Krympeplast: Hvad er det, og hvordan bruger man det?

Krympeplast er et af de mest moderne materialer i håndværksverdenen. Find ud af, hvorfor det er så populært, og hvordan du kan bruge det.
Krympeplast: Hvad er det, og hvordan bruger man det?

Sidste ændring: 25 april, 2023

Selv om det nyder stigende popularitet, er der ikke noget nyt ved krympeplast. Det har været brugt siden 1970’erne – blandt andet til skolehåndværk og smykker. Det fås i forskellige størrelser og farver.

Det kaldes “krympe”, fordi det kan krympe i størrelse og vokse i tykkelse op til syv gange, når det udsættes for høje temperaturer. Det kan bruges til at lave nøgleringe, magneter, scrapbooking-elementer og meget mere. Vil du vide mere om det? Vi fortæller dig alt om det.

Hvad bruges krympeplast til?

Krympeplastik er en favorit, når det gælder fremstilling af håndværk, fremstilling af kostumesmykker og print af fotos. Der findes endda en særlig sort til sidstnævnte formål, selv om den har en tendens til at være dyrere end almindelig plast.

Folk laver ofte nøgleringe, øreringe, vedhæng, magneter og pynt til dekoration af ringe, hårnåle og scrapbooking-elementer. Men det er så alsidigt, at den eneste grænse er din fantasi.

Hvordan bruger man krympeplast?

Denne plast er meget nem at bruge. Lad os se på i detaljer, hvilke materialer du skal bruge, og hvilke trin du skal følge for at bruge den i håndværk.

Materialer

De materialer, du skal bruge, er følgende:

 • Krympeplast i den størrelse og farve, du ønsker. Hvis du ønsker at printe på dem, skal du sørge for at spørge efter denne type i den butik, hvor du køber dem.
 • Permanente tuscher, alkoholbaseret blæk, farveblyanter, stempler eller kridt. Husk, at du ikke får brug for dem alle. Det afhænger generelt af den plastikplade, du skal bruge.
 • En lille saks og en hullemaskine. Sidstnævnte bruges, hvis du har planer om at lave et vedhæng, en nøglering eller et par øreringe.
 • Design. Uanset om du vil printe eller tegne på din krympeplast, er det nødvendigt at forberede de designs, du skal bruge.
 • Sandpapir, helst af fin kvalitet. Du får sandsynligvis brug for det, hvis designet har mange kurver, eller hvis der dannes små ujævnheder, når du skærer.
 • Ovn, varmepistol eller hårtørrer. I dette tilfælde kan du bruge en af de tre. Hvis du laver håndværk med børn, bør denne del altid udføres af en voksen.

Anbefalinger

Processen med at lave håndværk med krympeplast kan opdeles i tegning af designet og bagning. I det første trin skal designet tegnes, spores eller printes på arket. Derefter skal du skære, slibe og lave et hul (kun hvis det er nødvendigt, f.eks. til nøgleringe, øreringe, vedhæng m.m.).

Der er dog nogle overvejelser, som du skal tage hensyn til, når du laver designet. Nogle af dem er følgende:

 • Alle formater, undtagen det gennemsigtige, kan bruges med farveblyanter.
 • Til at tegne på de gennemsigtige ark kan du bruge tuscher, alkoholbaseret blæk og stempler med permanent maling.
 • Tegn altid på den ru overflade af arkene.
 • Farvelæg uden at bruge for meget tryk. Det er ikke nødvendigt at være helt ensartet. Plastikken krymper trods alt op til syv gange sin størrelse, så farverne bliver mere intense.
 • Klip ud og efterlad en margin på to til tre millimeter. Prøv også at forsøge ikke at gøre formerne for komplicerede, da figuren kan blive ødelagt under bagningen.

Bagning

Før figurerne kommes i ovnen, skal ovnen forvarmes til mindst 140 °C og højst 170 °C. Når den er varm, skal du komme figuren i ovnen. Husk, at den skal ligge på bagepapir på en bageplade.

Lad den være i ovnen i tre minutter. Tag den derefter ud, lad den køle af, og så er det slut! Du har lavet dit første krympeplastikhåndværk. Hvis den er blød, skal den bages mere.

Noget lignende er tilfældet, hvis den har bobler. Det er et tegn på, at temperaturen ikke var høj nok, og du skal derfor sætte den i ovnen igen. Denne gang kan det tage lidt længere tid.

Krympeplast: Et materiale med uendelige muligheder

Krympeplast er blevet en nødvendighed i håndværkets verden. Det er et af de foretrukne materialer til fremstilling af smykker og tilbehør. Desuden bruges det også til fremstilling af souvenirs til særlige lejligheder, f.eks. bryllupper.

Folk vælger det, fordi det er let at bruge, og mulighederne er uendelige. Da det imidlertid kræver brug af en ovn for at bearbejde det, bør håndværk med børn overvåges og støttes af en voksen.

Hvis materialet klistrer sammen, skal det straks tages ud af ovnen. Når det er kølet lidt af, kan det skilles ad ved hjælp af et redskab. Når dette er gjort, er det eneste, der er tilbage at gøre, at varme det op igen, så krympningsprocessen finder sted korrekt. Har du lyst til at prøve det? Du vil blive overrasket over resultatet!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.