Mørke rande under øjnene

Årsagerne til dette problem er forskellige og kan variere fra person til person.
Mørke rande under øjnene
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Når folk får mørke rande under øjnene, forbinder de dem automatisk med en dårlig nats søvn. Selvom dette er en af de hyppigste årsager, er det ikke den eneste grund.

På samme måde tror de ofte, at det kun opstår, når en person er syg. Selvom det er rigtigt, at en person, der er syg, ofte viser dette tegn, er det også rigtigt, at der er raske mennesker med det samme problem.

Under alle omstændigheder er det sjældent relateret til noget større sundhedsproblem. Spørgsmålet er så… Hvorfor opstår det? Der er flere svar på dette spørgsmål.

Hvad er disse mørke rande?

Mørke rande er en blålig, grålig eller lilla farve, der vises under de nederste øjenlåg. Oftest sker dette kun lejlighedsvis. Der er dog mennesker, der ofte har dette under øjnene, selvom de ikke er syge og har sovet godt.

Hvis de ses på det nedre øjenlåg, skyldes det, at dette hudområde er ret tyndt og følsomt. Det er kun en halv millimeter tykt, så det er faktisk 5 gange tyndere end huden i resten af ansigtet og 10 gange tyndere end huden på resten af kroppen.

På samme måde er der mindre kollagen i de nedre øjenlåg, og dette område hæver lettere op på grund af blinken. Alt dette gør blodkarrenes nuancer gennemsigtige på en mere tydelig måde end på andre områder af kroppen.

En kvinde med mørke rander under øjnene

Poser og mørke rande under øjnene

Poser og mørke rande er to lignende problemer, men de er ikke det samme problem. De bliver ofte forvekslet, fordi de opstår i samme område: Det nedre øjenlåg. De er imidlertid forskellige af natur og har forskellige årsager, selvom de undertiden forekommer samtidigt.

Som nævnt ovenstående svarer mørke rande til en stigning i pigmenteringen i øjenlågsområdet. Med hensyn til dette problem skelner en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Dermatology mellem tre typer mørke rande under øjnene:

 • Pigmenteret. De er relateret til en øgning af melanin i øjenlågene.
 • Vaskulær. I disse er blodkarrene i øjenlågsområdet gennemsigtige.
 • Hævelse omkring øjnene. I dette tilfælde løber der en markant fure fra den indre øjenkrog til kinden.

Poser under øjnene er derimod en hævelse eller overflod, der opstår i det nedre øjenlåg. Som sådan har de ingen særlig farve og opstår på grund af tab af muskeltonus i øjenlåget, væskeansamling eller udposning af øjets fedt.

Hvorfor opstår mørke rande under øjnene?

En af årsagerne til mørke rande under øjnene er genetisk. I dette tilfælde er øjenlågsområdet mere pigmenteret, og karaktertrækket er arvet. Faktisk kan nogle etniciteter også være mere tilbøjelige til mørkere hud under øjnene.

Gellin og kolleger rapporterede om en familiesag, hvor 22 medlemmer blev påvirket i seks generationer med en genetisk bestemt form for hyperpigmentering, der påvirkede området omkring øjet.

-Dermatologisk kirurgi-

Årsager:

 • Træthed. Dette er en af de hyppigste årsager. Træthed får blodkarrene til at udvide sig, og øjenlågets sarte hud afspejler det tydeligere (især hvis træthed ledsages af stress).
 • Lægemidler. Nogle hypotensive øjendråber (dvs. dem, der reducerer tryk i øjet) forårsager pigmentering omkring øjet.
 • Ubalanceret kost. Overdrevet indtag af salt eller koffeinholdige fødevarer, især om aftenen, fører til væskeophobning og bidrager til forekomsten af mørke rande under øjnene.
 • Sollys. De nederste øjenlåg er følsomme over for solskader. Overdrevet eksponering forårsager, at produktionen af melanin aktiveres, og dermed opstår mørke rande under øjnene.
En kvinde med solcreme under øjnene

Andre årsager:

 • Allergisk reaktion på kosmetik. Når huden ikke tåler en bestemt type kosmetik, kan det generere reaktioner såsom mørkere hud under øjnene. Dette sker med produkter såsom concealer eller eyeliner.
 • Andre allergier. Allergier fører til mere histaminsekretion, og disse genererer vaskulær udspiling. På samme måde, hvis folk har kløende øjne, og de gnider dem kraftigt eller ofte, er mørke rande også mulige.
 • Væskeophobning. Væskeophobning er en af årsagerne til dette problem, foruden poser under øjnene.
 • Hormonelle ændringer. Hormonelle ændringer er ikke en direkte årsag til mørke rande under øjnene, men de genererer ændringer i kroppen, der påvirker øjenlågspigmentering, såsom væskeophobning.
 • Aldring. Tidens gang får øjenlågets hud til at blive tyndere og mere gennemsigtig.
 • Andre årsager. Jernmangel, atopisk dermatitis, eksem og reduceret fedt omkring øjnene er også årsager.

Fortsæt med at læse: Hvad er årsagerne til våde øjne?

Acceptér dem

Årsagerne til dette problem er forskellige og kan variere fra person til person. Imidlertid indikerer de normalt ikke alvorlige sundhedsproblemer (undtagen når de er et resultat af væskeophobning eller en sygdom).

Generelt kan forstærkning af æstetisk pleje bidrage til at reducere dem. Eksperten José María Rumbo-Prieto foreslår imidlertid, at det ideelle ville være at lære at acceptere dem. I denne henseende er den endelige løsning til enhver ændring at gennemgå pigmenteringsbehandling. Besøg derfor en specialist for at få detaljerede oplysninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Prieto, J. R. (2017). Las antiestéticas ojeras: ¿antes guapa que sencilla? Enfermería Dermatológica, 11(32), 7-9.
 • Huang, Y. L., Chang, S. L., Ma, L., Lee, M. C., & Hu, S. (2014). Clinical analysis and classification of dark eye circle. International Journal of Dermatology53(2), 164–170. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2012.05701.x
 • Freitag, F. M., & Cestari, T. F. (2007, September). What causes dark circles under the eyes? Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00324.x
 • Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment. J Cutan Aesthet Surg. 2016;9(2):65–72. doi:10.4103/0974-2077.184046
 • Carranza Romero, C., y López-Bran, E. (2018). Alteraciones de la pigmentación. Medicina – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 12 (48), 2854–2863. https://doi.org/10.1016/j.med.2018.01.006
 • Roh, MR y Chung, KY (2009). Círculos oscuros infraorbitales: definición, causas y opciones de tratamiento. Cirugía Dermatológica, 35 (8), 1163–1171. https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2009.01213.x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.