Tricks til behandling af søvnapnø

Skadelige vaner som rygning kan have meget at gøre med forekomsten og udviklingen af søvnapnø. Alternativt kan andre vaner som f.eks. at synge hjælpe med at håndtere dette problem.
Tricks til behandling af søvnapnø
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 22 december, 2022

Søvnapnø er en potentielt alvorlig lidelse, som forhindrer dig i at trække vejret godt, mens du sover. Din vejrtrækning kan stoppe i alt fra et til flere sekunder en eller flere gange om natten. Efter hver pause vender din vejrtrækning tilbage til det normale. Der kan være behov for behandling af søvnapnø.

Hvis du snorker meget og føler dig træt, selv efter at du har sovet hele natten, lider du måske af søvnapnø. Det er dog ikke alle, der har søvnapnø, der snorker.

Hvis du er bekymret, anbefaler vi naturligvis, at du konsulterer en læge. De vil kunne afgøre, om dine symptomer svarer til søvnapnø, og de vil foretage de nødvendige undersøgelser for at fastslå det.

Mænd, personer, der er overvægtige og over 40 år, personer med en historie af søvnapnø i familien eller personer med små luftveje er mere udsat for risiko for søvnapnø. Det er også et almindeligt problem for dem, der lider af astma eller luftvejsproblemer.

Nedenstående giver vi dig nogle tips, som du kan bruge til behandling af søvnapnø.

Råd til behandling af søvnapnø

De råd, vi giver her, erstatter ikke noget, som en læge kan foreslå, men de kan hjælpe med at håndtere symptomerne på søvnapnø.

Kvinde smiler i søvne

Omorganisér din søvnrutine

Den mest almindelige måde at behandle apnø på er at følge en søvnrutine. Sørg for, at tidspunkterne er kontinuerlige og konsekvente. Dette lader din krop gå ind i en “lettere” hviletilstand. Husk, at hvis du ikke er konsekvent eller har det behageligt, når du sover, er der større sandsynlighed for at få muskulære uregelmæssigheder og vejrtrækningsproblemer.

Tab dig

Fedme er løst forbundet med søvnapnø. Det fedt, der ophobes i din hals og nakke, kan være farligt, da det kan blokere dine luftveje. Det kan forårsage snorken og forhindrer dine lunger i at fungere optimalt.

Det kan være nyttigt at tabe sig for at reducere symptomerne på søvnapnø. Dette er, hvad undersøgelser som den, der blev offentliggjort i 2004 i Journal of Medicine fra universitetet i Navarra, bekræfter.

Det er nok at følge en simpel motionsrutine og reducere dit indtag af forarbejdede fødevarer, der er rige på sukker og fedt.

Behandling af søvnapnø: Prøv at sove på siden!

Når du sover på ryggen, er det meget sværere for dit åndedrætssystem at løse søvnapnø. Din krop kæmper for at rydde blokerede luftveje. I denne stilling falder din tunge og de bløde væv i din hals naturligt ned bag i munden. Dette kan blokere dine luftveje og få dig til at snorke.

Ud over at sove på siden skal du placere en pude mellem dine knæ, mens du sover. Det forhindrer dig i ubevidst at ændre din stilling.

Det er vigtigt, at du undgår at sove på ryggen eller maven. Disse to stillinger forårsager afbrudt søvn. Desuden vil du komme til at snorke meget mere.

Tilføj motion til din rutine

Kvinde ruller yogamåtte ud

Motion er en integreret faktor i forbindelse med vægttab. Ved at dyrke kontinuerlig motion styrker du dine luftveje. Det betyder, at når du går i seng, vil det være lettere at falde i søvn.

Sørg for, at du følger en afbalanceret kost

Ifølge Dr. Diego Garcia Borreguero, den medicinske direktør for International Institute for Sleep, er et underskud i optagelsen af magnesium, komplekse B-vitaminer, zink, kobber, calcium og jern i din daglige kost relateret til søvnforstyrrelser.

Det er faktisk klart, at det er vigtigt at følge en afbalanceret kost, der indeholder alle disse næringsstoffer, hvis du ønsker at holde søvnforstyrrelser på afstand – især søvnapnø.

Undgå rygning, både aktivt og passivt

Rygning er en af årsagerne til søvnapnø. Kemikalierne i røg eller tobak, som du indfører i din krop, forårsager forsnævring, betændelse og irritation i dine luftveje. Hvis du ønsker at stoppe snorken. er det en god idé at undgå cigaretter og tobak i alle former.

Du kan måske også lide: Alt om, hvordan tobak påvirker huden

Sang kan være positivt i behandling af søvnapnø

Kvinde synger som en del af behandling af søvnapnø

Selvom det kan virke underligt, er det gavnligt at synge for at styrke de bløde væv i ganen og halsen. Når du øger din muskelkontrol i disse områder, mindsker du derfor sandsynligheden for, at dine luftveje bliver blokeret på grund af løse eller slappe muskler.

Undersøgelser som den, der er foretaget af specialister i Storbritannien, bekræfter dette. En forskergruppe i Storbritannien gennemførte en undersøgelse for at afgøre, om sangundervisning reducerede snorken hos en gruppe snorkende personer.

De bemærkede, at hos de fleste forsøgspersoner var snorken blevet mindre. Nu hvor du ved det, så prøv at synge en gang imellem!

Det gør ikke noget, hvis du ikke har en god stemme.Vælg blot din yndlingssang og syng den. Husk også, at sang kan være med til at reducere stress.

Disse tips kan være til hjælp, når det gælder behandling af søvnapnø. Vi anbefaler dog, at du opsøger en læge, hvis du mener, at du lider af nogle af disse symptomer.

Det kan interessere dig ...
Naturlige behandlinger af symptomer på  søvnapnø
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige behandlinger af symptomer på søvnapnø

Søvnapnø anses som en ''alvorlig'' sygdom. Lær mere omkring behandlinger af symptomer på søvnapnø i den følgende artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.