Derfor er det vigtigt at lege udendørs

Det kan godt være, at computerspil og lignende er meget fristende. Men der er guld at hente ved at lege udendørs.
Derfor er det vigtigt at lege udendørs
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Børn i det 21. århundrede er begravet i teknologi, og ofte leger de slet ikke udendørs. For forældrene er det nemt, at have dem fastspændt i hjemmet. Men der er utallige fordele ved at lege udendørs, og det bør forældrene huske på.

Leg er en nødvendighed i børns liv. Men flere og flere børn i byerne holder og med at lege udendørs. Derved fratager de sig selv de fordele, som udendørs leg har for deres fysiske, mentale og følelsesmæssige sundhed.

Nu til dags bruger børnene det meste af deres fritid på at se fjernsyn eller spiller computerspil online. Det er også mere belejligt for forældrene, at børnene er derhjemme, eventuelt på deres værelse. Så kan de lege uden, at blive holdt øje med. Men desværre har vores magelighed frataget børnene glæden ved at lege udenfor.

Dette bidrager til børnenes afhængighed af computerspil og andre elektroniske enheder. Dette rammer selvfølgelig børn i storbyen allermest.

Udendørs leg: Modgiften mod naturblokering (nature-deficit disorder)

Børn i gang med at lege udendørs

Den manglende kontakt med naturen i det 21. århundrede, har fået psykologer til at tale om eksistensen af en såkaldt nature-deficit disorder (naturblokering). Dette ubehag sættes i forbindelse med problemer såsom koncentrationsbesvær, hyperaktivitet, fedme, depression og angst.

Dette problem kan faktisk løses ret nemt: Du skal bare lade børnene opholde sig udenfor. De helt simple ting som at trække frisk luft, kravle på en græsplæne, løbe mellem træerne, dufte til blomster eller kigge på fugle er så vigtige oplevelser for børn.

Derudover giver leg under åben himmel børnene mulighed for at slappe af, og have et øjebliks fred. Det er en kærkommen afveksling fra tempoet i elektroniske dimser og spil. Derfor forstærkes deres evne til at være opmærksom og koncentrere sig. Og det er afgørende, hvis man vil klare sig godt i skolen, og i livet.

Opdag også: Lav din almindelige væg om til en lodret have

At lege udendørs er godt for børn i alle aldre (og voksne!)

Du behøver ikke vente på, at børnene er gamle nok til at lege udenfor. Selv babyer kan lege udendørs. Selvom de sover, kan babyer have gavn af at blive taget med på gåtur i parken, et naturområde eller haven.

Børn vil kunne huske de rare følelser for evigt. Efterhånden som de vokser op, elsker børn at komme ud og lege. De kan se solen, mærke brisen, dufte floraen og høre naturens lyde.

Naturen giver dem kontakt med mange nye situationer og lærer dem mange ting. Det kan slet ikke sammenlignes med den overbebyrdelse af informationer, de får fra internettet eller computerspil.

Samtidig har forældre også gavn af at opholde sig i naturen. Det giver afløb for stress, giver hjernen en pause, og vi kan dele glade stunder med familien. Derfor kan vi alle styrke det bånd af kærlighed, vi har til vores børn, når vi leger udenfor.

Du bør ikke undlade at se: De sjoveste og mest effektive udendørs træningsøvelser

Derfor er det vigtigt, at børn leger udenfor

Udendørs aktiviteter er meget gavnlige for babyer, børn og unge mennesker. Naturligvis skal forældre holde øje med dem, så de ikke kommer til skade. Hvis børnene skal lege i en meget stor park, en strand eller en mark, skal der også holdes øje med dem, så de ikke bliver væk.

Når det er sagt, så lad os kaste et blik på nogle af de utrolige fordele, der er for børn, ved at lege udendørs.

Fordele ved at lege udenfor

  • Børn føler sig frie, når de leger, også selvom deres forældre er i nærheden. Dette er meget anderledes, end at lege inde i et hus.
  • Udendørs leg styrker den fysiske udvikling. Børn kan motionere, løbe, hoppe og udvikle nye færdigheder.
  • Den ekstra fysiske aktivitet gør det muligt for dem at få afløb for energi og spændinger. Derfor kommer de hjem og er mere afslappede og sover bedre.
  • Det er også muligt at forebygge overvægt hos børn, da de forbrænder en masse kalorier på en sund og naturlig måde, når de leger udenfor.
  • At lege udendørs stimulerer også fantasien og kreativiteten. Børn opfinder nye lege, og de kan endda finde på nogle, bare de har et par grene eller sten.
  • Kontakt med naturen styrker deres immunforsvar. De bliver mere modstandsdygtige over for alle slags bakterier og støv.
  • Børn lærer at forholde sig til forskellige vejrforhold, fra solskin til regn og blæst.
  • Samtidig er solskinnet vigtigt for at få D-vitamin og kalk. Dette styrker børnenes knogler, som er under udvikling.
  • Hvis de er heldige, kommer de i kontakt med andre børn, når de leger ude, hvilket er godt for deres socialisering. Det hjælper dem til at få venner og håndtere deres følelser og de konflikter, der kan opstå.
  • For teenagere er det rigtig sundt at tage på camping. Ikke alene har de gavn af kontakten med naturen, det kan også få dem til at påtage sig mere ansvar.
Børn vænner sig til forskelligt vejr ved at lege udendørs

En sidste tanke om, hvorfor børn bør lege udendørs

Udendørs aktiviteter er en oplagt mulighed for at nyde familielivet. Forældre og børn, og resten af familien såsom bedsteforældre, onkler, fætre og kusiner har alle gavn af det. Du kan nyde livet i skyggen under et træ, ved en brusende flod, eller for foden af nogle bakker.

Få lavet familieplaner der får alle til at nyde naturen, og dele dyrebare øjeblikke sammen med dem, de elsker. Det er helt sikkert besværet værd.

Det kan interessere dig ...
9 tegn på overgreb på børn, du skal kende til
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 tegn på overgreb på børn, du skal kende til

Overgreb på børn er mere almindeligt, end vi har lyst til at forestille os. Det kan endda foregå lige for øjnene af os og endda i vores egen famili...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.