Kost til øsofagitis: Hvad skal du spise?

Det er vigtigt at optimere en kost til øsofagitis for at opnå optimal symptomatologisk kontrol. Få mere at vide her.
Kost til øsofagitis: Hvad skal du spise?

Sidste ændring: 19 maj, 2023

Når man lider af øsofagitis, er det vigtigt at ændre kosten for at sikre en god kontrol af symptomerne og dermed øge følelsen af velvære og forbedre patientens liv. Denne sygdom er normalt kronisk og kan være forårsaget af flere faktorer. Men ofte er brugen af lægemidler ikke nok, og en intervention baseret på livsstil er nødvendig. Hvad skal indgå i en kost til øsofagitis?

Før vi begynder, skal vi understrege, at ændring af vaner kan hjælpe med at forhindre udviklingen af mange lidelser samt lette deres håndtering. Nøglerne er normalt fysisk træning, god ernæring og regelmæssig udsættelse for sollys. Også en god nattesøvn vil gøre en forskel på lang sigt.

Hvad er øsofagitis?

Øsofagitis er en sygdom, der forårsager en reduktion af trykket i lukkemusklen i spiserøret, hvilket får mavesaft og fordøjelsesenzymer til at stige opad igen.

Dette kan føre til refluks og den frygtede halsbrand. Faktisk vil du, hvis det ikke afhjælpes, opleve en ændring i tarmepitelet, som kan ende med det, der kaldes Barretts øsofagus. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Missouri Medicine.

Kvinde med mavepine

De vigtigste symptomer på øsofagitis er normalt refluks og halsbrand.

Der findes dog forskellige grader af øsofagitis afhængigt af vævets erosion. Vi kan skelne mellem grad A, B, C og D alt efter størrelsen af de sår, der er forårsaget i fordøjelseskanalen. Normalt kan det, efterhånden som forekomsten af disse stiger, blive nødvendigt at anvende lægemidler for at forhindre deres udvikling, så større onder ikke opstår.

Hvad er den anbefalede kost til øsofagitis?

Personer, der lider af øsofagitis, bør optimere deres kost for at forhindre sygdommens udvikling. Først og fremmest anbefales det at undgå store måltider med et højt fedtindhold, primært af typen transfedt. Denne type fedt har vist sig at give en klar inflammatorisk effekt, hvilket kan forværre symptomerne.

Tilsvarende bør man undgå fødevarer med irriterende egenskaber som kaffe, chokolade, krydret mad og naturligvis alkoholholdige drikkevarer. Især alkohol betragtes som en risikofaktor for udvikling af denne type sygdom, der påvirker mave-tarmkanalen.

Dette bekræftes af en undersøgelse offentliggjort i Current Medicinal Chemistry . Der er ingen sikker dosis af dette giftige stof, så det er bedst at fjerne det fra kosten for at bevare et godt helbred.

Andre gode vaner, såsom at opretholde en ordentlig måltidsplan og øge tilstedeværelsen af fødevarer med højt indhold af slim, kan hjælpe. Disse sidste forbindelser er en type fibre, der findes i grøntsager, såsom græskar og squash, som hjælper med at blødgøre slimhinden og dermed beskytte fordøjelsesrørets vægge.

Illustration af sure opstød

Afslutningsvis vil det være afgørende at undgå at lægge sig ned lige efter at have spist for ikke at fremme forekomsten af refluks. Det er altid vigtigt at holde en så oprejst stilling som muligt, indtil fordøjelsen er afsluttet, i hvert fald i maveområdet. Dette vil reducere risikoen for ubehag.

Du er måske også interesseret i: Hvad forårsager sure opstød?

Hvornår skal man gå til lægen?

På trods af at man følger de ovenstående indikationer, er der måske ikke nogen væsentlig forbedring i kontrollen af symptomerne. I dette tilfælde kan det være nødvendigt at konsultere en specialist for at vurdere tilstanden for at søge en effektiv farmakologisk behandling.

Derudover er det altid godt at undgå skadelige ændringer i tilstanden af kropssammensætningen. Øsofagitis bliver mere udtalt, når fedtvægten stiger, og reduceres, når vægten tabes. Derfor anbefales det stærkt at dyrke regelmæssig fysisk motion. Frem for alt bør styrketræning prioriteres for at opnå en betydelig ændring, der opretholdes på lang sigt.

En kost til øsofagitis kan hjælpe med at kontrollere lidelsen

Som du har set, er øsofagitis en sygdom, der normalt reagerer godt på kostændringer. En ændring af vaner er normalt nok til at opleve en forbedring.

Kombinationen af en korrekt kost med motion vil medføre ændringer i kropssammensætningen. Det vil i høj grad reducere presset på lukkemusklen i spiserøret. Ligeledes kan det være tilrådeligt at undgå at bære stramt tøj og at stoppe giftige vaner.

Som det sidste skal det bemærkes, at en anden væsentlig risikofaktor for udvikling af øsofagitis er rygning. Det er blevet mindre og mindre hyppigt, at folk begynder at ryge takket være forebyggelseskampagner. Men det er stadig et stort folkesundhedsproblem. Dette giftige stof øger risikoen for at lide af komplekse sygdomme, så det skal undgås for enhver pris.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bujanda DE, Hachem C. Barrett’s Esophagus. Mo Med. 2018;115(3):211-213.
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Surdea-Blaga T, Negrutiu DE, Palage M, Dumitrascu DL. Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Curr Med Chem. 2019;26(19):3497-3511. doi:10.2174/0929867324666170515123807

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.