Kronisk daglig hovedpine: Alt, hvad du behøver at vide

Kronisk daglig hovedpine er hovedpine, der forekommer hver dag eller næsten hver dag. Det er invaliderende. Få mere at vide her.
Kronisk daglig hovedpine: Alt, hvad du behøver at vide
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 16 maj, 2023

Kronisk daglig hovedpine er en gruppe af lidelser, der er karakteriseret ved tilbagevendende hovedpine i mindst 15 dage om måneden, i 3 måneder eller mere om året og i mere end 4 timer om dagen. Ca. 3-5 % af verdens befolkning har hovedpine hver dag eller næsten hver dag.

Hovedpine er den vigtigste årsag til konsultation for neurologiske symptomer i klinisk praksis.

Tilstedeværelsen af kroniske daglige smerter kan gøre en person uarbejdsdygtig, fordi den påvirker hans eller hendes livskvalitet og mentale sundhed og forårsager fysiske, sociale og erhvervsmæssige funktionsnedsættelser. Det anslås, at ca. 90 % af patienter med kronisk daglig hovedpine har samtidig eksisterende psykiatriske problemer.

Hvad er kronisk daglig hovedpine?

Som nævnt er der tale om hovedpine, der forekommer 15 dage eller mere om måneden i mere end 3 måneder om året. Det gælder enhver form for hovedpine, der forekommer næsten dagligt eller dagligt.

Det omfatter en lang række undertyper:

Transformeret migræne og kronisk spændingshovedpine er de hyppigste. På grund af deres tilbagevendende karakter er de invaliderende. Intensiteten forstyrrer arbejde og søvn.

De tilknyttede risikofaktorer er følgende:

Kvinde lider af kronisk daglig hovedpine

Primær og sekundær

Ovennævnte er den primære (eller ægte) kroniske daglige hovedpine. Den er ikke forårsaget af en anden tilstand og er ikke relateret til funktionelle eller strukturelle ændringer. Den er underopdelt i kortvarig og langvarig.

Sekundær hovedpine er forårsaget af en anden tilstand. Den udløses af en fysiologisk ændring og omfatter de tilfælde, der er forårsaget af misbrug af smertestillende midler (også i håndkøb).

Årsager til kronisk daglig hovedpine

Årsagen til primær kronisk daglig hovedpine er ikke velkendt, fordi der ikke er en enkelt oprindelse. Men tilstande som følgende kan findes i de sekundære:

 • Betændelse i blodkar (eller vaskulitis) i og omkring centralnervesystemet: Disse omfatter slagtilfælde, hypertensivt urinsyre og tilstedeværelsen af et cerebralt aneurisme.
 • Betændelse i nerverne (eller neuralgi): Især i baghovednerven eller trigeminusnerven.
 • Infektioner: Meningitis, bihulebetændelse.
 • Ændringer af det intrakranielle tryk: Enten faldende eller stigende.
 • Tilstedeværelsen af en pladsbesættende læsion.
 • Efter en traumatisk hjerneskade.
 • Hvileforstyrrelser: Obstruktiv søvnapnø.

Brugen af analgetika, herunder smertestillende midler i håndkøb, når de tages mere end 2 dage om ugen eller 9 dage om måneden, øger risikoen for rebound-hovedpine.

Behandling af kronisk daglig hovedpine

Behandlingen af kronisk daglig hovedpine afhænger af, om den er af primær eller sekundær årsag. I førstnævnte tilfælde fokuserer lægen på at forebygge smerteudbruddet. I sidstnævnte tilfælde er tilgangen rettet mod oprindelsen.

Der anvendes flere lægemidler til at forhindre udviklingen:

 • Tricykliske antidepressiva (f.eks. nortriptylin) eller selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (f.eks. fluoxetin), som også hjælper mod depression, angst og tilhørende søvnforstyrrelser.
 • Betablokkere, såsom atenolol, metoprolol og propranolol.
 • Antikonvulsiva, såsom topiramat og divalproatnatrium.
 • Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er).
 • Botulinumtoksinininjektioner (især nyttige hos dem, der ikke kan tåle daglig oral medicinering).
Piller i en hånd

Antidepressiva kan hjælpe med at forbedre de tilknyttede psykiske symptomer.

Hvornår skal du gå til læge?

Der bør konsulteres en læge, hvis kronisk daglig hovedpine har følgende karakteristika:

 • Den er invaliderende.
 • Forværring eller skiftende mønstre.
 • Kræver en højere end anbefalet dosis af smertestillende midler i håndkøb.
 • Den ledsages af andre symptomer som f.eks. feber, nakkestivhed, desorientering, krampeanfald, sløret tale, dobbeltsyn eller tab af muskelstyrke.

Kronisk daglig hovedpine kræver hurtig lægehjælp. For at mindske intensiteten eller hyppigheden indtil tidspunktet for professionel vurdering bør udløsende faktorer dog undgås.

Du må ikke selvmedicinere eller tage smertestillende midler i håndkøb i mere end 2 dage om ugen. Som et alternativ til acetaminophen eller ibuprofen kan naproxen anbefales.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.