbne porer, så overhuden ser glattere og fyldigere ud.

3. Påfør makeupprodukter på øjnene

At sminke øjnene før huden er ikke en gylden regel. Det er dog et trick, som eksperter bruger til at lægge denne makeup uden at påvirke resten af ansigtet. Faktisk er dette trin nøglen til at påføre en pudderøjenskygge eller en kraftig farve.

Øjenskygger findes i et univers af farver. Alligevel er det bedst at anvende komplementære nuancer, hvilket betyder, at man bruger en lysere og en mørkere nuance. Den første påføres der, hvor vippelinjen begynder, og slutter lige over øjenlågets fold. Den anden lægges lige under brynbenet, men uden at gøre øjenlågets hjørner mørkere.

4. Foundation

I den korrekte rækkefølge for makeupprodukter er en af de første opgaver at vælge en foundation, der er så tæt på din hudfarve som muligt. Der er forskellige måder at vide, hvilken farve der er den rigtige. Det mest almindelige trick er dog at påføre den på underarmen og tjekke, om den smelter sammen med din hud.

På samme måde skal du for at påføre foundation i ansigtet lægge en lille mængde af produktet på panden, kinderne, næsen, hagen og halsen og derefter fordele det jævnt med små tryk med fingrene eller med et redskab.

Hvis din foundation er pudder, skal du fjerne overskydende produkt fra penslen og derefter drysse et let lag ud over hele ansigtet. Til sidst skal du feje det over huden med lange, bueformede bevægelser.

Du vil måske finde dette interessant: DIY genanvendelige rondeller til at fjerne makeup

5. Concealer

Dette produkt er ideelt til at dække urenheder, aknear og rødme samt visse ufuldkommenheder. Concealere bør anvendes efter foundation for at forhindre, at huden ser tør ud.

Et af de trin, der skal følges, er at anvende concealer i en omvendt trekant under øjnene for at give øjnene et veludhvilet udseende. Glem heller ikke, at stick- og kompakte concealere er perfekte til mere intens dækning.

6. Bronzer, highlighter eller blush

Målet med disse tre produkter er at definere ansigtet. Bronzer kan påføres på kinderne og omkring tindingerne som en kontur.

Herefter kan du fremhæve kindbenene med lidt blush. Denne skal fordeles på kindbenet med cirkulære bevægelser og en tyk pensel.

Derudover giver en highlighter lys til ansigtet, så den kan påføres i øjenbrynsbuen, på næsetippen og toppen af kindbenet.

7. Matterende pudder: Den korrekte rækkefølge for makeupprodukter

Denne type pudder er beregnet til at give et ensartet mat resultat og fjerne glans. De er også nyttige til at forsegle en foundation.

Til at starte med skal du bruge en stor børste og påføre den til toppen af kindbenet. Påfør den derefter over næsen, panden og hagen.

8. Påfør makeupprodukter på dine øjenbryn

Der findes flere produkter til at sminke øjenbrynene med. Vi anbefaler dog, at du først kæmmer dem og fremhæver dem med en øjenbrynspensel eller et farveprodukt. Et meget praktisk trick til at definere øjenbrynenes form er at bruge en vinklet børste.

9. Påfør makeupprodukter på læberne

Denne proces indebærer, at du først markerer læben med en lipliner, derefter læbestift og til sidst gloss. Dog kan looket variere, så det er ikke nødvendigt at bruge alle tre produkter.

Det sidste trick til fyldige, tykke læber, som du ikke vil have til at være så iøjnefaldende, er at påføre læbestiften med fingerspidserne.

Kvinde påfører læbestift

10. Setting spray eller gennemsigtig pudder som det sidste trin i den korrekte rækkefølge for makeupprodukter

Disse produkter hjælper med at få makeuppen til at holde i længere tid. Selv om det ikke er et strengt nødvendigt trin at følge, er det en optimal procedure for at få den påførte makeup til at se bedre ud hele dagen. Hvis du skal bruge spray, skal den helst placeres i en X- og T-form i ansigtet.

Afsluttende ansigtspleje

Det er nødvendigt at vaske ansigtet både om aftenen og om morgenen. Inden du går i seng, skal din makeup fjernes, enten med en olie- eller vandbaseret rens (gel eller skum).

Efter alt det ovenstående skal der anvendes en toner, som er med til at fremme hudens hydrering. Med andre ord gør den huden mere modtagelig for de produkter, der påføres senere.

Selv om det ikke er obligatorisk at følge denne rækkefølge for makeupprodukter, kan de foreslåede tips hjælpe dig med at undgå fejltagelser og hjælpe dig med at få det aboslut bedste resultat!

Det kan interessere dig ...
De mest almindelige ingredienser i makeup
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De mest almindelige ingredienser i makeup

De mest almindelige ingredienser i makeup udfører mange forskellige egenskaber, når folk bruger det hver dag. Læs mere om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Natalie Beausoleil. Many Mirrors: Body imagen and social relations [Internet]. Capítulo Makeup in everyday life. United Estates: Editor Nicole Sault; 1994 [consultado septiembre 2021]. Página 33. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=VadK839gnrAC&oi=fnd&pg=PA33&dq=makeup+routine&ots=6K9BqPSqms&sig=u0VNrcCma2U6jjYizE4SymGsn-A&redir_esc=y#v=onepage&q=makeup%20routine&f=false
  • Natalie Beausoleil. Appearance work: woman`s everyday makeup practices. A Bell & Howell Information Company [Internet] 1992 [consultado septiembre 2021]. Disponible en:https://www.proquest.com/openview/efef8431e6b16b96b58e5149bf545249/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.