8 medicinske årsager til rygsmerter

Lider du af lændesmerter? Hvis du har en god sundhed og kropsholdning og tror, at der kan være en anden årsag til dette symptom, skal du tale med din læge for at få den korrekte diagnose.
8 medicinske årsager til rygsmerter

Sidste ændring: 26 august, 2022

Rygsmerter er et af de problemer, der genererer mange hvert år. Der er mange årsager til rygsmerter, for eksempel dårlig kropsholdning eller irritation nederst på din rygsøjle.

Lændesmerter er en af de mest normale former for rygsmerter. Man føler sig stiv og anspændt i den nedre del af ryggen, nogle gange ledsaget af smerter eller en prikkende fornemmelse

Mange med lænde- eller rygsmerter har svært ved at udføre dagligdagens opgaver. Ofte bliver tilstanden blot værre, hvis man prøver, og kan reducere ens evne til at bevæge sig.

Selv om det typisk er mildt og sporadisk, er det vigtigt at finde ud af, hvilke årsager til rygsmerter, der kan ligge bag, for at udvikle en behandling og forhindre yderligere komplikationer.

I dag vil vi diskutere otte af de medicinske årsager til rygsmerter, som du ikke bør ignorere. Find ud af hvad de er!

1. Årsager til rygsmerter: Lumbal slidgigt

Kvinde med laende smerter

Denne degenerative sygdom påvirker skiverne på hvirvlerne, der tjener som stabilisatorer til din rygsøjle. Det udløser en inflammatorisk reaktion, der forårsager smerte, stivhed og vanskeligheder med at udføre visse bevægelser.

Det udvikles typisk på grund af slid på leddene fra aldring. Det kan dog også være et resultat af traumer eller overanstrengelse.

Besøg denne artikel efter “8 medicinske årsager til rygsmerter”:

5 udstrækningsøvelser til naturligt at lindre rygsmerter

2. Muskelspændinger

Overstrækning af en muskel eller et led i nedre ryg kan også være kilde til smerte. Dette medfører ustabilitet i rygsøjlen og svært ved at opretholde visse stillinger.

Typisk er det forårsaget af kraftige fysiske aktiviteter eller pludselige og gentagne bevægelser i visse sportsgrene. Det kan også skyldes overvægt og visse andre forhold.

3. Muskelkramper

Kvinde med ondt i laenden

De fleste tilfælde med lændesmerter er forårsaget af muskulære problemer. En kramp i musklerne i et område kan forårsage, at den fryser op, hvilket i sidste ende fører til betændelse og smerte.
Denne skade kan skyldes visse bevægelser eller på grund af dårlig kropsholdning.

4. Problemer med lændehvirvelsøjlen

Problemer kendt som discopathies, såsom diskusprolaps eller osteophytes, kan være årsager til tilbagevendende smerter i nedre ryg.

Disse degenerative lidelser fører til irritation, smerte og vanskeligheder med at udøve sport med høj intensitet. Generelt forværres symptomerne, når du vågner op eller forbliver siddende i lange perioder. Derudover kan smertefulde fornemmelser strække sig til benene, især hvis en nerve bliver komprimeret.

5. Muskelsvaghed

Kvinde holder sig til ryggen

Muskelsvaghed kan opstå på grund af manglende fysisk træning, dårlig kost eller andre usunde vaner. Dette får rygsøjlen og leddene til at tabe deres stabilitet og støttekapacitet.

Som følge heraf er der belastning på området, og smerter kan strække sig fra nedre ryg til dine arme og ben.

6. Kvindelige reproduktive lidelser

Visse forhold, der påvirker kvinders reproduktive system, kan være forbundet med rygsmerter og kan være sporadiske. Dette sker hyppigt under livmoderkontraktioner og kramper i perioder.

Det kan også være et produkt af lidelser som endometriose eller blæreinfektioner.

Hvis smerten er tilbagevendende og strækker sig fra bækkenet til lænden, er det bedst at se din læge.

7. Mave- og tarmproblemer

Kvinde med mavesmerter - aarsager til rygsmerter

De fleste mennesker tillader rygsmerter til forhold, der påvirker rygsøjlen. I visse tilfælde kan det imidlertid være et advarselstegn på en fordøjelsessystem sygdom.

Peptiske sår, rektal smerte og forstoppelse er alle tilstande, der kan udløse rygsmerter.

Læs også denne artikel efter “8 medicinske årsager til rygsmerter”:

Smertelindrende midler mod reumatoid artritis

8. Nyresygdom

Det er meget vigtigt at overveje nyresygdom som en mulig årsag til lændesmerter. Selv om det måske ikke er det eneste symptom, så opstår det typisk, når problemet forværres.

Smerten vil være synlig på siderne og i den nederste centrale ryg. Det vises normalt, når du har nyresten eller infektioner i urinvejen.

Andre symptomer kan indebære ændringer i din urins farve og lugt, moderat feber eller en brændende fornemmelse under vandladning.

Lider du af lændesmerter? Hvis du har en god sundhed og kropsholdning og tror, ​​at der kan være en anden årsag til dette symptom, skal du tale med din læge for at få den korrekte diagnose. Selvom det ikke altid er seriøst, er det bedre at afgøre, om dets oprindelse er en sygdom af større bekymring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.