Kun Agüero: Hvilket hjerteproblem blev opdaget?

Sergio Kun Agüero har et hjerteproblem, som vil holde ham af banen i tre måneder. Hvad er der galt? Det fortæller vi dig i artiklen.
Kun Agüero: Hvilket hjerteproblem blev opdaget?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Sergio Kun Agüero, der for nylig er kommet til på fodboldholdet FC Barcelona, lider af et hjerteproblem, som blev tydeligt under en nylig kamp. Alle blandt publikum var bekymret, da spilleren blev kørt væk efter at have manifesteret symptomer i brystet.

Mens kampen mod Alavés var i gang, omkring det 40. minut af første halvleg, lå Agüero på jorden. Han oplevede trykken i brystet, ubehag i nakken, svimmelhed og åndenød. Selv om han i første omgang kunne forlade banen til fods, blev han senere bragt med ambulance til et hospital.

Den første officielle rapport fra Barcelona FC var følgende:

“Kun Agüero har meldt om en episode med ubehag i brystet og er blevet bragt til hospitalet til en kardiologisk undersøgelse.”

-FC Barcelona-

Hvad er spillerens hjerteproblemer? Hvilke risici er der? Lad os tage et kig på det.

Arytmier: Ændringer i hjerterytmen

Det er blevet rapporteret, at Kun Agüeros hjerteproblem er arytmi.

Denne kategori er dog meget bred, da den omfatter enhver ændring i hjerterytmen.

Det er ikke klart, hvilken type arytmi det er, som den argentinske spiller lider af. Da han blev kørt væk, sagde nogle journalister, at hans puls var meget høj i forhold til hans alder og fysiske tilstand. Det tyder på en takyarytmi.

Hjerterytmeforstyrrelser kan medføre en lavere puls end normalt eller en øget puls. Desuden er der inden for hver af disse undergrupper flere diagnostiske muligheder.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Symptomer på hjertesygdomme hos kvinder

Takyarytmi kunne være tilfældet for Kun Agüero

Ved at samle de data, der findes, antager eksperter derfor, at spilleren har en form for takyarytmi som den mest sandsynlige årsag. Dette gælder især i betragtning af, at han allerede har gennemgået en behandling hos Dr. Josep Brugada.

Ifølge FC Barcelona indebærer indgrebet 90 dages orlov for atleten:

“Spilleren Kun Agüero har gennemgået en diagnostisk og terapeutisk procedure hos Dr. Josep Brugada. Han er sygemeldt, og i løbet af de næste tre måneder vil effektiviteten af behandlingen blive evalueret for at afgøre hans helbredelsesproces.”

-FC Barcelona-

Dr. Brugada er en meget kendt specialist i kardiologi. Faktisk er et syndrom, der er forbundet med pludselig død hos voksne, opkaldt efter ham, da han opdagede og beskrev det i 1990’erne sammen med sine andre kolleger.

Elektrokardiogram

Typer af takyarytmi

Som vi allerede har afklaret, er det ikke blevet oplyst, hvilken specifik type arytmi spilleren lider af. Vi ved heller ikke, hvilken procedure der blev udført for at behandle den.

Vi antager dog, at det er en type takyarytmi, og at behandlingen og hviletiden kunne tyde på f.eks. atrieflimmer.

Takyarytmi er patologiske ændringer i hjerterytmen med en række slag på over 100 slag pr. minut. Denne type tilstand er supraventrikulær, hvis slagene har deres udspring i forkamrene, og ventrikulær, hvis fokus er i hjertets ventrikler.

De mest almindelige former for takyarytmi

 • Sinus takykardi: Denne type arytmi kræver ingen behandling. Det er en forhøjelse af hjertefrekvensen over 100 slag pr. minut, men uden patologiske konsekvenser. Den kan f.eks. skyldes motion eller angst.
 • Ekstra hjerteslag: Det er avancerede elektriske impulser, der afbryder det normale interval mellem slagene. Derfor forekommer et slag før tid på en isoleret måde.
 • Atrieflimren: Dette kan være Sergio Kum Agüeros hjerteproblem. Det er den mest almindelige form for arytmi. Oprindelsen ligger i tilstedeværelsen af flere foci i forkamrene, der producerer slag på samme tid, uden koordinering. Generelt rapporterer personer, der lider af dette, om brystsmerter, åndenød og svimmelhed. Den terapeutiske tilgang er at forsøge at normalisere hjerterytmen med medicin eller elektrisk kardioversion. Hvis lægen foreskriver det, kan der foretages et kirurgisk indgreb for at fjerne strukturelle ændringer i hjertet, som kan være ansvarlige for lidelsen. Desuden ordineres der ofte antikoagulantia eller trombocytmedicin for at reducere muligheden for, at fibrilleringen forårsager tromber.
 • Atrieflagren minder meget om atrieflimmer, bortset fra at frekvensen stabiliseres ved ca. 150 slag pr. minut.
 • Ventrikulære ekstrasystoler: Der er tale om elektriske impulser, der stammer fra områder i ventriklerne, som ikke burde styre hjerteslagene. De er ikke særlig symptomatiske. Nogle mennesker opfatter dog en slags pause mellem nogle slag.
 • Vedvarende ventrikulær takykardi er en form for takykardi, der er mere til stede hos patienter med en fortid med hjertesygdom. Den forekommer med hastigheder på mere end 100 slag pr. minut i mere end 30 sekunder. Det kan føre til synkope.
 • Ventrikelflimmer: Som det sidste er dette den farligste og mest dødbringende arytmietype. Hjerteslagene er fuldstændig uorganiserede, og hjertekamrene kan ikke udføre deres funktion, nemlig at udstøde blodet i kredsløbssystemet. Det kan medføre døden inden for få minutter efter indtræden. Der er ingen anden måde at behandle den på end med elektrisk kardioversion.
Person behandles for atrieflimren

Kan Kun Agüeros hjerteproblem ende med pludselig død?

Der er blevet spurgt om muligheden for, at den argentinske spiller fra FC Barcelona risikerer pludselig død. Når disse episoder opstår inden for sporten, husker vi altid tilfælde af atleter, der er døde under udøvelsen af deres sport.

Men strengt taget har pludselig død inden for sporten en lav forekomst. Der er ingen signifikant forskel i tilfældene sammenlignet med resten af befolkningen, der ikke dyrker professionel sport.

Når det er sagt, har man fundet ud af, at personer over 50 år, der dyrker intensiv motion, er mere udsatte for episoden. Dette ville ikke være tilfældet for Kun Agüero.

Det er rigtigt, at mange typer arytmi kræver behandling for at forebygge komplikationer. Forkammerflimmer, som vi beskrev, kræver en tilgang, der omfatter reduktion af muligheden for trombusdannelse.

Blodpropper fra hjertet kan bevæge sig gennem kredsløbssystemet og blokere blodgennemstrømningen til andre organer. Dette er kendt som tromboemboli og er ansvarligt for f.eks. nogle slagtilfælde.

Vi tror, du gerne vil læse: Hjertebanken om natten: Hvad du bør vide

Hvad er der i vente for Sergio Kun Agüero?

De 90 dages hvile, som fodboldspilleren har taget, er forebyggende. Målet er at evaluere hans reaktion på behandlingen for at udelukke fremtidige risici. På den måde kan lægerne afgøre, om han skal vende tilbage til banen og på hvilke betingelser.

Der er dog ingen tvivl om, at han modtager den bedst mulige lægelige rådgivning. Dr. Josep Brugada er en verdensberømt specialist. Inden for blot tre måneder vil det være muligt at vide, om risikoen er minimal nok til, at atleten kan vende tilbage til den intense aktivitet, som Fc Barcelona og det argentinske landshold kræver.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Suárez-Mier, M. Paz, and Beatriz Aguilera. “Causas de muerte súbita asociada al deporte en España.” Revista española de cardiología 55.4 (2002): 347-358.
 • Armengol, Juan Jorge González, Antonio López Farré, and Fernando Prados Roa. “Síncope de esfuerzo y riesgo de muerte súbita en deportistas jóvenes: perspectiva clínica y genética.” Emergencias: Revista de la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias 23.1 (2011): 47-58.
 • Ueda N, Nagase S, Kataoka N, Nakajima K, Kamakura T, Wada M, Yamagata K, Ishibashi K, Inoue Y, Miyamoto K, Noda T, Aiba T, Izumi C, Noguchi T, Ohno S, Kusano K. Prevalence and characteristics of the Brugada electrocardiogram pattern in patients with arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy. J Arrhythm. 2021 Aug 30;37(5):1173-1183. doi: 10.1002/joa3.12628. PMID: 34621416; PMCID: PMC8485808.
 • Achkasov E, Bondarev S, Smirnov V, Waśkiewicz Z, Rosemann T, Nikolaidis PT, Knechtle B. Atrial Fibrillation in Athletes-Features of Development, Current Approaches to the Treatment, and Prevention of Complications. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 4;16(24):4890. doi: 10.3390/ijerph16244890. PMID: 31817190; PMCID: PMC6950061.
 • Guasch E, Mont L. Diagnosis, pathophysiology, and management of exercise-induced arrhythmias. Nat Rev Cardiol. 2017 Feb;14(2):88-101. doi: 10.1038/nrcardio.2016.173. Epub 2016 Nov 10. PMID: 27830772.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.