Koshaer eller lag af væren: Hvad de betyder i yoga og filosofi

Ifølge den klassiske yogalære består mennesket af fem lag kaldet koshaer. Lad os se, hvad de er, og hvordan man kan give dem næring.
Koshaer eller lag af væren: Hvad de betyder i yoga og filosofi
Maria Alejandra Morgado Cusati

Skrevet og kontrolleret af filosof Maria Alejandra Morgado Cusati.

Sidste ændring: 02 december, 2022

Ifølge læren i den østlige spirituelle tradition og især Vedanta-filosofien består mennesket af fem lag, kaldet “koshaer”. Efterhånden som vi bevæger os ind i hvert af dem, bliver de mere subtile. De begynder især på det fysiske niveau (kroppen) og går helt ned til den dybeste del af vores væsen.

For at forstå dette bedre kan vi forestille os de fem koshaer som matrjosjkaer, russiske dukker, der indeholder mindre og mindre udgaver af dem selv, som passer perfekt ind i hinanden.

Men i modsætning til disse er koshaerne udelelige og uadskillelige. Faktisk er de så sammenvævede og gennemtrængelige med hinanden, at det, der påvirker ét niveau, har konsekvenser for de andre. Lad os se nærmere på, hvad de hver især består af, og hvordan man kan arbejde med dem.

De 5 koshaer og deres betydning

Koshaerne blev først beskrevet i den gamle yogatekst Taittiriya Upanishad, som menes at være skrevet i det 6. århundrede f.Kr., og giver retningslinjer i forbindelse med åndelig frigørelse.

Tilhængere af denne østlige filosofi mener, at koshaerne er nøglen til at forbedre bevidstheden om den indre verden og til at udvikle en forbindelse mellem sind, krop og ånd.

Desuden hævder de, at den rette opmærksomhed på hver af lagene kan vække dybere bevidsthedstilstande på vejen til selvrealisering. Så hvordan kan vi få adgang til dem? Lad os tage et kig på det.

1. Annamaya kosha (det fysiske lag)

Dette er det yderste lag og svarer til den fysiske krop: Muskler, knogler, hud, organer osv. Det er den tætteste af koshaerne og den, vi er mest bevidste om. Det repræsenterer alle vores fysiske menneskelige behov, såsom at spise og drikke for at overleve.

Det omfatter også alle aspekter af vores fysiske krop og er derfor underlagt naturens love, herunder dødelighed. Denne kappe plejes gennem metoder som korrekt kost, fysisk træning, tilstrækkelig hvile og gode vaner i almindelighed.

Kvinde mediterer med en kop te i hånden

For at nære annamaya kosha er det nødvendigt at opretholde sunde vaner som sund kost og fysisk træning.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Yoga og graviditet: Hvilke stillinger kan jeg lave?

2. Pranamaya kosha (laget for vital energi)

Kendt som “åndedrætslegemet” er dette det første subtile lag og henviser til den vitale energi (prana), som styrer vores biologiske processer og giver os energi. Det er det, der i kinesisk medicin er kendt som “chi”, og som de gamle egyptere kaldte “ka”.

Hvis dette lag ikke er ordentligt næret og roligt, vil det ikke være i stand til at forsyne os med energi optimalt. Det er derfor tilrådeligt at praktisere pranayama åndedrætsøvelser, der giver os mulighed for at mærke bevægelsen af denne vitale strøm.

For at bevare livskraftens sundhed anbefales det også at få masser af frisk luft og sollys. Faktisk forklarer yogatekster, at solen er den vigtigste kilde til prana.

3. Manomaya kosha (det mentale lag)

Manomaya kosha er det “mentale lag”, så det omfatter vores tanker og følelser samt vores fem sanser. Det vil sige, at det er ansvarligt for at modtage sansestimuli og registrere indre og ydre fænomener.

Herfra etablerer vi automatiske reaktioner og reflekser, som bestemmer vores daglige handlinger. Men som stedet for vores følelser er det det mest ustabile lag af alle.

Af denne grund og på grund af dets mellemliggende position kan dets ophidselser forstyrre de to første koshaer. Faktisk kan det endda blokere vores forbindelse med de to højere koshaer.

Sundheden i manomaya koshaen forbedres ved meditation med mantraer. Det er således muligt at berolige og afbalancere dette lag for at frigøre de energi-“knuder”, der er knyttet til komplekse og tvangsmæssige tanker.

Da det mentale lag også “fodres” af de sanseindtryk, vi tilbyder det, er det vigtigt at give det et harmonisk miljø, interessante professionelle udfordringer og sjove og medfølende relationer.

4. Vijnanamaya kosha (laget for viden og bevidsthed)

Endnu mere subtilt er vijnanamaya kosha, som er “visdommens lag”. Det omfatter alle det højere sinds funktioner, såsom bevidsthed og vilje. Selv om det ofte forveksles med det tredje lag, henviser de til forskellige ting.

Mens manomaya kosha henviser til mere grundlæggende mentale processer (såsom opfattelser og følelser), hentyder det fjerde lag til højere mentale funktioner, såsom blandt andet beslutningstagning, skelneevne, intellekt og selvviden.

Det er faktisk dette, der adskiller os fra andre dyr, da kun mennesker har evnen til at lede vores eget liv, være fri for instinktets impulser og træffe moralske beslutninger.

For at pleje dette lag anbefales en yogisk livsstil, kontemplation og meditation. Disse fremmer en klar dømmekraft, en bedre intuitiv opfattelse og større viljestyrke.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Mindfulness for børn og unge voksne: Er det effektivt?

5. Det højeste af de fem koshaer: Anandamaya kosha (laget for lyksalighed)

Dette er det inderste og mest subtile lag. Den henviser til “lyksaligheden”. Det giver os mulighed for at forbinde os med ren glæde og opleve små glimt af det guddommelige.

Hos de fleste mennesker er det ikke udviklet. Kun helgener, vismænd og sande mystikere har udført det indre arbejde, der er nødvendigt for at gøre denne åndelige lyksalighed til en reel del af deres daglige oplevelse.

Den lyksalighed, som det består af, er som et stort lys, der er ekspansivt og uforanderligt, og som overskrider materiel, rationel og intuitiv viden for at forbinde sig med den mest transcendentale sandhed, hvor tid, rum og individualitet ikke eksisterer.

Mange mennesker, der har haft nærdødsoplevelser, fortæller, at de har opfattet et strålende hvidt lys, der udstråler en altomfattende visdom og ubetinget kærlighed. Dette er oplevelsen af anandamaya kosha.

For at vække vores lyksalighedens lag kan vi udføre følgende øvelser:

  • Uselvisk tjeneste. Dette åbner vores hjerte for vores medfødte forening med andre væsener.
  • Hengivenhed over for Gud. Dette åbner vores hjerte for foreningen med det “allestedsnærværende guddommelige væsen”.
  • Dybt fokuseret meditation. Forbundet med forbindelsen med vores eget guddommelige væsen.
Mand mediterer for at nære sine koshaer

Oplevelsen af anandamaya kosha giver os mulighed for at forbinde os med det guddommelige. Det er det sværeste niveau at udvikle.

Koshaer er en måde at lære vores sande jeg at kende på

Ifølge Vedanta-filosofien kan vi opdage vores sande essens og virkelig forbinde os med verden gennem koshaerne. Vi skal bare begynde at blive opmærksomme på hver enkelt af dem og pleje dem, som vi bør. Til dette formål er yoga og meditation fremragende allierede.

Det kan interessere dig ...
4 buddhistiske læresætninger om kærlighed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 buddhistiske læresætninger om kærlighed

De buddhistiske læresætninger har et særligt syn på kærlighed, som alle kan lære og nyde godt af i deres eget forhold. Se disse synspunkter i denne...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.