Kvælning hos børn: Dette skal du gøre

Kvælning hos børn er en gængs ulykke, som kan føre til døden. Den bedste løsning er derfor at undgå det, primært ved at holde øje med børn, når de spiser og leger, samt at lægge små genstande udenfor børns rækkevidde.
Kvælning hos børn: Dette skal du gøre
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Ifølge tilgængelige data, estimeres det, at kvælning hos børn er en af de mest gængse unaturlige ulykker. Det er også den tredje førende årsag til døden hos både børn og ældre. Det er derfor nødvendigt at fokusere både på forebyggelse og hvordan man håndterer det.

Forebyggelse af kvælning hos børn er den bedste løsning. Eftersom det kan føre til døden, er det bedst at fjerne risikoen for, at det sker – primært fra fire-måneders alderen, når det bliver en potentiel fare.

Hvis du ikke er i stand til at undgå denne ulykke, så bør du vide, hvad du skal gøre for at sikre, at konsekvenserne ikke er seriøse. Simpel førstehjælp kan redde dit barns liv, hvilket er grunden til, at du bør være bekendt med det.

Kvælning hos børn

Sagt på en mere præcis måde, er kvælning hos børn spærring af luftvejene forårsaget af et fremmedlegeme. I de værste tilfælde, bliver luftvejene fuldstændig blokerede, hvilket ikke giver luft mulighed for at nå lungerne, og det forårsager døden.

De fleste af disse spærringer opstår hos børn, der er under tre år gamle. Det forekommer mest i alderen mellem 6 og 12 måneder. I de fleste tilfælde bliver børn kvalt i mad, hvilket ofte er tilfældet med en nød eller et bolsje.

Andre farlige fødevarer er kød og pølser, samt ben i kød og fisk. På grund af deres tekstur og form, er pølser også farlige. Generelt, er alle faste genstande, der kan komme ind i et barns mund, også farlige.

Lille pige i respirator

Forebyggelse

Kvælning hos børn har et uforudsigeligt udfald. Det er derfor bedst at forebygge denne ulykke. Det første, man bør overveje, er, at de fleste af disse tilfælde opstår, når et barn spiser eller legerDermed er det essentielt at holde øje med børn under disse aktiviteter.

Her er andre forebyggende forbehold:

 • Hold øje med dem, når de spiser, og undgå bestemte fødevarer. Nødder og frugter, såsom kirsebær og blommer, bør ikke være indenfor rækkevidde af børn under fem år eller indtil du er sikker på, de ved, hvordan de skal spise dem.
 • Små genstande og legetøj. Du bør ikke efterlade små genstande, såsom batterier eller glaskugler, indenfor børns rækkevidde. Vær især forsigtig med balloner og lignende legetøj, eftersom de er lavet af materiale, som nemt klistrer fast og spærrer luftvejene.
 • Regler for madning. Børn bør spise ved bordet og ikke liggende ned. De bør heller ikke spise, mens de løber eller leger. Du bør lære dem at tygge ordentligt.
 • Undgå halskæder. Børn bør aldrig bære halskæder, og slet ikke hvis de er lavet af små kugler eller små genstande.

Dette skal du gøre i tilfælde af kvælning hos børn

Førstehjælp til kvælning hos børn

Heimlich manøvren er en passende metode til kvælning hos børn. Hvis kvælningen opstår hos et barn på trods af de forebyggende forbehold, så er det første, du bør gøre, at forblive rolig. Dette giver dig mulighed for hurtigt at vurdere situationen for at vide, hvad du skal gøre. Når et barn bliver kvalt, er det første, de gør, at hoste, tale eller græde.

Hvis barnet hoster, er det bedst at lade dem gøre det og opmuntre dem til at fortsætte. Nogle gange, kan upassende indgriben få fremmedlegemet til at flytte sig, hvilket gør det sværere at få det ud. 

Du skal undgå at banke barnet i ryggen, presse på maven eller give dem noget at drikke. Når hoste ikke får genstanden, som de kvæles i, ud, så bør du ringe efter en ambulance, og gøre det følgende, mens du venter:

 • Få dem først op at stå og få dem til at tippe hovedet fremover.
 • Læg en arm under deres armhule og hold deres bryst med din hånd.
 • Med din anden hånd, banker du på den øverste del af ryggen, mellem skulderbladene. Du bør bruge det nederste af din håndflade og ikke banke mere end fem gange.

Heimlich manøvren

Hvis barnet ikke udstøder genstanden, de bliver kvalt i, så bør du anvende Heimlich manøvren op til fem gange i træk. Dette er trinene, du skal følge:

 • Du stiller dig bag ved barnet og lægger dine arme rundt om deres talje.
 • Lav en knytnæve med en af dine hænder og placer din tommelfinger over deres navle, midt på maven.
 • Med din anden hånd, dækker du din knytnæve og presser ind og opad.
 • Hvis barnet er bevidstløs, bør du give hjertemassage ved at trykke på deres bryst 30 gange. Derefter puster du to gange ind i barnets mund, mens du holder deres næse lukket. Bliv ved med at gøre disse to ting skiftevis, indtil hjælpen kommer.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.