Midler mod spændingshovedpine

Spændingshovedpine rammer næsten 80% af den voksne befolkning. Den sociale aktivitet og arbejdsaktivitet hos dem, der lider af det, er reduceret med op til 60%.
Midler mod spændingshovedpine

Sidste ændring: 11 oktober, 2021

Du har sikkert på et tidspunkt lidt af den såkaldte spændingshovedpine, der påvirker begge sider af hovedet og ikke kun den ene side, som det ofte sker med migræne. Med denne konstante dunkende smerte kommer en stivhed i nakken og hovedbunden, et ubehag, der især viser sig midt på dagen, og som tager til i løbet af eftermiddagen.

Det er en type hovedpine, som langt størstedelen af befolkningen lider under, men hvis den kommer flere dage om ugen og i tre måneder i træk, er der tale om en kronisk tilstand, der kræver en særlig type behandling.

I forbindelse med spændingshovedpine er det almindeligt, at vi tyer til en eller anden form for smertestillende medicin, men nogle gange vil vi gerne undgå forbruget af det.

Derfor tilbyder vi dig nogle naturlige midler, som giver dig en pause, da hovedpinens årsager skyldes situationer med angst og stress, som vi kan kontrollere under hensyntagen til deres udløsende faktorer.

Årsager til spændingshovedpine

Der er mange faktorer, der forårsager denne irriterende hovedpine, men disse kunne være de grundlæggende årsager:

Forskellige typer

Ifølge den videnskabelige litteratur har vi to typer af spændingshovedpine:

  • Type I: Den, der varer i flere måneder og har en højere forekomst om morgenen, hvorefter den stopper og dukker op igen om eftermiddagen. Smerten er centreret på begge sider og i nakken.
  • Type II: Den mest almindelige i befolkningen. Den er karakteriseret ved diffuse smerter og en irriterende trykkende fornemmelse. Den varer mellem en og tre dage. Medicin lindrer den normalt ikke.

Forskelle mellem migræne og spændingshovedpine

Spændingshovedpine viser sig mere som en generaliseret smerte med tryk i tindingerne og baghovedet, også i nakken. Nogle gange varer det i timer eller lidt over en halv time. Det kommer typisk i to eller tre dage og forsvinder derefter.

Migræne har for sin del en meget lokaliseret smerte. Nogle gange forekommer den kun i den ene side af hovedet, lyset generer os, vi får kvalme, bliver svimle, hvilket er noget, der f.eks. ikke forekommer ved spændingshovedpine. Nogle gange forsvinder det med en simpel nakkemassage.

Midler mod spændingshovedpine

B-vitamin

Ifølge flere undersøgelser kan B-vitamin hjælpe os med at lindre hovedpine. Det er tilrådeligt at rådføre sig med lægen, om det ville være muligt at tilføre et ekstra tilskud af vitaminer med de tabletter, der normalt sælges i helseforretninger.

Hvis fagpersonen giver sin godkendelse, kan vi tage en pille på 250 milligram om dagen i to uger.

Man kan også finde B-vitamin i kalvelever, fed fisk og æg og grønne bladgrøntsager.

Lavendel

Lavendel er perfekt til at lindre stress og hovedpine. Vi kan tage det som en infusion om morgenen og midt på eftermiddagen for at lindre spændingshovedpine. Du kan også komme et par dråber æterisk lavendelolie i kogende vand og inhalere dampen, som aromaterapi.

Salvie

Ifølge nogle undersøgelser indeholder denne plante stoffer, der hjælper med at regulere neurotransmittere i hjernen og normalisere blodgennemstrømningen i den. Den har også antiinflammatoriske egenskaber, hvilket gør den perfekt, hvis vi tager den som en infusion. Tag to af disse blomster, lad dem koge i vand og drik væsken midt på eftermiddagen.

Magnesium

Magnesium er effektivt til at forebygge og lindre hovedpine og migræne: Det er et mineral, der får musklerne til at slappe af og lindrer stress, beroliger nerver og lindrer hovedpine. Det findes i brune ris, kakaopulver, græskarkerner, tørret basilikum, paranødder og andet.

Mynte

Et perfekt middel mod hovedpine. Hvis vi drikker to kopper te om dagen: Morgen og eftermiddag, vil vi mærke de gavnlige virkninger. Til dette formål er to teskefulde tørret mynte nok til en kop meget varmt vand. Lad det trække i et par minutter og drik det lidt efter lidt og uden hastværk.

Andre tips

  • Brug en god pude til at sove. Den position, som vi holder nakken og hovedet i, er meget vigtig.
  • Pas på din kropsholdning, når du læser, arbejder eller laver andre aktiviteter.
  • Gør det til en vane at strække nakke, ryg og skuldre fra tid til anden for at undgå overbelastning.
  • Tjek dit syn. Spændingshovedpine er nogle gange ubehag relateret til et ubehandlet synsproblem.
  • Håndtér dine stressede situationer, tag dig tid til dig selv, hvil dig og sæt prioriteter.

Der findes mange typer hovedpine, men de er alle meget irriterende og kan forhindre os i at gennemgå vores hverdag og udføre visse aktiviteter. Her er nogle nemme tips og midler, så du kan få lidt lindring fra din spændingshovedpine.

Men som vi altid råder til, bør du som det første gå til lægen, hvis disse problemer er vedvarende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Godia, E. C. (2011). Cefalea tensional. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70002-6
  • Rojo, E. (2012). Cefalea tensional y migraña. Actualizaciones.
  • IMSS. (2009). Cefalea tensional y Migraña en el adulto. Guía de Referencia Rápida.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.