Kunstige hjerter kan hjælpe patienter uden donorer

En gruppe videnskabsfolk fra OHSU har formået at udvikle kunstige hjerter, som kan bruges i hjertetransplantationer i en nær fremtid.
Kunstige hjerter kan hjælpe patienter uden donorer

Sidste ændring: 15 april, 2021

En multidisciplinær gruppe af forskere udvikler kunstige hjerter, som kan være et alternativ til hjertetransplantationer. Hvad er de lavet af? Hvordan fungerer de? I denne artikel vil vi forsøge at svare på disse spørgsmål.

Hjertetransplantationer

Hjertetransplantationer er kirurgiske operationer, hvor et svagt hjerte, der ikke længere fungerer korrekt, bliver erstattet med et sundt et fra en donor.

Dette er komplekse operationer, som indebærer mange risici. Disse risici kombineret med mangel på donorer gør hjertetransplantationer et indgreb, som kun bruges, når der ikke er nogen anden udvej.

Hjertetransplantationer er dermed kun til personer med alvorlige hjertelidelser, som ikke har haft succes med nogen anden form for behandling såsom at tage medicin eller andre, mindre drastiske operationer.

Mand med hjerteanfald tager sig til bryst

Hjertesygdomme er dog meget gængse hos mennesker og er den ledende årsag til dødsfald i mange lande. Der er mange lidelser, som kan gøre en hjertetransplantation nødvendig som en sidste udvej. Blandt dem har vi:

  • Koronarsygdomme.
  • Ventrikulær arytmi.
  • Medfødte hjertefejl.
  • Sygdomme i hjerteventiler.
  • Svækkelse af hjertemuskler.

Alle disse lidelser ender med at svække hjertet,  hvilket kan føre til hjertesvigt. Ved denne sygdom bliver hjertet ved med at pumpe blod, men det gør det meget svagt og er ikke i stand til at pumpe nok blod til hele kroppen.

Faktorer, man bør have i baghovedet med hensyn til hjertetransplantationer

På grund af mangel på organer til transplantationer vil eksperter nøje udvælge perfekte kandidater til en transplantation. På grund af det er der bestemte faktorer, læger har i baghovedet, når de vælger den ideelle kandidat.

Aspekter såsom fremskreden alder, tilstedeværelsen af andre sygodmme såsom alkoholisme og afhængighed af tobak kan afholde personen fra at få en hjertetransplantation. I mange af disse tilfælde efterlades patienten uden nogen mulighed for behandling.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan spiser man sundt for at holde hjertet sundt

Kunstige hjerteventiler

For de personer, som ikke kan få en hjertetransplantation, er udviklingen af en mekanisk hjertepumpe (LVAD) en fantastisk mulighed.

Mekaniske hjertepumper bliver sat ind i brystet og forbundet til hjertet. De overfører elektriske impulser, som hjælper hjertet med at pumpe korrekt og stærkere.

Denne type behandling er dog normalt kun en midlertidig løsning. De bliver ofte anvendt som en løsning, mens patienten venter på en hjertetransplantation.

Hjerte og stetoskop symboliserer kunstige hjerter

Kunstige hjerter

Til alle de førnævnte tilfælde, hvor det ikke er en mulighed, at et hjerte kommer fra en donor, er idéen, at kunstige hjerter kan erstatte beskadigede hjerter som en stor kilde til håb.

I denne sammenhæng lader forskning fra Oregon Health and Science University (OHSU) til at vise, at en klar fremtid er tættere på, end det lod til for et stykke tid siden.

For noget tid siden var OHSU allerede de første til at udvikle en kunstig hjerteventil. Nu forsker de i hjertetransplantationer og har opbygget et team af videnskabsfolk fra forskellige felter.

Forskningsteamet, der består af ingeniører, læger og forskere, var i stand til at udvikle en hjerteprotese, der er fuldstændig kunstig, som de lader til at have opnået lovende resultater med.

Kunstige hjerter: Hvad er de lavet af?

Protesen skal have to kunstige ventrikler af titanium. Disse ventrikler har en mekanisme, som lader blod strømme igennem, hvilket skubber det gennem kroppen. “Hjertet” skal have en fjernbetjening og et batteri. Patienten bærer fjernbetjeningen i sin lomme, men i fremtiden kan en version blive tilgængelig, hvor læger placerer den under huden.

Protesens simple design er dens største fordel. På grund af et lille antal enheder og fravær af ventiler er der færre dele, som kan gå i stykker eller svigte.

På nuværende tidspunkt har gruppen to prototyper. Den første er til hjertetransplantationer hos store dyr såsom køer. Den anden er udviklet til mindre hjertetransplantationer såsom får. Den sidstnævnte mulighed ville være den korrekte størrelse til transplantationer på mennesker.

De har faktisk udført forskellige kliniske forsøg på dyr, som har reageret godt på transplantationer. Disse lovende resultater har selvfølgelig fremmet forskningen, og det synes sandsynligt, at vi vil se dette hos mennesker indenfor kort tid.

Opdatering: Programmet for hjertetransplantationer på OHSU havde været i gang i 30 år, da de stoppede det. Og ifølge information i Scientific Registry of Transplant var de i stand til at udføre 30 hjertetransplantationer mellem 2015 og 2016. I sommeren 2019 offentliggjorde teamet muligheden for at genaktivere programmet.

Det kan interessere dig ...
International bloddonordag hjælper med at redde liv
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
International bloddonordag hjælper med at redde liv

International bloddonordag finder sted hver juni den 14. Det organiseres af Verdenssundhedsorganisation. Temaet for dette år var "sikkert blod til ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.