5 vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen

Forsøger du at tabe dig under overgangsalderen? Er du bekymret for de komplikationer der kommer med at være overvægtig? Prøv disse vigtige tips til at passe på dig selv i denne periode.
5 vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er altid en god idé at tabe sig under overgangsalderen, ikke bare af kosmetiske årsager. Selvom det på dette tidspunkt i dit liv er helt normalt at bekymre sig om sin figur, er den rigtige kropsvægt meget vigtigt for dit generelle helbred. Det er derfor nødvendigt at træffe nogle vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen.

Din krop og dens funktioner oplever en pludselig ændring på grund af hormonelle ændringer i overgangsalderen. Dit stofskifte sænkes, og der er en større tendens til at opbygge kropsfedt, vandretention og tab af muskelmasse.

For at modvirke alle disse effekter er det afgørende at forstå den rolle, som din kost spiller. Selvom mange mennesker ignorerer kostens betydning, er det at opretholde en god kost den vigtigste faktor i at beholde en sund vægt og undgå alvorlige sygdomme.

Hvad er nøglen til at tabe sig i overgangsalderen? Hvilke ændringer har du brug for at lave til din kost?

Mange kvinder vil gerne vide svarene på disse spørgsmål. I denne artikel vil vi derfor gerne dele 5 vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen.

En sund kost til at tabe sig under overgangsalderen

At holde sig til en sund kost er den bedste måde at tabe sig på i overgangsalderen. Selvom det også er en god idé at vedligeholde andre gode vaner, vil indtag af mad med høj næringsværdi hjælpe med til at optimere dit stofskifte.

På grund af de ændringer, din krop gennemgår i denne periode af dit liv, skal du sørge for, at du får den rigtige mængde næringsstoffer. Faktisk er der nogle særlige ernæringsmæssige krav til forebyggelse af kroniske sygdomme såsom knogleskørhed og gigt.

Den gode nyhed er, at du ikke behøver at lave hårde restriktioner eller følge strenge ordninger. Ved at kombinere nogle sunde ingredienser kan du designe en balanceret, fuldendt kostplan, der kontrollerer fedt og kalorier.

Fødevarer til at tabe sig under overgangsalderen

Sunde foedevarer

Hvis du vil skubbe dit stofskifte til at tabe sig i overgangsalderen, er det en god idé at inkludere nogle særlige fødevarer i din kost, der er rigtig gode til dette formål, såsom:

 • Magert kød (kylling, svinekød eller kalkun)
 • Fisk og skaldyr
 • Hele korn (havre, ris, fuldkornsbrød osv.)
 • Frugt og grønt
 • Bælgplanter (Bønner, linser, ærter, soja)
 • Nødder og frø
 • Sunde fedtstoffer (olivenolie, avocado, solsikkeolie)

Vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen

Udover at inkludere disse ideelle fødevarer i din kost, er det godt at træffe nogle vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen, for at gøre din kost sundere og mere effektiv:

1. Forøg din proteinindtagelse

Proteinrige foedevarer

Proteinrige fødevarer med høj næringsværdi er afgørende for enhver kost i overgangsalderen. Dette makronæringsmiddel hjælper med at opretholde kroppens muskelmasse, og er også en fantastisk energikilde til bedre ydeevne.

At tilføje mere protein i din kost vil hjælpe med enhver øvelse du laver for at opretholde muskelmasse. Samtidig forstærker det stofskiftet, og hjælper med at tabe sig lettere.

Nogle proteinrige fødevarer omfatter:

 • Magert kød
 • Fisk og skaldyr
 • Bælgplanter og nødder
 • Æg
 • Mejeriprodukter

2. Spis en balanceret morgenmad

Sund morgenmad

En af de store fejl, som kvinder under overgangsalderen laver, er at springe morgenmaden over for at “spare på kalorier”. Dette er langtfra godt for at tabe sig, men gør dig i stedet svagere og øger din sult.

En sund og balanceret morgenmad skal bestå af 25% af dit daglige kalorieindtag. Du kan ikke blot erstatte morgenmad med en kaffe eller nogle kiks, forarbejdede fødevarer eller færdigretter.

3. Spis mere grønt og frugt

En stor bunke groentsager

Frugter og grøntsager er sunde for folk, der forsøger at tabe sig i overgangsalderen. De er fyldt med næringsstoffer og egenskaber, der hjælper med at brænde fedt uden at påvirke dit helbred på en negativ måde.

Vi anbefaler, at du spiser mellem fem og seks portioner om dagen for at kontrollere din sult, øge din energi og forbedre dit stofskifte.

4. Undgå mættet fedt og sukker

Usunde foedevarer - tabe sig under overgangsalderen

Stofskiftet virker i et langsommere tempo fra overgangsalderens begyndelse. Af denne grund er det vigtigt at begrænse mængden af mættede fedtstoffer og sukker i din kost, så du ikke overbelaster dit stofskifte.

Forarbejdede fødevarer, bagværk og slik må ikke indgå i din kost. Det er vigtigt at læse etiketten, så du ikke køber dem ved et uheld.

5. Forøg dit vandindtag

En kvinde der drikker vand - tabe sig under overgangsalderen

At drikke nok vand er fortsat en af de vigtigste ting for at opretholde en sund og balanceret kropsvægt. Denne vigtige væske hjælper med at rense din krop, regulere kropstemperaturen og undgå energitab.

At drikke nok vand gør at du føler dig mæt i længere tid mellem måltiderne og forbedrer fordøjelsen. Som et resultat bør du prøve og drikke mellem 6 til 8 glas om dagen.

Forsøger du at tabe dig i overgangsalderen? Er du bekymret for de komplikationer der kommer med at være overvægtig? Prøv nogle af disse vigtige kostvalg for at tabe sig under overgangsalderen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Deer RR., Volpi E., Protein intake and muscle function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2015. 18 (3): 248-53.
 • Alissa EM., Ferns GA., Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (9): 1950-1962.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.